Wat we tot nu toe weten van Sigrid Kaag, Nederlandse leider VN-missie in Syrië

Hoewel haar benoeming later deze week nog bekrachtigd moet worden, is het bijna zeker dat de Nederlandse Sigrid Kaag (52) door de Verenigde Naties wordt aangewezen om de ontwapeningsmissie in Syrië te leiden. Wie is Kaag? En wat houdt haar nieuwe functie in?

Assistent-secretaris generaal van de VN, Sigrid Kaag. Beeld epa

Over de persoon Sigrid Kaag is vooralsnog weinig bekend. Ze woont in de Verenigde Staten, toont haar profiel op de site van de UNDP (het VN-ontwikkelingsprogramma), en ze spreekt zes talen vloeiend: Nederlands (uiteraard), Engels, Frans, Spaans, Duits en Arabisch.

Vooral die laatste taal zal haar in haar nieuwe functie (indien ze benoemd wordt, wat wel in de lijn der verwachtingen ligt) goed van pas komen. Kaag zal in de Syrische hoofdstad Damascus leiding geven aan een team van ongeveer honderd mensen. Zij hebben tot taak om erop toe te zien dat het Syrische chemische wapenarsenaal voor 30 juni volgend jaar vernietigd wordt, zoals in september is overeengekomen.

Regionaal directeur UNICEF
Kaag kent Syrië en - meer in zijn algemeenheid - het Midden-Oosten goed. Van 2007 en 2010 diende ze de Arabische wereld als regionaal directeur van UNICEF. Dat deed ze vanuit Amman, de hoofdstad van Jordanië. Eerder was ze actief als stafchef van UNICEF's uitvoerende directeur en leidde ze als adjunct-directeur een aantal programma's in New York. Ook was ze VN-adviseur van de plaatsvervangende vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal in Khartoem, Soedan.

Van 1998 tot 2004 werkte Kaag bij de Internationale Organisatie voor Migratie, als chef donateurs, en was ze programmamanager bij het externe relatie-bureau van het VN-agentschap voor humanitaire hulp en ontwikkeling (UN Relief and Works Agency) in Jeruzalem, die de bezette Palestijnse gebieden, Libanon, Jordanië en Syrië coveren.

Sinds 2004 is Kaag werkzaam voor de Verenigde Naties, al was ze voor die tijd ook al betrokken bij de organisatie - als plaatsvervangend hoofd van het departement politieke zaken van de VN in Den Haag.

Drie masters
Kaag, die drie masters op zak heeft (twee in internationale relaties, onder meer behaald aan de universiteit van Oxford en één in filosofie) heeft ook ervaring in de privésector: ze werkte twee jaar voor de Shell International Petroleum Company in Londen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde vrijdag formeel in met de ontwapeningsmissie die de VN samen met de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) onderneemt om Syrië zijn chemische wapens te ontnemen. De instemming kwam op de dag dat de OPCW in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden