Wat we nu ook weten van Obama: hij is niet zo'n goede golfer

President Obama's afslagen waren standaard nooit ver genoeg. Hij had vaak een slag extra nodig om zijn bal op de green te krijgen. En als hij dan eindelijk zijn putter te voorschijn haalde, worstelde hij met zijn grip. 'Hij bewoog zich over de golfbaan zoals mijn oude oom', beschrijft een golfer het potje golf dat hij een paar jaar geleden met de president speelde. 'Hij had niet bepaald een perfecte swing.'

Michael S. Schmidt / The New York Times
President Obama eind december op Hawaii met Greg Orme (links) en Mike Ramos. Beeld ap
President Obama eind december op Hawaii met Greg Orme (links) en Mike Ramos.Beeld ap

Er is na zes jaar Witte Huis weinig dat we niet over Obama weten, van zijn ideeën over het inzetten van drones tegen terroristen tot zijn relatie met zijn dochters. Maar we weten vrijwel niets over hoe hij het doet op de golfbaan, waar hij sinds zijn aantreden in 2008 met 214 partijtjes toch zo'n 1000 uur heeft doorgebracht.

Anders dan onder Bill Clinton, die zijn woordvoerder zijn beste scores liet rondbazuinen, maakt het Witte Huis alleen bekend wanneer en met wie Obama speelt. Niemand van zijn staf wilde meewerken aan dit verhaal.

'Hij geniet ervan'

Weinig golfers die met Obama hebben gespeeld hebben zich in het openbaar uitgelaten over zijn spel, maar gesprekken met drie van hen, hints die hij zelf heeft laten vallen, en videoanalyses door golfpro's van zijn linkshandige swing leveren toch een beeld van zijn golfkwaliteiten op.

'Obama zit je vaak te jennen', zegt een van de (anonieme) golfers. 'Als hij een misslag maakt, steekt hij de draak met zichzelf. Sla jij mis, maakt hij een grap over jou. Hij geniet op de baan. Zijn matige spel lijkt hem niet te storen.'

Clinton gaf zichzelf 'presidentiële gratie' voor zijn misslagen. Obama niet, die speelt netjes volgens de regels, zeggen de golfers. Hij telt al zijn slagen en heeft het op de baan nooit over politiek. Hij speelt om geld. En hij laat zijn lijfwachten niet naar zijn afgezwaaide ballen zoeken.

Jarenlang sloeg Obama tussen 90 en 100 slagen op 18 holes (handicap 20-30), behoorlijk voor een incidentele golfer maar niet best voor iemand die zo vaak golft als hij. Internetfilmpjes uit zijn eerste jaren als president laten zien dat hij een slechte houding had en zijn hoofd te hoog hield bij zijn slag.

Drie maanden geleden baarde Obama opzien toen hij een laatdunkende opmerking over zijn spel van oud-basketballer Michael Jordan, een fanatiek golfer, heel ad rem pareerde. Er is geen twijfel over dat Michael een betere golfer is dan ik, aldus Obama, maar als ik ook vijftien jaar lang tweemaal per dag had kunnen spelen was het misschien anders geweest.

President Obama op Hawaii, eind december. Beeld reuters
President Obama op Hawaii, eind december.Beeld reuters

Kritiek

De laatste tijd lijkt Obama's spel vooruit te zijn gegaan. Hij scoort tegenwoordig 80 tot 90 slagen. Een paar maanden geleden vertelde hij in The New York Times trots dat hij net de laagste score van zijn leven had gehad. Ik had vorige week bijna 80 slagen, aldus Obama, die eraan toevoegde dat hij een putt van vijf meter had gemaakt. 'Ik miste hem maar net.'

Meer dan presidenten voor hem krijgt Obama kritiek over het spelen van golf, bijvoorbeeld toen hij in augustus vorig jaar tijdens zijn vakantie na zijn televisietoespraak over de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley 18 holes ging spelen. Hij zei later dat hij er spijt van had. Maar het laat wel zien hoe belangrijk het spel voor hem is geworden.

© The New York Times

Obama tijdens een potje golf tegen de Maleisische premier Razak op Hawaii, eind december. Beeld reuters
Obama tijdens een potje golf tegen de Maleisische premier Razak op Hawaii, eind december.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden