Wat we nodig hebben, is een Nederlands kustpact

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 21 januari.

De Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu krijgt een petitie aangeboden tegen het plan gemakkelijker te kunnen bouwen aan de kustBeeld anp

Brief van de dag

Kustbebouwing

De voorbije weken heeft het enorm veel onrust losgemaakt: het kabinetsbesluit om het bouwverbod aan de kust op te heffen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer er voor het eerst over. Dinsdag zat verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Haegen in het tv-programma Nieuwsuur om ons uit te leggen dat die onrust onterecht is. De minister had een kaart meegenomen met alle zogenaamde Natura2000-gebieden in de kuststrook en verzekerde ons dat op deze gronden (bijna de hele kust was groen gekleurd) sowieso niet gebouwd mag worden.

Hebben we ons om niets druk gemaakt, zou je denken. Maar helaas: het klopt niet. In Natura2000-gebieden zijn planten en dieren beschermd; landschappen niet. Zolang bebouwing geen 'significant negatief effect' heeft op de aanwezige soorten, kan er volop gebouwd worden, daar zijn tal van voorbeelden van. We zijn verheugd te horen dat de minister het kustlandschap wil beschermen, maar daarvoor volstaat het niet te verwijzen naar natuurbeleid. Wat we nodig hebben, is een Nederlands kustpact.

Marc van den Tweel, Algemeen directeur Natuurmonumenten

Politiek incorrect

Al maanden lezen we dat we in Nederland af moeten van het politiek correcte denken en doen. Oké, dat kunnen we regelen. Dus waarom nog geld naar bejaardenzorg - het is toch eigen keuze om oud te worden?! Waarom hebben we een ziekenhuis nodig? Moet je maar gezond leven!

Kindertoeslag? Jij kiest voor kinderen! Zebrapad? Leer maar hard rennen! Hypotheekrenteaftrek? Waarom sponsoren we die rijke laag? Vuil ophalen? Zorg er maar voor dat je alles opeet.

Scholen? Laat de kinderen het lekker zelf uitzoeken op internet. Natuurbeheer? Ga voor natuurbeleving maar op vakantie. Uitkering? Ga maar werken voor je centen. Huurtoeslag? Waarom moeten wij meebetalen als jij zo nodig moet scheiden.

Rechtspraak? We lossen het voortaan op zoals in Saoedi - Arabië, dus meteen hand eraf! Politieke partijen? Gewoon een sterke man. Is nog stukken goedkoper ook, en je bent meteen van dat dat politiek correcte geneuzel af, dat ze democratie en rechtsstaat noemen.

Aan u de keuze.

René Klerks, Tilburg

Hypotheekleed

Een prachtig en treffend commentaar van Yvonne Hofs over hypotheekleed (O&D, 20 januari).

Het is een soort modernisme geworden, dat we maar lekker alles doen wat we willen en als het dan vastloopt de overheid of de bank het dan maar moet regelen.

Zo werkt het dus niet. Mensen mogen en moeten wel degelijk aangesproken worden op hun individuele verantwoordelijkheid.

De structurele oplossing ligt inderdaad in veel strengere regels. En de fundamentele oplossing gaat zelfs nog verder: pak de hypotheekrente- aftrek ook aan en de regelgeving voor het wonen in te goedkope huurwoningen. Wonen in Nederland wordt veel te veel gesubsidieerd. Een tijd lang kon dit redelijk werken, maar het geld dat wordt rondgepompt aan regels en subsidies, is veel te veel geworden en heeft ook daar een rechtsongelijkheid gecreëerd, die niet meer is te verdedigen.

Leg de support bij de starters; een eenmalige steun in de rug voor iedereen die toetreedt tot de woningmarkt. Kortom eerlijk en streng beleid op het gebied van wonen. Dan stopt het creëren van financiële zeepbellen vanzelf.

Ruud de Bree, Groet

Rotterdambonus voor leraren

Ooit was het lucratief ieder jaar van boekenclub te wisselen. Als 'nieuw' lid kreeg je dan jaarlijks een welkomstgeschenk. Ook elk jaar je lidmaatschap van de ene omroep opzeggen om je bij een ander aan te melden, leverde cadeautjes op. Nu Rotterdam in het onderwijs voor een zelfde systeem heeft gekozen, is het wachten op een tweede gemeente die hetzelfde doet. Dan kun je eindelijk ook als leraar rijk worden.

Het is natuurlijk wel triest voor de verliezers: degenen die geen Duits of natuurkunde geven en degenen die al decennia in Rotterdam hun eerlijke doch karige boterham voor de klas verdienen.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Onafhankelijke journalistiek?

Bij de presentatie van de nieuwe kunst-glossy See All This schetst Merel Bem (V, 19 januari) de situatie van de Nederlandse kunsttijdschriften (+). Toegegeven: die is verre van rooskleurig, maar dit beeld is té somber en bovendien onvolledig. Kunstbeeld is ter ziele, maar Metropolis M is behalve een online platform, wel degelijk nog steeds in druk verkrijgbaar. Onvermeld blijven Museumtijdschrift en Kunstschrift, die al jaren dankzij een schare trouwe abonnees ongesubsidieerd verschijnen.

Onzeker is in hoeverre dit nieuwe, onder meer door het Mondriaan Fonds gesubsidieerde blad, hun bestaan zal beïnvloeden. Vormen de specials van See geen oneerlijke concurrentie voor de specials die Kunstschrift al uitgeeft? Principiëler is de vraag of een belangrijk criterium bij subsidiëring van dit soort kunstpublicaties door een openbaar fonds niet het stimuleren van onafhankelijke kunstkritiek zou moeten zijn. Die kritische onafhankelijkheid lijkt hier allerminst gewaarborgd.

Hoofdredacteur Nicole Ex van See gaf eerder leiding aan Oog dat onder de paraplu van het Rijksmuseum verscheen. Een oogstrelend blad dat ondanks subsidie van het particuliere VSB Fonds al na een paar jaar het loodje legde. Bij dit nieuwe blad zijn maar liefst vijftien musea betrokken - hoe houd je die tevreden met slechts vier edities per jaar? En wat blijft er van kritische distantie over als je in de woorden van Nicole Ex als 'kleine onafhankelijke partij' met die musea 'de handen ineen wil slaan'?

Din Pieters, oud-hoofdredacteur van Museumtijdschrift, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden