Lezersbijdrage

Wat was ik blij met modern voedsel

 

Het groepje van de auteur tijdens het negendaags prehistorisch dieet. Beeld Thomas Mons

In het Magazine (21 maart) staat een artikel over het paleodieet. Hoogleraar Frans Kok gaat in op de voedingswaarde van dit dieet. Als bestuurslid van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis en lid van de archeologische tak van de bond, wil ik reageren op de historische waarde van het stuk.

In tegenstelling tot wat in het artikel staat, zijn granen het meest genuttigde voedsel in de hele prehistorie. Ötzi, de gletsjermummie, had ze ook gegeten. Vlees daarentegen was er nauwelijks, aangezien wild zich niet gemakkelijk laat vangen en er geen megastallen waren.

Ikzelf heb in een groepje negen dagen op de wijze van de ijzertijd geleefd in het Eindhoven Museum, met een correct dieet. Dit bestond uit granen, wat gedroogd vlees en wat wintergroenten.

Ik kan u verzekeren dat ik na een week ontzettend blij was om weer modern voedsel te eten. Daarom begrijp ik de moderne aversie van sommige mensen tegen het huidige voedsel niet. Er is een reden dat men toen niet veel ouder werd dan 35.

In het paasweekend zijn wij op het Eindhoven Museum en zullen daar laten zien hoe het in het echt ging en wat echt lekker prehistorisch eten is.

Tevens laten we dat zien op onze jeugdkampen.

Thomas Mons (18), Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden