Commentaar

'Wat was de rol van Rutte zelf in dit gebrekkige onderlinge dataverkeer?'

Plasterk én Hennis hebben het laten lopen in de zaak van de 1,8 miljoen afgevangen telefoongesprekken, schrijft Martin Sommer in het commentaar van de Volkskrant.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse ZakenBeeld anp

'Wie heeft met wie contact en op welk moment', zei minister Hennis van Defensie woensdag op televisie. Dat te weten, is de opdracht van veiligheidsdiensten bij het afvangen van internationaal telefoonverkeer. Precies hetzelfde is nu de vraag geworden over de rolverdeling tussen Hennis en collega-minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in de soap over de intussen beruchte 1,8 miljoen verzamelde telefoongesprekken. Wie wist wat wanneer en hoezo?

Uit het kattebelletje dat Hennis en Plasterk naar de Kamer stuurden, blijkt dat de laatste zichzelf in zijn ijdelheid of ijver voorbij gelopen is. Nadat Nederland in verband was gebracht met het opvangen van miljoenen telefoongegevens, zei Plasterk zowel in de Kamer als bij Nieuwsuur dat Nederland daarbuiten stond. Verontwaardiging erover hoorde thuis bij de Amerikanen. Drie maanden later blijkt uit het 'paniekbriefje' dat hij ernaast zat. Nu stapelen de vragen zich op. Waarom duurde het zo lang voordat dit uitkwam - moest er soms een blunderende minister worden gesauveerd?

 
Wie wist wat wanneer en hoezo?
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie staat de pers te woord na het overleg op het ministerie.Beeld anp

Per slot werken de AIVD van Plasterk en de MIVD van Hennis officieel samen. Het is dus onvoorstelbaar dat de ambtelijke staf niet onmiddellijk wist dat Plasterk zich had vergaloppeerd. Hier hebben vermoedelijk allerlei mensen drie maanden met een steen op de maag rondgelopen.

Nu komt collega Hennis letterlijk in beeld. Zij zei langs haar neus weg dat zíj nooit naar de Amerikanen heeft gewezen, dat ze al langer van hoed en rand wist en als toegift dat de brief niet zozeer was geschreven uit behoefte om de Kamer in te lichten, alswel omdat er een rechtszaak aankwam en dan staat het zo slordig als het parlement van niks weet.

Gekluns
Het is alles bijeen veel gekluns, en dat terwijl er wettelijk met die dataverzameling niet eens zoveel loos lijkt. De twee ministers hadden al geen overmaat aan krediet van de Kamer. Dat wordt dus volgende week tweemaal spitsroeden lopen, ook vanwege de opkomende koorts in verband met de gemeenteraadsverkiezingen.

Gisteravond schoven Hennis en premier Rutte - uitzonderlijk - aan bij het PvdA-bewindsliedenoverleg. Zonder twijfel wil Rutte een beginnend binnenbrandje in zijn VVD-PvdA-kabinet uittrappen. Afgezien daarvan is niet de minste vraag die open ligt: wat was de rol van Rutte zelf in dit gebrekkige onderlinge dataverkeer?

Martin Sommer is politiek commentator van de Volkskrant. 
Het is alles bijeen veel gekluns, en dat terwijl er wettelijk met die dataverzameling niet eens zoveel loos lijkt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden