Wat vroeg Amnesty de schrijvers eigenlijk

Met stijgende verbazing zag ik de afgelopen week hoe een speldje tot grote ophef onder Nederlandse schrijvers op de Boekenbeurs in Peking leidde. We lazen dat dit miniatuur van 'The Empty Chair', een eerbetoon aan Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo, werd weggehoond en zelfs in prullenbak verdween. Zoveel dedain voor een redelijk verzoek had ik niet verwacht. De discussie spitste zich toe op het al dan niet dragen van de broche en overstemde daardoor alle andere inspanningen die Amnesty, met de Nederlandse PEN, de onafhankelijke Chinese PEN en het Letterenfonds (NLF) ondernam om de vrijheid van meningsuiting van Chinese schrijvers te bevorderen.

Wat heeft Amnesty de schrijvers nou eigenlijk gevraagd? Amnesty vroeg het NLF om, buiten de officiële beurs om, ontmoetingen met kritische Chinese schrijvers te organiseren, die veelal niet welkom waren op de beurs. Amnesty en de Onafhankelijke Chinese PEN droegen ruim twintig Chinese schrijvers voor die de Nederlandse delegatie in Peking graag wilden ontmoeten.

Daarnaast verzocht Amnesty Nederlandse schrijvers en het NLF aandacht te vragen voor schrijvers die gevangen zitten, zoals Liu Xiabo, Nurmemet Yasin en Yang Tongyan.

Ruim 100.000 Nederlanders onderschreven onze oproep voor de vrijlating van twee van hen. Aandacht voor deze mensen was juist tijdens de Boekenbeurs van belang. Het zal Liu Xiaobo immers niet helpen als de Chinese overheid de indruk krijgt dat de wereld zich niet druk maakt om gevangen Chinese schrijvers en anderen die meer vrijheid, meer democratie en meer rechtsstaat vragen.

En dan nu die speld. De schrijvers kregen er twee van ons. In een brief van Amnesty en PEN Nederland aan de schrijvers stond: 'Eén ervan zou u in Peking kunnen dragen. De ander zou u kunnen weggeven, als teken van respect voor een gelauwerde, maar gevangen collega, voor een vrijdenker achter slot en grendel, voor een van de opstellers van Charta '08, dat manifest waarin Chinese schrijvers, intellectuelen, advocaten en hervormers slechts vragen om respect voor de rechten van de mens en de rechtsstaat.'

Het was maar een suggestie.

Eduard Nazarski,directeur Amnesty International Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden