Wat voor trap gaf Sylvester M., dat is de vraag voor de rechter

Sylvester M., die vorig jaar een 77-jarige supporter doodtrapte, staat nu voor de rechter. Zijn advocaat is Bram Moszkowicz. In eigen persoon.

VAN ONZE VERSLAGGEVER VICTOR DE KOK

AMSTERDAM - Een rode kaart in de beladen Amsterdamse voetbalderby tussen OSV en Sporting Noord deed Sylvester M. ontsteken in woede. 'In een waas liep ik op de supporter af, ik weet niet meer precies hoe het ging', zegt M. tegen de Amsterdamse rechtbank. De trap die hij gaf, uitgevoerd via een sprong over het hekwerk, werd de 77-jarige man fataal. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat M. hiervoor vier jaar de cel in.

De gebeurtenis werd vorig jaar december symbool van het geweld op de Nederlandse amateurvelden. Bij het proces dat donderdag is begonnen, wordt de 33-jarige M. bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz. Het is diens eerste grote mediaoptreden sinds de Raad van Discipline hem twee weken terug uit zijn ambt zette. Klachten van cliënten, het tegen de regels in accepteren van grote sommen cash betalingen en onvoldoende bijscholing waren redenen voor zijn straf.

Omdat het hoger beroep van Moszkowicz hangende is, mag hij zijn beroep voorlopig uitvoeren. Dat doet hij met zijn kenmerkende welsprekendheid en spitsvondigheden. Voordat hij aan zijn pleidooi begint, draait hij zich om naar de publieke tribune en ziet dat een paar opgestoken duimen hem begroeten. 'Dat heb ik de laatste tijd niet veel gezien', verwijst hij naar de commotie om zijn persoon.

Moszkowicz bestempelt de trap tijdens de voetbalwedstrijd als een ongelukkige samenloop van omstandigheden. M. wilde het slachtoffer wel een trap geven, om zijn woede af te reageren, maar het was nooit de bedoeling geweest om hem te doden. Een man met een vitalere gezondheid had het overleefd, beredeneert Moszkowicz. Bovendien is de actie 'atypisch' voor M.: 'Mijn cliënt staat bekend als een rustige jongen, zo beschrijven de getuigen hem ook.'

De officier van justitie verdenkt M. niet langer van poging tot doodslag, waarvoor hij aanvankelijk wel verantwoordelijk werd gehouden. Ze acht het niet aannemelijk dat M. 'willens en wetens de kans op dood voor lief had genomen'. Daarom is er de eis van een gevangenisstraf van 4 jaar, wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg.

In het sectierapport dat het OM aanhaalt, wordt vastgesteld dat de trap ernstig letsel toebracht aan de milt van het slachtoffer. Hij had vijf liter bloed verloren. Vervolgens traden er tijdens en na operatieve ingrepen complicaties op: de bejaarde man kreeg onder meer problemen met zijn longen en nieren. Uiteindelijk werd in overleg met de familie besloten de behandeling te staken.

Moszkowicz stelt even later dat zo de 'kwalificatie doodslag zich noodzakelijk opdrong'. Hij haast zich daarbij te zeggen dat hij geen afbreuk wil doen aan de beslissing van de familie. Maar de vraag blijft volgens hem wel of het slachtoffer zonder die beslissing ook dood was gegaan, en of zijn cliënt dan dezelfde strafeisen zou horen. De officier van justitie noemt deze verdediging in haar repliek 'vergezocht en ongepast'.

Wat voor M. zal pleiten, is dat hij vanaf het begin schuld heeft bekend. De schadeclaim van de familie van het slachtoffer, in totaal zo'n 15 duizend euro, wil hij hoe dan ook betalen. Een belangrijke vraag die de rechter over twee weken moet beantwoorden, is wat voor een trap M. heeft gegeven, gezien zijn achtergrond als amateurkickbokser.

Was het een professionele trap met twee benen gestrekt vooruit, vergelijkbaar met trappen van actieheld Bruce Lee, zoals sommige getuigen zeggen? Of sprong hij als een hordenloper met één been op het slachtoffer in, zoals andere getuigen verklaren? Bij de laatste lezing wordt M. wellicht minder aangerekend.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden