Wat voor president wordt Emmanuel Macron?

Emmanuel Macron heeft een ongelooflijke prestatie geleverd. Drie jaar geleden totaal onbekend bij het grote publiek, nu president van de Republiek. Wat zal president Macron gaan doen? Kan hij zijn belofte van liberale hervormingen waar maken?

Emmanuel Macron Beeld epa

De machtswisseling

Op 13 en 14 mei zal François Hollande de macht overdragen aan Emmanuel Macron. Een pikante scène. Hollande heeft Macron groot gemaakt heeft, door hem als adjunct-secretaris-generaal naar het Elysée te halen en later als minister te benoemen. Maar Macron koos zijn eigen weg en stelde zich kandidaat voor het presidentschap, daarmee Hollande's plannen voor een herverkiezing dwarsbomend. 'Hij heeft me systematisch verraden', zei Hollande hierover. Zal de machtsoverdracht in ijzige sfeer verlopen?

Hoe zal de regering-Macron eruit zien?

Macron zegt dat hij vernieuwing nastreeft en 'niet links en niet rechts is'. De samenstelling van de regering zal daarom een staaltje evenwichtskunst worden. Macron heeft niet gezegd wie zijn premier wordt. De socialistische minister van Defensie Jean-Yves Le Drian wordt genoemd, maar ook Xavier Bertrand, de Republikeinse president van de regio Hauts-de-France. Volgens een naaste van Macron zou het ook een vrouw uit het maatschappelijk middenveld kunnen worden. De regering kan overigens weer gewijzigd worden na de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni.

Hoe belangrijk zijn de parlementsverkiezingen?

In zijn eerste honderd dagen wil hij de belastingen en sociale premies verlagen. Daarnaast mogen parlementariërs hun vrouw en kinderen niet meer als assistent aannemen. Maar veruit de meest controversiële maatregel is een verdere liberalisering van de arbeidswet. Tegen deze wet werd in het voorjaar van 2016 al heftig gedemonstreerd en gestaakt, maar Macron wil nog verder gaan. Niet alleen over arbeidstijden, maar ook over salarissen en andere arbeidsvoorwaarden zal zo veel mogelijk per bedrijf, en niet per branche, worden onderhandeld. De macht van de vakbonden zal hierdoor worden ingeperkt. Op het centrale niveau van de branche wegen ze veel zwaarder dan in afzonderlijke bedrijven. Daarnaast wil Macron de ontslagvergoeding aan een maximum binden.

Vakbonden zijn fel tegen deze maatregelen. Vooral werknemers in kleine bedrijven zullen onder druk worden gezet door hun patrons, zeggen ze. Bovendien wordt het veel te gemakkelijk om mensen te ontslaan als de kosten beperkt zijn. De kans is groot dat de nieuwe president meteen met demonstraties en stakingen wordt geconfronteerd.

Emmanuel Macron, president van Frankrijk. Beeld epa

Kan Macron de straat aan?

Is Macron bestand tegen de straat, die al zo veel veranderingen heeft tegen gehouden? Hij heeft aangekondigd de régimes spéciaux, de gunstige pensioenregeling voor ambtenaren, wil aanpakken. Daarmee treft hij de meest militante groepen met de grootste hindermacht, zoals treinmachinisten. Zal Macron in het parlement een meerderheid weten te vinden voor zulke impopulaire plannen? En zal hij zijn poot stijf houden als het land wordt platgelegd? De confrontatie met la rue is de ultieme test voor de nieuwe president.

Emmanuel Macron, de nieuwe president van Frankrijk. Beeld epa

Macron de jongste

Met 39 jaar is Emmanuel Macron de jongste president uit de Franse geschiedenis. Tot nu toe was Louis-Napoléon Bonaparte de jongste. In 1848 werd hij op 40-jarige leeftijd tot president gekozen. In 1852 liet hij zich na een staatsgreep uitroepen tot keizer Napoleon III. De jongste president van de Vijfde Republiek was tot dusverre Valéry Giscard d'Estaing, die in 1974 als 48-jarige het Elysée betrad.

Lees hier ons dossier over de Franse presidentsverkiezingen

Hoewel het Front National nog nooit zo veel stemmen haalde, komt de positie van Marine Le Pen onder druk te staan (+).

De EU haalt opgelucht adem na Macrons winst.
Maar euforie lijkt misplaatst, waarschuwen diplomaten (+).

Frankrijk kiest voor globalisering.
De uitkomst van de presidentsverkiezingen zijn van levensbelang voor de Europese Unie. Lees alles over de zinderende finale in ons dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden