Wat veteranen vertellen

Het Veteraneninstituut in Doorn bouwt sinds vier jaar aan een database waarin duizend interviews zullen worden bewaard met Nederlandse oud-militairen die op uitzending zijn gestuurd. De bedoeling is deze bijzondere en vaak heftige ervaringen te bewaren voor het nageslacht en deels online toegankelijk te maken voor wetenschappers en scholieren.


Tot nu zijn 850 gesprekken opgenomen met veteranen die aan een oorlog of vredesmissie deelnamen sinds 1940. Van een marinier die dwangarbeid verrichte aan de Birma-spoorweg, tot de jonge infanterist die onlangs terugkeerde uit Uruzgan. Het Veteraneninstituut wil een representatief beeld scheppen van Nederlandse missies vanuit het perspectief van de militair.


Medio 2011 moet het interviewproject Nederlandse Veteranen zijn afgerond. Het instituut zoekt nog naar jonge veteranen die in Irak of Afghanistan zijn ingezet. Ook vrouwelijke en allochtone veteranen zijn nog ondervertegenwoordigd (interview.veteraneninstituut.nl). Hiernaast enkele ingekorte passages uit Wat Veteranen Vertellen, een eerste studie naar de opbrengst van de gesprekken.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden