Column

'Wat vandaag in Cyprus gebeurt, zie ik morgen hier gebeuren'

Cyprus en de andere failliete lidstaten van de Europese Unie zijn een voorbode van wat ons te wachten staat, schrijft columnist Jan Bennink.

Een Russische inwoner van Cyprus houdt een bord omhoog waarop staat: 'nu uit de euro'Beeld ap

Wat vandaag in Cyprus gebeurt, zie ik morgen hier gebeuren.

Eindeloze rijen wanhopigen voor automaten zonder geld. Woedende menigtes, kolkende demonstraties die we eerder zagen in Portugal, Spanje, Griekenland en Italië.

Verbijsterde doodgewone mensen net als u en ik, die op een dag wakker werden in een straatarme wereld. Ze zagen het nooit aankomen. U wel?

Denk niet dat wij gespaard worden, achter onze dijken. Die staan gekeerd naar de zee, niet naar het zuiden.

Het monster uit Brussel wil ook uw spaarcentjes en uw pensioenen. Uw rekening courant en het beursje van uw kinderen. En als dat op is komt de gendarme uw matras omkeren en uw oude sok roven. En gaan ze met een metaaldetector uw tuin afzoeken naar begraven goud en zilver.

Uw huis wordt in beslag genomen, omdat u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Misschien mag u uw gouden kiezen houden.

Eigen bodemloze put
De Europese Unie heeft zijn eigen financiële bodemloze put gegraven. Met de EMU die onvergelijkbare landen aan elkaar klinkt in een verwoestende wurggreep.

Met de euro, die hatelijke eenheidsmunt. Met het EFSF, het EFSM en het ESM, waarmee u en ik de facto voor honderden miljarden garant staan voor failliete staten, zonder dat u er iets over te zeggen heeft.

En met een kersverse chef van de Eurogroep, Dijsselbloem, die zich nog amper realiseert dat hij de overste Karremans van Brussel is. Verantwoordelijk gemaakt voor de aanstormende hel, maar tandeloos en incapabel.

Het Europese monetaire systeem is een verwoestende maalstroom geworden, die geld opslokt. En armoede uitkotst. Uw geld. Uw armoede. Een vortex van schuld en boete, die de Europese naties één voor één berooid achterlaat en een klein groepje heersers machtiger maakt dan ooit. De 1 procent lacht in zijn vuistje.

Als er niets gebeurt gaat deze rooftocht door tot Alle Menschen inderdaad Brüder zijn in armoede en onmacht. Als we niets doen gaan we berooid en deemoedig de Europese eenheid accepteren, in ruil voor een korst beschimmeld brood en een rantsoenflesje geprivatiseerd water.

Gelukkig gebeurt er iets. Al is het weinig.

Arena vol burgers
Volgende week overhandigt een gemêleerd gezelschap van wetenschappers en publicisten, denkers en doeners, 56.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer.

Een Arena vol burgers die zich ernstige zorgen maken over de sluipende overdracht van beslissingsbevoegdheden aan Brussel.
56.000 Nederlanders die de stuurknuppel terug willen pakken uit de klauwen van de verwijtbaar falende utopische eenheidsdromers. En hem terug willen geven aan het volk.

Ik ben daar bij. Met twintig paarden houden ze me nog niet tegen.
En ik hou me vast aan de woorden van Obama, gisteren in Jeruzalem: 'Speaking as a politician, I can promise you this: political leaders will not take risks if the people do not demand that they do. You must create the change that you want to see.'

Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden