Wat u vandaag moet zien op televisie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
null Beeld
Beeld

3LAB: Naakt

NPO 3, 21.00 uur

Van maandag tot en met woensdag is er onder de noemer 3LAB weer ruimte voor experimentele televisie op NPO3. In Naakt gaat presentator Nienke de la Rive Box op straat op zoek naar een naaktmodel voor kunstenaar Frank E. Hollywood.

Wild Mexico

CANVAS, 21.05 uur

Een reis langs de mooiste flora en fauna van Mexico. Te beginnen bij de Sierra Madre, de bergketen die van noord naar zuid door het land loopt en waar zwarte beren, orchideebijen en ontelbare monarchvlinders te zien zijn. Aflevering één van drie.

Buurman, wat doet u nu?

EEN, 21.10 uur

De Vlaamse presentator Cath Luyten, die opgroeide met Nederlandse tv in grensdorp Koewacht, ontmoet zanger Frans Bauer. Ze krijgt een rondleiding in zijn huis in Fijnaart en samen bezoeken ze het woonwagenkamp waar Bauer is opgegroeid.

3LAB: Yung Doc

NPO 3, 21.50 uur

Het team van YouTube-kanaal Joardy Film maakte de nepdocumentaire De Eierlanders. In dit 'genadeloze portret van een verloren beschaving' is er aandacht voor de oorspronkelijke bewoners van het door nieuwbouw opgeslokte IJburg.

Dangerous Borders

BBC 2, 22.00 uur

Zeventig jaar na de onafhankelijkheid van India en de geboorte van Pakistan maken journalisten Babita Sharma en Adnan Sarwar een reis langs de grens van beide landen. Van voormalig vluchtelingenkamp Adipur tot in de Tharwoestijn.

Murder in the Family

BBC 2, 00.15 uur

Het verhaal van Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Welke zakendeals en familieruzies speelden er toen hij begin dit jaar door geheim agenten werd omgebracht op het vliegveld van Kuala Lumpur?

Blue Crush (John Stockwell, 2002)

Net 5, 20.30-22.40 uur.

Het is een opvallend genre met dwingende wetten. Geen surffilm waarin de zon niet uitbundig schijnt, de auto's van de hoofdpersonen niet retro zijn en de spectaculaire golven niet al even spectaculair in beeld vervat zijn nog voor het verhaal goed en wel op gang is. En in dat laatste het verbeelden van de stunts die de surfers op en vooral ín de torenhoge golven uithalen leggen surffilmmakers de meeste eer in. Waarom ook niet? Wat de makers van Blue Crush ten beste geven, is een lust voor het oog. Nieuwe technieken en vooral licht en klein materiaal waarmee je alles overal kunt filmen (dus ook op het surfboard en onder water) resulteren in adembenemende, en adembenemend scherpe, beelden van wat in dit geval jonge vrouwen op de golven vermogen. Terecht krijgen die beelden alle voorrang en hangt het verhaal er maar een beetje bij. Centraal daarin staat de jonge Anne Marie (Kate Bosworth), die geen makkelijk leven heeft, zonder vader en met een moeder die een liefde achterna is gereisd naar Las Vegas. Ze moet op Hawaii als kamermeisje in een hotel de kost verdienen voor haar jongere zusje en ook nog ervoor zorgen dat deze puber een beetje wil deugen. En dat terwijl de Pipe Masters voor de deur staan: de belangrijkste surfwedstrijd waarvoor ze een wild card heeft gekregen. Zul je zien dat er ook nog een liefdesaffaire is die roet in het eten dreigt te gooien. Geeft allemaal niets, want die scènes op het water, schitterend. Het succes van de film leidde tot een vervolg waaraan makers en acteurs van het origineel niet meewerkten dat vanavond aansluitend wordt uitgezonden.

A Passage to India (David Lean, 1984)

Arte, 20.15-22.50 uur.

Laatste film van de grote Engelse regisseur David Lean (Brief Encounter, The Bridge on the River Kwai) is een schitterend en sfeervol plaatjesboek naar de gelijknamige roman van E.M. Forster. De Australische actrice Judy Davis vertolkt sterk een Engelse jongedame die in de jaren twintig naar India afreist om daar haar verloofde te vergezellen, die er de Britse overheid dient. Het is de tijd van het opkomend nationalisme. Desondanks heeft de jonge vrouw geen zin te blijven verkeren in de afgesloten wereld van thee, cricket en polo en trekt ze eropuit met haar toekomstige schoonmoeder (een rol waarvoor Peggy Ashcroft een Oscar kreeg) en een oudere weduwnaar. Nadat er die dag iets onzichtbaars maar onverkwikkelijks is gebeurd, eindigen ze in de rechtszaal, waar pijnlijk duidelijk wordt hoezeer de kolonisten en de Indiërs tegenover elkaar staan.

A Single Man (Tom Ford, 2009)

Viceland, 21.50-23.40 uur.

De debuutfilm van modeontwerper Tom Ford, vorig jaar aanwezig in de bioscopen met zijn sterke tweede film Nocturnal Animals, is misschien een tikkeltje te gestileerd om echt te ontroeren, maar het acteerwerk van hoofdrolspeler Colin Firth (en in mindere mate Julianne Moore als zijn beste vriendin) is zo fenomenaal dat je toch moeiteloos wordt gegrepen door dit verhaal over eenzaamheid en rouw. Firth die voor zijn rol werd genomineerd voor een Oscar, maar het beeldje pas een jaar later zou winnen voor The King's Speech is een homoseksuele docent aan de universiteit van Los Angeles, die na zestien jaar zijn partner verliest door een auto-ongeluk. Zijn leed wordt in het Amerika van 1962 nauwelijks erkend. Onvergetelijk is de scène waarin hij zojuist via de telefoon het overlijden van zijn vriend heeft vernomen. Alleen al met de stilte die daarop volgt, toont Ford zijn filmisch talent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden