Wat u vandaag moet kijken op televisie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

A Single Man

(Tom Ford, 2009)
Zaterdag, Canvas, 23.05 uur

De debuutfilm van modeontwerper Tom Ford is misschien een tikkeltje te gestileerd om echt te ontroeren, maar het acteren van hoofdrolspeler Colin Firth (en in mindere mate Julianne Moore als zijn beste vriendin) is zo fenomenaal dat je toch wordt gegrepen door het verhaal over eenzaamheid en rouw. Firth is een homoseksuele professor aan de universiteit van Los Angeles, die na zestien jaar zijn partner verliest door een auto-ongeluk. Zijn leed wordt in het Amerika van 1962 nauwelijks erkend. Onvergetelijk is de scène waarin hij zojuist via de telefoon het overlijden van zijn vriend heeft vernomen. Alleen al met de stilte die daarop volgt, toont Ford zijn filmisch talent.

Six Days Seven Nights

(Ivan Reitman, 1998)
Zondag, Net 5, 20.30 uur

Deze nooit en nergens bejubelde film biedt prima vermaak voor een luie zondagavond. Al was het maar om de onhandige combinatie van hoofdrolspelers, Harrison Ford en Anne Heche, en de zotte premisse: journaliste die op het punt staat te trouwen, vertrekt voor een reportage naar het buitenland, haar vliegtuig stort neer en met de piloot moet ze overleven op een onbewoond eiland.

Gold

(Thomas Arslan, 2013)
Zondag, ARD, 00.10 uur

In Canada gedraaide western met Duitse cast en crew. Begeleid door fraaie landschapsopnamen volgt een Duitse groep immigranten rond 1900 de zogeheten Klondike Gold Rush, die op gang kwam nadat in 1896 in die streek goud was gevonden. Emily Meyer (mooie rol van Nina Hoss) is een van hen. Het wordt een lijdensweg van 2.500 kilometer, zeker wanneer degene die betaald werd om de weg te wijzen een oplichter blijkt.

Op zoek naar Frankrijk

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Na de Chinese avonturen van Ruben Terlou stuurt de VPRO opnieuw een wereldwijze Nederlander op reis: ditmaal trekt de Wilfred de Bruijn, bibliothecaris te Parijs, door Frankrijk. In de eerste aflevering bezoekt De Bruijn een troosteloze flat in de banlieues, hij eet met moslims in een moskee die is gevestigd in een oude Renault-fabriek en bezoekt een exclusief meisjesinternaat dat ooit is opgericht door Napoleon. Met deze portretjes maakt De Bruijn op onrustbarende wijze duidelijk hoe groot de kloof is tussen de verschillende sociale klassen in Frankrijk.

Ronald Snijders - One Man Show

Zondag, NPO 3, 22.25 uur

Al na enkele minuten zal duidelijk worden of de One Man Show van cabaretier Ronald Snijders u de slappe lach bezorgt of juist rode vlekken in de nek. Absurdist Snijders maakt namelijk nogal veel woordgrapjes, en dat is nu eenmaal niet aan iedereen besteed. Gelukkig beheerst Snijders dit genre der meligheid zo goed dat zijn One Man Show, waarin hij in zijn eentje een Willem Ruis-achtige tv-show bij elkaar fantaseert, een succes werd: hij toerde er maar liefst tweeënhalf jaar lang mee langs de Nederlandse theaters.

Ronald SnijdersBeeld Jaap Reedijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden