Wat u vanavond op televisie moet kijken

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Johnny Depp in The Lone Ranger. Beeld
Johnny Depp in The Lone Ranger.Beeld

Are video games really that bad
Canvas, 18.55 uur

Of computerspelletjes slecht zijn voor je? De wetenschap is er niet uit, blijkt uit de reportage van het populair-wetenschappelijke programma Horizon. Programmeurs, psychologen en neurologen vertellen over de invloed van games op ons brein.

Jij & ik
NPO 1, 20.35 uur

Tooske Ragas en Marco Borsato presenteren een showavond met ouders die met hun kinderen een duet zingen om aandacht te vragen voor War Child. Angela Groothuizen, acteur Victor Reinier en choreograaf Shaker (Nicholas Singer) jureren.

De oorlogsrecherche
NPO 2, 21.10 uur

Het verhaal van rechercheur Danny Santos, die vroeger drugs- en motorbendes onderzocht en nu een oorlogsmisdadiger uit Ethiopië op het spoor is. Twee andere rechercheurs zoeken in Rwanda naar bewijs in een zaak rond de genocide van 1994.

The Passengers That Took On the Train Line
BBC 2, 22.00 uur

Wanneer in 2016 een spoorweglicentie vrijkomt in het zuidoosten van Londen, neemt een groep ontevreden reizigers het heft in eigen handen en begint zijn eigen vervoersmaatschappij. Zit het ministerie van Transport daarop te wachten?

American Justice
Canvas, 22.05 uur

Verslag uit Jacksonville, de 'moordhoofdstad' van Florida. De makers volgen een man die mogelijk ten onrechte is beschuldigd van de moord op zijn neef en spreken met de controversiële, strenge officier van justitie Angela Corey.

Chef vs. Science
NPO 3, 22.20 uur

Is koken kunst of wetenschap? Sterrenchef Marcus Wareing en materiaalkundige Mark Miodownik koken allebei een driegangenmenu om erachter te komen wat beter is: koken met traditionele kooktechnieken of met methoden uit een laboratorium.

Angela Corey arriveert bij een persconferentie. Beeld afp
Angela Corey arriveert bij een persconferentie.Beeld afp

The Lone Ranger (Gore Verbinski, 2013)
Veronica, 20.30-23.30 uur

Het team dat aan de wieg stond van de succesvolle filmreeks Pirates of the Caribbean aasde op een herhaling met deze op een vroege westernserie gebaseerde spektakelfilm, maar The Lone Ranger werd de flop van filmzomer 2013. Had het te maken met een verkeerde inschatting van regisseur Gore Verbinski over hoe om te gaan met de stereotypen uit zo'n klassieke serie (vanaf 1933 op de radio en vanaf 1949 op de tv)? Feit is dat bijna alle personages tamelijk ongeloofwaardige stripfiguren zijn geworden in dit 200 miljoen euro kostende Disney-avontuur. Terwijl het gekozen verhaal vooral tegenwoordig veel gevoeligheden kent. Tegen de achtergrond van de aanleg van de transcontinentale Amerikaanse spoorlijn in 1869 zijn twee buitenstaanders, een Comanche-indiaan en een Texas Ranger, op zoek naar een schurk. De spoorwegdirectie bestaat uit laffe mannen, de arbeiders zijn Chinezen die geen Engels spreken, de Ranger is een veel te rechtlijnige advocaat en de zwarte bedienden zijn loyaal tot in de dood. Curieus is dat Johnny Depp zijn Comanche neerzet als een matig Engelssprekende clown, terwijl het personage een dramatisch verleden heeft.

Aan die worsteling met humor, ironie en serieus spektakel mag The Lone Ranger dan ten onder gaan, de film blijft desondanks de volle 2,5 uur onderhoudend. De actiescènes, vooral achtervolgingen met treinen en paarden, zijn ingenieus en geweldig. Ook de vorm van het verhaal in het verhaal werkt uitstekend. De film begint op een kermis in 1933, het jaar waarin de originele Lone Ranger-serie op de radio zijn première beleefde. Een jongetje, zichtbaar fan van de reeks, bezoekt een attractie met diorama's die zo uit het huidige (in 1869 opgerichte) natuurhistorisch museum in New York afkomstig lijken. In een ervan komt de 'noble savage' tot leven in wie wij Johnny Depp herkennen. Die vertelvorm past weliswaar minder goed bij de zo nu en dan opzichtig schmierende acteurs, maar wel bij het soms sprookjesachtig mooie verhaal dat zich ontvouwt.

Café Society (Woody Allen, 2016)
Film1 Première, 22.00-23.31 uur

De zesdelige serie die Woody Allen voor de kersverse filmstudio Amazon maakte, Crisis in Six Scenes, viel vorig jaar wat in het water, maar de film die hij even daarvoor afleverde, mocht er zijn. Losjes vertelt hij een verhaal dat zich grotendeels in gegoede kringen afspeelt, in het Hollywood van de jaren dertig, met uitstapjes naar het criminele circuit van New York over Jesse Eisenberg als jongeman aan de onderste ladder in de Amerikaanse filmfabriek. De film heeft een luchtige, optimistische toon, vrij van cynisme, zeker als het over de liefde gaat. Opvallend is dat de hyperproductieve Allen, doorgaans eerder functioneel verteller dan estheet, van zijn 47ste speelfilm ook een lust voor het oog heeft gemaakt. Dankzij het camerawerk van drievoudig Oscarwinnaar Vittorio Storaro (Apocalypse Now) ziet Café Society er prachtig uit. Voor zijn dit najaar te verschijnen drama Wonder Wheel, dat zich afspeelt in het New York van de jaren vijftig (met Kate Winslet en Justin Timberlake), strikte Allen de cameraman opnieuw.

Oh Boy (Jan Ole Gerster, 2012)
Arte, 22.45-00.05 uur

De door het leven zwabberende twintiger Niko (Tom Schilling) wenst niet veel: een goed kopje koffie drinken, dat is het enige waarnaar hij in dit fijne kleine Oh Boy verlangt. Het blijkt makkelijker gewenst dan gedaan. De frustrerende zoektocht door Berlijn levert leuke antikoffiescènes op: de ene keer heeft hij te weinig geld op zak om een bekertje hipsterkoffie te betalen, dan weer stuit hij op defecte automaten of lege thermoskannen. Oh Boy is ondanks Niko's strubbelingen ontspannen, tragikomisch en soms ontroerend. Uit de in zwart-wit gedraaide, door swingjazz begeleide kiekjes van zomers Berlijn waait zowaar een fris vakantiesfeertje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden