Wat u vanavond op televisie moet kijken

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Cabaretier Richard Groenendijk gidst ons door misschien wel de mooiste periode uit Wim Sonnevelds leven Beeld null
Cabaretier Richard Groenendijk gidst ons door misschien wel de mooiste periode uit Wim Sonnevelds leven

De aardappeleters
NPO 2, 19.15 uur


Ex-restaurateur Joris Vermeer wil weten waar de Hollandse rode pastasaus vandaan komt. Hij hoort over het spaghetti-oproer van de jaren zestig, toen Italiaanse gastarbeiders hun bordje pasta eisten en een 'gehaktballenoorlog' begonnen.

Nog wat in te halen? Kijk hier naar eerdere afleveringen van De aardappeleters.

Van onze centen
SBS 6, 20.30 uur


In de laatste aflevering gaat presentator Kees Tol naar Leeuwarden. De stad is volgend jaar culturele hoofdstad van Europa en daarvoor stampt de provincie elf fonteinen uit de grond. Kosten: zo'n 4,6 miljoen euro. Is dat niet wat veel?

Inside a Volcano
canvas, 21.15 uur

Geen documentaire over het geweld van een vulkaan, maar het verhaal van het explosieve IJslandse voetbalteam. Want hoe is het mogelijk dat zo'n klein landje zo goed voetbalt en het schopte tot de kwartfinales van het EK van 2016?

100 jaar Sonneveld
NPO 2, 20.35 uur

Cabaretier Richard Groenendijk gidst ons door misschien wel de mooiste periode uit Wim Sonnevelds leven. In de jaren vijftig staat hij elke avond in de theaters en na zijn doorbraak als radiotypetje Parel voor een steeds groter publiek.

Het nationale voetbalteam van IJsland werd in 2016 in Reykjavik feestelijk onthaald door fans. Beeld null
Het nationale voetbalteam van IJsland werd in 2016 in Reykjavik feestelijk onthaald door fans.

Anatomische les met Ria Bremer
NPO 2, 21.20 uur

Eeuwen geleden had je echt iets aan een piskijker: met zijn pisglas kon hij van alles zien en zo een diagnose stellen. Verder in deze aflevering: het dagboek van een vroedvrouw die van 1693 tot 1746 alle door haar begeleide bevallingen bijhield.

Nooit meer slapen
NPO radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt met documentair fotograaf Willem Poelstra. Ooit werkte hij in de reclamewereld, maar na een ernstig ongeluk in 2010 besloot hij fotograaf te worden. Op zijn 49ste studeerde hij af aan de Fotoacademie.

Ria Bremer Beeld null
Ria Bremer

One Flew Over the Cuckoo's Nest (Milos Forman, 1975)
Canvas, 22.35-00.55 uur

De psychiatrische inrichting heeft geen al te fris filmimago. Sinds films als Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) verschijnt de inrichting herhaaldelijk als plek waar de grens tussen gezond en gek flinterdun is en ook de helderen van geest kunnen eindigen als brabbelende zombies.

Milos Formans klassieker One Flew Over the Cuckoo's Nest vormt op die conventie geen uitzondering. Hoofdpersonage R.P. McMurphy (Jack Nicholson) is een voor verkrachting veroordeelde crimineel, die voor nader psychologisch onderzoek in de kliniek van dr. Spivey (Dean Brooks) en hoofdverpleegkundige Ratched (Louise Fletcher) belandt. Ratched en McMurphy komen lijnrecht tegenover elkaar te staan: zij als kille ordebewaker, hij als de onverbeterlijke rebel tegen het systeem. Geleidelijk aan zet hij zijn onder meer door Danny DeVito en Christopher Lloyd vertolkte medepatiënten tegen Ratched op, waarbij het hem steeds om één ding gaat: dat ook deze zogenaamd gestoorde individuen een menswaardig, vol bestaan verdienen. Als hem na een clandestien boottochtje met de groep de stroomstoten door de hersens worden gejaagd, ga je vermoeden dat McMurphy zijn missie met zijn eigen geestelijke gezondheid zal bekopen.

Regisseur Forman draaide in een echte inrichting in Oregon, met de directeur van dat instituut in de rol van dr. Spivey. Bovendien werden verschillende van Brooks' (criminele) cliënten opgenomen in de filmcrew. 'Zo werkte een brandstichter op de artdirectionafdeling', zou producer Michael Douglas later vertellen. Auteur Ken Kesey, schrijver van de oorspronkelijke roman uit 1963, weigerde de film te kijken omdat de verteller van zijn boek, de indiaan Chief Bromden, door het script tot bijfiguur wordt gereduceerd. Het verhaal gaat dat Kesey ooit tijdens het zappen bij de film belandde en toen geboeid bleef plakken tot hij besefte waar hij eigenlijk naar zat te kijken. Geen wonder. De psychiatrische kliniek als hel op aarde: hoe ongenuanceerd of gedateerd dat ook mag zijn, in het met de vijf toposcars bekroonde One Flew Over the Cuckoo's Nest blijft het een overtuigend beeld.

Lees verder onder de trailer.

Angel and the Badman (James Edward Grant, 1947)
ONS, 16.00-17.43 uur

Onderhoudende western met John Wayne als op de hielen gezeten bandiet die onderduikt bij een Quakerfamilie en verliefd wordt op de dochter des huizes. Wayne was zelf de producent.

Zaatari Djinn (Catherine van Campen, 2016)
NPO 2, 22.55-23.51 uur

Het in de Jordaanse woestijn gevestigde Zaatari is niet alleen een reusachtig vluchtelingenkamp, waar 80duizend Syrische ontheemden op een beter bestaan wachten. Het is ook een uit zijn voegen barstende, levendige stad met straten en pleinen, bruidswinkels, groentekramen, koffietentjes en garages. Vooral die laatste kant wordt belicht in het opmerkelijk poëtische Zaatari Djinn, aan de hand van vier à vijf kinderen die in Zaatari opgroeien. Zo is er Fatma (13), die lippenstift draagt en een haan als boezemvriend heeft. Ben je net aan haar gehecht, dan schakelt cineast Van Campen (Garage 2.0) alweer over naar Ferras (9), die op straat zoetwaren verkoopt. Van Campen, die haar film in drie jaar opnam en voelbaar verliefd werd op haar helden, richt zich vooral op hun veerkracht. Misschien dat Zaatari Djinn met één protagonist dieper tot de werkelijkheid van Zaatari had kunnen doordringen, maar dat was dan wel een knap lastige keuze geweest. Fatma, Ferras en de anderen: de hoofdrol verdienen ze allemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden