Wat u nog niet wist over de Falklandeilanden

Wekenlang waren Peter Lipton en Jasmijn Visser op de Falkland-eilanden, een van de meest betwiste stukjes land op aarde. Een en ander resulteerde in The Falkland Project. Ter gelegenheid daarvan: tien dingen die u waarschijnlijk niet bekend waren over de Falklands:

Jasmijn Visser
Britse barrakken uit 1842 op de Falklandeilanden, op dit moment in gebruik als woonhuis. Beeld Peter Lipton
Britse barrakken uit 1842 op de Falklandeilanden, op dit moment in gebruik als woonhuis.Beeld Peter Lipton

1. Dat de ontdekker van de Falklandeilanden een Nederlander genaamd Sebald de Weert was, die ze in 1600 Sybold de Waerds Eylanden noemde, en deze erna nog eeuwen onder deze naam op maritieme kaarten te vinden waren.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

2. Dat de eerste inwoners van de Falklandeilanden in 1765 zowel een groep Fransen zijn als een groep Engelsen die beide een vestiging oprichten aan weerszijden van de eilandgroep, en er twee jaar leven zonder van elkaars aanwezigheid te weten.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

3. Dat in 1828 de eerste Argentijnse gouverneur van de Falklandeilanden een Duitse koopman genaamd Luis Vernet was, die van zowel van Engeland als Argentinië toestemming had voor commerciële walvisvangst rondom de eilanden. Om zijn kolonie op te bouwen bracht hij Afro-Amerikaanse slaven, native Americans, gaucho's, en een groep Europeanen onder wie een Nederlandse familie die zich vooral weidde aan het melken van koeien en produceren van boter.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

4. Dat het openen van het Panamakanaal in 1914 desastreuze gevolgen had voor de Falklandeilanden, omdat het globale handelsroutes veranderde en daardoor de eilanden hun strategische positie verloren als haven voor handelsschepen, die er in de 19e eeuw aanmeerden voor rantsoenen en reparaties.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

5. Dat Engeland in de jaren 70 overwoog om de gehele bevolking van de Falklandeilanden naar een vergelijkbaar eiland aan de kust van Schotland te sturen en de eilandgroep aan de Argentijnen te geven.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

6. Dat een belangrijke reden van Argentinië om de Falklandeilanden te willen veroveren was omdat er veel krill in Falkland wateren te vangen was. Krill zijn kleine schaaldieren die zich voortbewegen in kilometer lange superzwermen, waarvan 1 kubieke meter maar liefst 60.000 dieren kan bevatten. Doordat krill zo talrijk zijn, werd het door de Krill-lobby het aangeboden als food of the future, dat de vraag voor consumptie van groeiende wereldbevolking zou kunnen opvangen. De promotie ontwikkelt krill stick in plaats van fish sticks, samen met krill-soep, krill-kaas, krill-pudding, krill-paté en krill-salami.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

7. Dat Argentinië sinds 1914 een dispuut heeft met Chili over het Beagle Kanaal en Chili daarom het Verenigd Koninkrijks' enige Zuid-Amerikaanse bondgenoot was in de Falklandoorlog. Pinochet stond de Britten toe radars vlak bij de grens van Argentinië te zetten, waardoor ze onmisbare informatie over Argentijnse bewegingen konden inwinnen. Heden ten dagen is Chili het enige Zuid Amerikaanse land waarvandaan je naar de Falklandeilanden kan vliegen.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

8. Dat Muammar Kaddafi een belangrijke bondgenoot was van Argentinië tijdens de Falklandoorlog. Hij stuurde twee Boeing 707's vliegtuigen in vier tochten gevuld met granaten, draagraketten, mijnen, mortieren en geweren.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

9. Dat in de Falklandoorlog de Britten grondtroepen met Gurkha-soldaten ingezet hebben. In 1816 verloor het Verenigd Koninkrijk van Nepal in de Gurkha-oorlog. Onder de indruk van de gedisciplineerde soldaten besloten de Britten na hun verlies de Gurkha's in te huren en sindsdien zijn ze ingezet bij verschillende oorlogen, zoals de eerste en tweede wereldoorlog. Op de Falklandeilanden hebben de Nepalese soldaten weinig te doen; wanneer de jonge, onervaren Argentijnse soldaten erachter komen dat de Gurkha's met hun legendarische Kukhuri-messen naderen, kiezen ze het hazenpad.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

10. Dat de 25000 landmijnen overgebleven van de oorlog op de Falklandeilanden geruimd worden door Zimbabwaanse experts, die hun ervaring hebben opgedaan door het ruimen van mijnen op Zimbabwe, gelegd door de regering van hun Britse overheersers.

null Beeld The Falkland Project
Beeld The Falkland Project

Jasmijn Visser ontwierp samen met design collectief Metahaven een Falklandwikipedia. Kijk op www.thefalklandsproject.com voor meer Falklandfeiten.

The Falklands Project is ontwikkeld in opdracht van TAAK, SKOR en Land Art Contemporary en wordt gesteund door het Mondriaan Fonds, het Theodora Niemeyerfonds en Land Art Contemporary.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden