Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Linkse kranten in Frankrijk vragen zich af waar de nieuwe Sartre blijft in het vluchtelingendebat. En heeft het zin om 'sneue haatkabouters' op Facebook aan de schandpaal te nagelen? Verder in dit lunchpauze-overzicht: sterrenstelsels, hogeschoolabsurdisme en bouncende animatieborsten.

Thomas van der Kolk
null Beeld .
Beeld .

De ochtend in vogelvlucht

Johan Cruijff kampt met gezondheidsproblemen, zo heeft zijn woordvoerder bevestigd. Over de ernst van de gezondheidsproblemen kon ze nog niets zeggen. (Update: inmiddels heeft zijn management bevestigd dat het om longkanker gaat).

Als de nieuwe Canadese regering de bestelling van de Joint Strike Fighter (JSF) annuleert, worden de gevechtsvliegtuigen mogelijk bijna 9 ton per stuk duurder, berekende het Pentagon.

Chemische signalen die duiden op leven blijken zelfs in de alleroudste zandkorrels die je op aarde kunt vinden te zitten.

'De Holocaust is wél onze verantwoordelijkheid,' zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze reageert op een uitlating van de Israëlische premier Netanyahu, die zei dat Adolf Hitler helemaal niet van plan was de Joden uit te moorden, maar dat hem dat werd ingefluisterd door de toenmalige grootmoefti van Jeruzalem.

Wikileaks heeft documenten gepubliceerd die afkomstig zouden zijn uit het persoonlijke e-mailaccount van CIA-directeur John Brennan.

Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp
Benjamin Netanyahu en Angela Merkel donderdag op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn. Beeld afp
Benjamin Netanyahu en Angela Merkel donderdag op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn.Beeld afp
John Brennan Beeld afp
John BrennanBeeld afp

Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Frankrijk wordt getroffen door een tsunami aan rechtse intellectuelen. Tenminste, als we linkse dagbladen als Le Monde en Libération moeten geloven. 'Zijn er nog linkse intellectuelen?', vroeg Le Monde zich afgelopen weekeinde bijna vertwijfeld af. Wil de hedendaagse Jean-Paul Sartre opstaan in het Vluchtelingendebat? (+)

De Duitse krant Bild drukte maandag Facebookgebruikers die haatboodschappen plaatsten met naam, foto en bijdrage af. Zinloos, vindt columnist Bert Wagendorp. 'De haat zelf moet worden gecounterd, niet de sneue haatkabouters achter hun toetsenbordjes.' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

null Beeld Bild
Beeld Bild

Het is weer donderdag filmdag. Met deze week onder andere een interview met de Griekse filmregisseur Yorgos Lanthimos. Hij is wars van conventies: in zijn producties stelt hij alledaagse rolpatronen aan de kaak. Ook in het gesprek met de Volkskrant blijkt dat je hem vooral nergens op vast moet pinnen. 'Weet u? Al mijn personages zeggen iets over de crisis in mijn land, maar dat heb ik ze nooit bewust laten zeggen' (+)

Lees hier de recensie van zijn nieuwste film. The Lobster is opnieuw een voorbeeld van Lanthimos' hogeschoolabsurdisme. De gelaten personages een mooie, droef menselijke ondertoon.

Meer (film)recensies op Volkskrant.nl/recensies.

Yorgos Lanthimos Beeld reuters
Yorgos LanthimosBeeld reuters

U kent ze wellicht van de videoclip van 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel. Of van 'A Single Life' (voorfilmpje bij Gooische Vrouwen 2). Job Roggeveen (36), Joris Oprins (35) en Marieke Blaauw (36) weten wel hoe je een animatiefilm maakt. Vandaag is Otto, hun nieuwste film, op Cinekid te zien. De Volkskrant sprak met ze. 'Er zit een constante in ons werk: de bouncende borsten. Een vrouw in de zaal zag die bewegende tietjes, schoot in de lach en hield niet meer op.' (+)

Van links naar rechts: Joris Oprins, Marieke Blaauw, Job Roggeveen. Beeld .
Van links naar rechts: Joris Oprins, Marieke Blaauw, Job Roggeveen.Beeld .

Grabbelton Internet

De grootste afbeelding van de ruimte die ooit is gemaakt is nu verpakt in een bestandje van 194GB en gewoon in uw internetbrowser te bekijken. het beeld is samengesteld door astronomen van de Ruhr Universiteit Bochum, die daar een 46-gigapixelpanorama voor gebruikten.

Als je in het vakje met coördinaten de namen van sterren of sterrennevels invoert, wordt automatisch ingezoomd op de gezochte objecten.

undefined

null Beeld .
Beeld .
null Beeld Ruhr Universiteit Bochum
Beeld Ruhr Universiteit Bochum

Een typefoutje dat ervoor zorgt dat een bericht een totaal andere lading krijgt dan beoogd, het gebeurt regelmatig. Eeuwen geleden ook al. Neem nu een Britse versie van de Bijbel uit 1631. In een aantal exeplaren daarvan ontbreekt ergens het woordje 'not', waardoor er bij de 10 geboden plotseling staat: 'Gij zult overspel plegen.' Deze zeldzame bijbels worden daarom ook wel de 'bijbel voor zondaars' genoemd. De verantwoordelijke drukkers moesten voor de rechter verschijnen en kregen een boete van 300 pond.

De bewuste bijbels werden verbrand, maar 10 exemplaren wisten te overleven. Eén daarvan zal volgende maand worden geveild, schrijft The Guardian. De verwachte opbrengst: meer dan 20 duizend euro. Voor een religieus geschrift dat gebiedt om vreemd te gaan, zijn mensen kennelijk bereid om grif geld neer te leggen.

null Beeld .
Beeld .

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden