Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

De vluchtelingencrisis houdt Europa in zijn greep, in zowel Khabarovs als Calais spelen beren een hoofdrol, we gaan ons deze zomer helemaal richten op wielrennen, en aan wie doet Donald Trump u denken als u even uw ogen sluit? Dat, en natuurlijk meer in de middageditie van onze nieuwsgids.

Een ijsbeer in BrisbaneBeeld epa

De ochtend in vogelvlucht

De kosten voor asielopvang gaan dit jaar richting een miljard euro. Die extra kosten worden meegenomen in de bijstelling van de begroting, maar er hoeft niet extra te worden bezuinigd. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag.

Europa zou een bedrag van 2,8 miljard bijeen moeten brengen voor de aanpak van de vluchtelingencrisis. Daarvan is nog geen 300 miljoen euro binnen en ook het aantal geboden opvangplaatsen schiet tekort. Volgens Angela Merkel moet Europa vooral Turkije helpen bij de aanpak van de crisis, want Turkije speelt volgens haar een sleutelrol.

In Duitsland woedt er ook nog de crisis rond Volkswagen. De fabrikant moet alle dieselauto's uitgerust met 'sjoemelsoftware' herstellen, meldt de toezichthouder.

De makers van de populaire serie Homeland huurde drie graffiti-kunstenaars in om in het Arabisch 'Mohammed is de grootste' op muren te kalken. Verrassing; de kunstenaars bleken geen fan, waardoor we in het nieuwe seizoen op de muren kunnen lezen dat 'Homeland racistisch is.

Iran heeft beelden vrijgegeven van een raketbasis die doet denken aan de betere James Bond-films. Brigadier-generaal Amir Ali Hajizadeh waarschuwde dat de raketten gebruikt zullen worden 'als onze vijanden een fout maken'. En u kunt er vanuit gaan dat hij daarmee de Verenigde Staten en Israël bedoelt.


Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De ondergrondse basis, die doet denken aan beelden uit een James Bond-film, is volgens Teheran gebouwd in een berg, op een diepte van zo'n 500 meter.Beeld afp

Voor aan de lunchtafel

De visie van het Platform Onderwijs 2032 is doordrenkt van economisch nutsdenken en gaat voorbij aan belangrijke wetenschappelijke inzichten. Een slechte zaak, menen Jurjen van Helden en Harol Bekkering: 'Het openen van andere werelden voor onze kinderen is belangrijker dan onze concurrentiepositie.'

De film Beasts of No Nation slaat de bioscopen over en is gelijk te zien op Netflix. Hoeveel bestaansrecht heeft die bioscoop eigenlijk nog? [+] En de film zelf? 'Wie de 136 minuten lange rit in één keer uitzit, voelt de film op momenten inzakken.' Bor Beekman geeft drie sterren.

Diezelfde Bor Beekman schrijft over gangsters die boos zijn, omdat de films over hen niet zouden stroken met de werkelijkheid: 'We zijn toch geen paupers?' [+]

Deze zomer richt heel Europa zich op voetbal, behalve wij. In Nederland richten we ons op wielrennen, want met superduo Tom Dumoulin en Laurens ten Dam doen we toch weer mee om de prijzen? Dumoulin-Ten Dam, dat klinkt al goed. [+]

Als we onze politici mogen geloven, is Europa de meest gewilde bestemming voor 'gelukszoekers'. In tegenstelling tot wat we eerder dachten, is dat niet altijd het geval geweest. Het lijkt erop dat Europa bepaald geen populair reisdoel was voor de eerste homo sapiens.

Tom DumoulinBeeld belga
Fragment uit Beasts of No NationBeeld ap

Grabbelton internet

In het voor deze grabbelton onontbeerlijke dierennieuws, zijn het beren die vandaag de klok slaan.

Bij het Franse Calais probeerde een groep vluchtelingen mee te liften met een vrachtwagen, om via de Kanaaltunnel in Groot-Brittannië terecht te komen. Ze wisten alleen niet dat de vrachtwagen een ijsbeer vervoerde. Dat is schrikken.

Het goede nieuws voor de ijsbeer is overigens dat het gaat sneeuwen in Groot-Brittannië. Het tabloid The Daily Express kondigt de eerste vlokjes traditiegetrouw aan met een waarschuwing alsof er een nieuwe ijstijd is aangebroken, merkte Menno Pot op.

Bekijk hier de video van de ijsbeer bij Calais, tekst loopt door na video:

In het Russische Khabarovsk maakte een beer een winkelcentrum onveilig. Toen hij het winkelcentrum verliet en naar een nabijgelegen speelveldje rende, besloot een Russische agent het vuur te openen. Er raakten geen mensen gewond, maar de beer overleefde het niet. De politie onderzoekt nu of het doodschieten van de beer wel legitiem was.

Bekijk hier de video van de beer in Rusland, tekst loopt door na video

Ten slotte willen we u ook deze video niet onthouden. Want klinkt Donald Trump, wanneer u uw ogen sluit, niet precies als uw Amerikaanse, barbecueënde, dronken buurman? Er even vanuit gaande dat u zo'n buurman heeft, natuurlijk.

Tekst loopt door na video:

Ten slotte nog een wijze levensles.

Beeld Reddit

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden