Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Voor het eerst klonk er boegeroep voor Donald Trump tijdens een verkiezingsdebat, culinair journalist Mac van Dinther hamert op het belang van lekker eten en een driejarige wint South Africa's Got Talent. U leest en ziet het in ons middagoverzicht.

Op internet gaat Man Bijt Hond door. Beeld anp
Op internet gaat Man Bijt Hond door.Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Boegeroep voor Donald Trump: dat is nog niet eerder gebeurd tijdens de Republikeinse verkiezingsdebatten op tv. Dinsdagavond werd hij twee keer uitgejouwd.

Slovenië is begonnen met het neerzetten van een hek bij de grens met Kroatië. Het hek moet helpen bij het controleren van de vluchtelingen= die via Kroatië naar Slovenië proberen te komen.

Vrouwen en allochtonen staan al meteen op achterstand als het om salaris gaat. Dat scheelt soms een paar duizend euro bruto per jaar. Toch is het te snel om te zeggen dat allochtonen en vrouwen gediscrimineerd worden.

Facebook gaat in hoger beroep tegen een vonnis van de Belgische rechter, die maandag bepaalde dat het bedrijf binnen 48 uur moet stoppen met het volgen en registreren van het surfgedrag van Belgen zonder Facebook-account.

Man Bijt Hond maakt begin 2016 een doorstart op internet. Met een crowdfundingsactie werd het benodigde bedrag van 99 duizend euro opgehaald.

De duizenden vluchtelingen die vanuit Afrika de Middellandse Zee naar Europa oversteken, vormen een fractie vergeleken met de hoeveelheid vluchtelingen die op het Afrikaanse continent onderweg zijn. De Verenigde Naties schatten dat vijftien miljoen mensen er hun woonplek hebben verlaten.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Voor aan de lunchtafel

Vandaag vergaderen de Europese en Afrikaanse regeringsleiders over het vluchtelingenvraagstuk. De Volkskrant sprak (+) de Afrika-chef van de Wereldbank, Makhtar Diop. Hij stelt dat Afrikaanse landen niet gebaat zijn bij emigratie: 'Die jongeren in de bootjes zijn de risiconemers, dat zijn de mensen die meestal de motor van de groei zijn, die wil je niet kwijt.' Zijn oplossing is niet het sluiten van de Europese grenzen, maar het leven op het Afrikaanse platteland bevorderen. Met internationale televisie op het platteland bijvoorbeeld.

Verslaggever Toine Heijmans heeft het laatste woord (+) in de discussie over dé hoed van Depay. Of eigenlijk, over de schoenen van onze voetballers, want dáár draait het echt om. 'Waarom zou iedereen op klompen blijven lopen? Zuig niet, trek iets moois aan en regel doelpunten.'

Dan iets wezenlijkere voetbalzaken: het eeuwige gerommel bij de hoofdstedelijke voetbalclub, en dan met name het clubje rond de legendarische nummer veertien. Telt u mee: de zieke Cruijff neemt in zijn columns in De Telegraaf steeds meer afstand van Ajax, dat toch niet naar hem luistert. Ajax-adviseur Tscheu La Ling, naar voren geschoven door Cruijff, is opgestapt. En nu verdwijnt ook hoofd opleidingen en Cruijff-aanhanger Wim Jonk, vanwege verschillen van inzicht met andere leden van het technisch hart. Wat blijft er over van de kring rond Cruijff? (+)

Neemt u uw boterhammentrommeltje eens onder de loep. Is het duurzaam? Diervriendelijk? Gezond? Maar vooral, is het ook lekker? Mac van Dinther neemt de lezer bij de hand en onderzoekt in een serie de Tien Geboden van Goed Eten. Vandaag het 10de en laatste gebod: Gij zult lekker eten, want lekker is de essentie van goed eten (+). Benieuwd naar de andere negen geboden? Lees de gehele reeks hier.

Toine Heijmans over de schoenen van Depay: 'Als het Nederlands Elftal dan kan winnen op Louboutins: heel graag.' Beeld anp
Toine Heijmans over de schoenen van Depay: 'Als het Nederlands Elftal dan kan winnen op Louboutins: heel graag.'Beeld anp

Grabbelton internet

Als u enigszins bekend bent met de wandelgangen van het internet, dan moet u de volgende discussie niet ontgaan zijn: de christen-Starbucks-multiculti-kerstoorlog. Wat is het probleem? Starbucks háát Jezus, althans, dat stellen activisten. Starbucks heeft namelijk de oude kerstmisbekers (rood met vage elementen die lijken op een kerstboom of sneeuwvlok) vervangen door bekers die egaal rood zijn (zie hier de transformatie door de jaren heen). Daarnaast mogen Starbucks-medewerkers niet meer 'vrolijk kerstfeest' zeggen, maar moeten ze hun gelukswensen uiten met het neutralere 'fijne feestdagen'.

Dit kan natuurlijk niet. Gelukkig biedt de Amerikaan Joshua Feuerstein in onderstaande video een oplossing. Wanneer een Starbucks-medewerkers uw naam vraagt om op de beker te schrijven, zeg dan niet uw naam, maar zeg 'Merry Christmas'. O, en neem uw pistool mee naar de lokale Starbucks-vestiging (te zien rond 1m01), aangezien Starbucks tegen het dragen van wapens is, aldus Feuerstein. Bedankt voor het advies.

Ook de lieveling van het internet, Donald Trump, heeft zich in de kerstoorlog gestort. In zijn Trump Tower in New York zit een van de best lopende vestigingen van de koffieketen gevestigd. Trump vraagt zich tijdens een campagnebijeenkomst in Illinois hardop af of men de winkel niet moet boycotten en of hij eventueel het huurcontract moet opzeggen.

Nog meer Trump in deze Grabbelton Internet. Vannacht debatteerden de Republikeinse kandiaten voor de presidentsverkiezingen met elkaar. Terwijl Trump sprak, was een aanwezige vrouw in het publiek afgeleid door haar telefoon, wat een andere aanwezige ergerde, getuige onderstaande Vine. Hoe Trump en de anderen het deden, kunt u in dit verslag van onze correspondent lezen.

Dan nog iets voor de tijgervaders en -moeders (of ambitieuze driejarigen) onder u. De Zuid-Afrikaanse DJ Arch Jnr heeft het programma South African's Got Talent gewonnen. En DJ Arch Jnr is drie. Hopelijk vergaat het hem beter dan het gemiddelde kindsterretje, getuige deze lijst met verslavingen, eetstoornissen en 18+-films.

Elke dag op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden