Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Bert Wagendorp bekeek achter elkaar twee nieuwe films over de Tweede Wereldoorlog in de bioscoop. Het werd een dag van een lach en een traan. Verder in deze lunchnieuwsbrief: komt de molenaar op de lijst van immaterieel erfgoed? En wat moeten we na Parijs met ons vredesdividend?

Beeld Arie Kievit

De ochtend in vogelvlucht

De Raad van State heeft bepaald dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie bij het bieden van onderdak ('bed, bad, brood') in een zogenoemde vrijheidsbeperkende locatie van een uitgeprocedeerde vreemdeling mag eisen dat hij meewerkt aan zijn vertrek uit Nederland.

Rusland zegt dat het nog altijd wacht op een serieuze reactie van Turkije op het neerschieten van het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag. Er worden vooralsnog geen sancties ingesteld.

Minister Jet Bussemaker wil dat grote mbo's opgesplitst worden in kleinere delen, zogenoemde mbo-colleges.

Volgens Tubantia heeft FC Twente het omstreden contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports afgekocht. Daardoor heeft de club geen enkele financiële verplichting meer aan de investeerder.

De Russische president Poetin. Beeld afp

Voor aan de lunchtafel

Deze donderdag filmdag staat voor een groot deel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Want Son of Saul (de hel van Auschwitz vanuit persoonlijk perspectief gezien) en Er ist wieder da (Adolf Hitler arriveert in de hedendaagse tijd) draaien vanaf nu in de bios. Bert Wagendorp besloot ze allebei op één dag te gaan bekijken. Hij wilde zien of er iets is dat deze twee films verbindt. Lees hier zijn bevindingen na een dagje bios, een dag van de lach en de traan. (+)

Ook recensent Bor Beekman zag Er ist wieder da. 'De levensechte Führer oogt eerst clownesk, maar wordt gaandeweg onaangenaam', oordeelt hij. 'Er ist wieder da is deels een kluchtige en wat onbeholpen komedie, bevolkt door eendimensionale personages. (...) Wie Er ist wieder da ziet, móét zich verhouden tot Adolf Hitler. Die is niet weg. En hij is ook geen clown.'

Berend Jan Bockting recenseerde Son of Saul enkele weken geleden. Hij noemde het 'de holocaustfilm die nog gemaakt moest worden' en gaf de productie vijf sterren. Lees hier de recensie terug.

Beeld uit Er ist wieder da.
Beeld uit Son of Saul

De autistische Oleg moet in therapie om 'een normale man' te worden. De ene therapeut rijdt paardje op zijn rug, de ander omringt hem met aantrekkelijke studentes van de toneelacademie. Dat is waar de documentaire Don Juan, die gisteren werd bekroond met de IDFA-award voor beste lange documentaire, over gaat. Bor Beekman sprak met documaker Jerzy Sladkowski (70). 'Ik schrok er wel wat van hoor, die therapie.' (+)

Meer (film)recensies (onder andere Bridge of Spies, Human, The Good Dinosaur en Grassland) leest u op volkskrant.nl/recensies.

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Oleg leert in de documentaire 'Don Juan' hoe je een man wordt.

Khoomei (Mongoolse keelklanken), Argentijnse Tango, Franse gastronomie, de Mexicaanse Dag van de Doden en Chinese acupunctuur. Aan dit illustere rijtje kan mogelijk de molenaar toegevoegd gaan worden. Nederland heeft het molenaarschap namelijk genomineerd voor Unesco's lijst met immaterieel erfgoed. 'Het gaat niet alleen om een traditie, maar ook over hedendaags vakmanschap.' (+)

Ooit stemde Ariejan Korteweg op de PSP. 'De partij met die mooiste verkiezingsposter aller tijden.' 'De vrede zou eeuwig duren, pacifisme leek een prachtig fundament om een samenleving op te bouwen.' Inmiddels zijn de tijden veranderd, zeker na Parijs. Korteweg weet wel wat we met het opgebouwde vredesdividend moeten doen. 'Het is geen oorlog en we moeten met alle middelen voorkomen dat het er een wordt.' (+)

Beeld Arie Kievit
PSP-poster

Grabbelton internet

Hondenliefhebbers opgelet. Kent u deze al? De film Doggiewoggiez! Poochiewoochiez! (2012) is een soort surrealistische remake van de toch al zo surrealistische klassieker The Holy Mountain (1973) van Alejandro Jodorowsky. Hoewel, een echte remake mag je het misschien niet noemen. De film volgt losjes het originele verhaal, en vertelt het door uitsluitend fragmenten uit hondenfilms en -filmpjes te gebruiken. Van Beethoven tot een instructievideo voor hondenmassage. Knap gedaan.

De gemeente Utrecht heeft het begrepen. Want hoe genereer je de meeste aandacht voor de mededeling dat bijstandgerechtigden voortaan moeten voldoen aan het taalniveau dat iemand heeft die naar de middelbare school gaat? Juist, door spelfouten in het betreffende persbericht te zetten. 'Hierin wordt het taalniveau bepaalt', schreef de gemeente. Nadat men er op twitter hartelijk om heeft kunnen lachen, paste de gemeente het persbericht aan. Inmiddels weet iedereen dat Utrecht beleid heeft ontwikkeld om de taaleis te kunnen gaan uitvoeren. Slim hoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden