Wat u moet weten voordat u gaat lunchen

Het dagelijkse krantenkatern V is aan knutselen geslagen met een knutselboek van het Stedelijk Museum, het ziekenhuis in Veldhoven probeert het verblijf voor kinderen wat aangenamer te maken met een virtual-realitybril, uit de Febo-muur komt voortaan 'Haute Friture' en op social media gebruikt men massaal condooms voor zaken waar ze niet voor bedoeld zijn. U leest het allemaal in deze lunchnieuwsbrief.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

De ochtend in vogelvlucht

Het kabinet heeft afspraken gemaakt met gemeenten en provincies over de huisvesting van vluchtelingen. Er wordt 'sobere huisvesting' gebouwd voor 14 duizend 'statushouders' en in elke provincie komt er noodopvang voor 2.500 nieuwkomers.

In Parijs zijn de aanslagen van twee weken geleden herdacht in het bijzijn van Francois Hollande en andere leden van de Franse regering.

Volgens het Kremlin heeft de Turkse president Erdogan een ontmoeting aangevraagd met de Russische president Poetin.

Uit een onderzoek onder 281 gemeenten blijkt dat er dit jaar in 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen, dertien meer dan vorig jaar.

null Beeld anp
Beeld anp
Herdenking in Parijs. Beeld reuters
Herdenking in Parijs.Beeld reuters

Voor aan de lunchtafel

Met je mond woordvormen van brooddeeg maken met kunstenaar-dichter Maria Barnas. Lekker smerig koken voor dieren met fotograaf Johannes Schwartz. Op aanwijzing van graffitikunstenaar Mick la Rock van je eigen naam een tag ontwikkelen. Een 'natuurlijk' portret schieten à la fotograaf Rineke Dijkstra. Het opgewekte kunst-doe-boek van het Amsterdamse Stedelijk Museum biedt voor elke knutselaar wel wat wils. De Volkskrant probeert het uit en wil niet meer stoppen. (+)

Tip van couturiers Viktor & Rolf: maak een maatpak van een vuilniszak. Beeld Michiel Spijkers
Tip van couturiers Viktor & Rolf: maak een maatpak van een vuilniszak.Beeld Michiel Spijkers
Dieren tekenen op zeven verschillende manieren met illustrator Rob van Mierlo. Beeld Michiel Spijkers
Dieren tekenen op zeven verschillende manieren met illustrator Rob van Mierlo.Beeld Michiel Spijkers

Vooral voor kinderen is het ziekenhuis doorgaans een stressvolle omgeving, waar mensen steeds in je arm prikken en infusen aanbrengen. Ze verlangen daardoor al snel naar huis. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft daar een oplossing voor: een virtual reality-bril waarmee kinderen in hun eigen huis rond kunnen kijken én rechtstreeks met hun ouders kunnen praten. 'Het gaat om de beleving. Die is echt realistisch. Je hebt het gevoel dat je thuis bent.' (+)

Waar denkt u aan, als u aan Febo denkt? Vermoedelijk niet aan ambachtelijk bereid voedsel. Maar dat gaat veranderen, als het aan 's lands bekendste snackautomatiek ligt. Febo gaat het namelijk over een nieuwe boeg gooien: de vestigingen zijn niet meer schreeuwerig geel maar rood met wit, de frietbakjes zijn niet meer van plastic maar van bedrukt karton en boven de toog prijken leuzen als 'Elke dag vers' en 'Opa's Recept'. Uit de muur komt 'Haute Friture'. (+)

Een patiënte met de VisitU-bril in Veldhoven. Beeld Cigdem Yuksel
Een patiënte met de VisitU-bril in Veldhoven.Beeld Cigdem Yuksel
null Beeld Ton Koene
Beeld Ton Koene

De 26-jarige Thijs van de Meeberg won afgelopen februari de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. 'IJzersterk verhaal', aldus de jury. 'Een overrompelend halfuurtje', kopte deze krant de maandag na de finale. 'Een nieuwe cabaretier is geboren', voegde NRC Handelsblad toe. En toen bleef het stil. Dat gebeurt tegenwoordig vaker. Waar blijven de Hans Teeuwens, Theo Maassens, Plien & Bianca's en Marc-Marie Huijbregtsen? Waar blijven de finalisten van cabaretfestivals? (+)

De Schotse Christopher Duncan (26), opererend onder de naam C Duncan, is in de popmodus. Al voldoet hij in de verste verte niet aan het traditionele beeld van de popster. Zijn debuutalbum wordt in elk geval alom geprezen. Een gitaartokkeltje hier, wat vibrafoonaccentjes daar. En koortjes, vooral veel koortjes. De Volkskrant sprak met hem. 'Ik wist van jongs af dat ik altijd muziek zou maken. Ik wist alleen nog niet welke vorm het zou aannemen.' (+)

De projecten en films van de Belgische kunstenaar Nicolas Provost lijken soms clichés, maar zitten vol zeggingskracht. Zijn boodschap is somber, en toch beeldschoon. (+)

null Beeld Kazuma Eekman
Beeld Kazuma Eekman
C Duncan op Mercury Music Price awards ceremonie. Beeld afp
C Duncan op Mercury Music Price awards ceremonie.Beeld afp
Hannelore Knut en Issaka Sawadogo in de film The Invader. Beeld Coll. Tim Van Laere Gallery, Antwerpen
Hannelore Knut en Issaka Sawadogo in de film The Invader.Beeld Coll. Tim Van Laere Gallery, Antwerpen

Grabbelton Internet

U herinnert zich vast de #IceBucketChallenge nog wel: mensen lieten vrijwillig een bak met ijs over hun hoofd leeggieten om aandacht te vragen (en/of geld te doneren) voor de spierziekte ALS. En je kon erop wachten: er is nu een opvolger voor deze rage opgestaan: #CondomChallenge. Daarbij laat iemand een met water gevuld condoom boven je hoofd los. Hilariteit verzekerd.

Deze Japanse jongens gelden als de aanstichter van deze viral:

Het goede doel? Aandacht vragen voor veilige seks, volgens sommigen. Maar zolang er nog niet op grote schaal een goed doel aan gekoppeld is, gaan we er maar vanuit dat vermaak de belangrijkste drijfveer is. Al was het maar omdat condooms die hiervoor gebruikt worden niet meer geschikt zijn voor veilige seks. Je moet het condoom kapotmaken om niet te stikken. Niet geschikt voor kinderen dus, of om in je eentje te doen.

Net zoals bij de #icebucketchallenge zijn de bloopers eigenlijk nog het leukst.

Iets compleet anders dan. We sluiten af met een handleidinkje voor Britten die het Franse volkslied mee willen zingen.

Elke dag op mobiel

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Peter de Wit
Beeld Peter de Wit

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden