Wat u moet weten over het 'geheime' rapport-Trump

Nieuwszender CNN onthulde afgelopen nacht het bestaan van een stel geheimzinnige memo's met zeer specifieke informatie over vergaande samenwerking tussen Donald Trump en het Rusland van Vladimir Poetin, alsook een mogelijke (seksuele) afpersing van Trump door de Russen.

Trump in oktober tijdens een campagnebijeenkomst in Arizona.Beeld getty

Laten we het zo zeggen: mocht de informatie kloppen, en mocht dat worden bewezen, dan kan Trump geen president worden, of blijven, en zal hij worden vervolgd voor spionage, misschien wel verraad.

Veel waarschijnlijker is dat de informatie grotendeels verzonnen is, en daarom eigenlijk genegeerd zou moeten worden - zoals tot dusver ook gebeurd is, door media die al sinds het najaar op de hoogte zeggen te zijn geweest. Maar nu de memo's zijn gepubliceerd, moeten we er wat van zeggen.

Normaal beginnen we met de inhoud, maar nu beginnen we met de herkomst van de 35 'confidentiële' a4tjes, die vanaf nu het 'rapport' zullen worden genoemd.

Rapport in handen

De Volkskrant heeft het rapport ook al een aantal weken in handen en onderzoekt de beschuldigingen. Tot nu toe is geen van de beweringen hard te maken.

Tikkende tijdbom

Het 'rapport' circuleert al een aantal maanden in Washington, verspreid door vijanden van Trump, en is bekend bij congresleden, journalisten en de inlichtingendiensten. Ook de Volkskrant heeft het rapport sinds december in handen. Woensdag onthulde The Wall Street Journal dat de memo's afkomstig zijn van Christopher Steele, een oudgediende van de Britse geheime dienst.

Al die tijd is het niet in bredere kring verspreid, omdat niemand de waarheid kon verifiëren. Je zou kunnen zeggen: er is zeer gedisciplineerd met deze onduidelijke beschuldigingen omgegaan.

Dinsdagavond ontplofte de tikkende tijdbom dan toch. Waarom? Omdat de inlichtingendiensten vorige week tijdens hun briefing over de Russische hackinspanningen, ook een twee velletjes lange samenvatting van dit 'rapport' hebben gepresenteerd aan president Obama en aankomend president Trump. Daardoor had CNN ineens een nieuwsaanleiding, en een excuus om erover te berichten. 'Spionagechefs vertellen Trump dat beweerd wordt dat de Russen hebben geprobeerd hem te compromitteren', luidde de kop.

Daaronder de volgende tekst:'Geheime documenten die vorige week zijn gepresenteerd aan president Obama en aankomend president Trump bevatten beschuldigingen dat Russische actoren compromitterende persoonlijke en financiële informatie over Donald Trump hebben, aldus verscheidene Amerikaanse functionarissen die kennis hebben van de briefings.'

Dat is een stevige alinea, maar wel opgeklopt. 'Geheime' documenten: ja, ze zijn geheim gemáákt door de inlichtingendiensten, omdat de briefing geheim was. Maar de informatie circuleerde, zoals gezegd, al maanden in DC. 'Verscheidene functionarissen': zo klinkt het alsof het nieuws gecheckt is. Maar ze bevestigen alleen de briefing, niet de inhoud van de documenten.

De zeven prangendste vragen aan de toekomstige bewoner van het Witte Huis.

Meneer Trump, hebben Russische geheime diensten de verkiezingen in de VS beïnvloed? Deze, en andere vragen - mét de 'antwoorden'. (+)

Beeld photo_news

Corruptie en afpersing

Nu de inhoud. CNN beschreef alleen de samenvatting van twee velletjes, en niet de details uit het 'rapport'. Maar andere media zagen zich nu gedwongen (of voelden zich geroepen) het hele 'rapport' te openbaren. Zoals Buzzfeed het uitlegt: 'BuzzFeed publiceert het volledige document zodat Amerikanen zelf kunnen beslissen wat ze vinden van de geruchten over de aanstaande president, die in de hoogste kringen van de Amerikaanse regering circuleren.'

Dit zijn de geruchten:

- Donald Trump zou al vijf jaar door Poetin worden ondersteund. Zijn team zou een gestage stroom informatie hebben ontvangen van het Kremlin, onder meer over de Democraten en andere politieke rivalen.

- Donald Trump zou in 2013 in de presidentiële suite van het Ritz Carlton hotel in Moskou hebben gelogeerd, waar eerder ook president Obama en zijn vrouw zouden hebben geslapen. Om die reden ('Hij haat hem', aldus de memo) zou Trump een stel prostituées hebben ingehuurd die op het hotelbed zouden hebben geürineerd - een soort wraakoefening op de Obama's via het bed waarin ze hebben gelegen. Dit zou zijn opgenomen met camera's van de Russische geheime dienst, de FSB.

- Trump beschamende gedrag door de jaren heen, zou de FSB genoeg materiaal hebben opgeleverd om hem af te persen.

- Over Clinton zou ook een dossier zijn aangelegd, vooral bestaande uit afgeluisterde telefoongesprekken die tegenstellingen in haar politieke posities zouden aantonen. Het dossier zou geen beschamende activiteiten bevatten.

- Trump zou mollen (spionnen) hebben laten infiltreren in de Democratische partij, en de informatie naar Rusland hebben gestuurd, via consulaten in New York, Washington en Miami.

- De Republikeinen zouden blij zijn geweest met de groeiende aandacht voor de Russische bemoeienis met de verkiezingen, omdat dat de aandacht zou afleiden van 'uitgebreide corrupte relaties' met China en opkomende economieën.

Feit of fictie

Al deze informatie is afkomstig van oud-spion Steele. In het 'rapport' noemt hij zes anonieme bronnen (A tot en met F), waarvan eentje (D) een Trump-vertrouweling zou zijn die de Moskou-reis organiseerde; andere zouden diep in het Kremlin zitten, en weer een ander in het Ritz Carlton hotel.

Goed, je kunt natuurlijk de context schetsen van wel degelijk bestaande relaties tussen de Trump-organisatie en Rusland; de vorig jaar ontslagen Paul Manafort, ook genoemd in de memo's, is er een van. Maar je kunt daarmee ook wachten tot er meer harde feiten naar boven komen, die de details in het 'rapport' bevestigen.

Woensdag hield Trump een persconferentie, waarin heel veel vragen moesten worden gesteld. Het zou ironisch zijn als hij straks kan wegkomen met alleen maar vragen over een stel gebeurtenissen die later fictief blijken te zijn geweest. Trump had de afleidingsmanoeuvre zelf kunnen verzinnen.

Donald Trump.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden