Update

Wat u moet weten over de verkiezingsuitslag

Met 98 procent van de stemmen geteld, worden de prognoses over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 steeds sterker. Dit is wat we weten.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De uitslag

De VVD van premier Mark Rutte behaalt een verkiezingszege, de derde op rij met 33 zetels. De PVV van Geert Wilders lijkt tweede te worden met 20 zetels. Het CDA van Sybrand Buma en D66 van Alexander Pechtold zijn in een nek-aan-nekrace verwikkeld om plek drie. Ze staan beide op negentien zetels.

De PvdA lijdt grote verliezen en komt op 9 zetels uit, terwijl de partij nu nog 38 zetels heeft. GroenLinks boekt op links juist grote winst en gaat van 4 naar 14 zetels.

De SP zakt een zetel van 15 naar 14. De ChristenUnie blijft op 5 zetels, de Partij voor de Dieren gaat van 2 naar 5. Winst is er ook voor 50Plus, een verdubbeling van 2 naar 4. De SGP blijft op 3 zetels. Nieuwkomer Denk verovert 3 zetels, en Forum voor Democratie komt uit het niets op 2. Artikel1 van Sylvana Simons, de Piraten Partij, Nieuwe Wegen en Voor Nederland halen geen zetels.

De gemeenten

Verscheidene gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht, stellen pas donderdag of vrijdag met een uitkomst te komen. De steden gaven na sluiting van de stembureaus uitslagen door gebaseerd op respectievelijk 87, 80 en 90 procent van de stemmen.

GroenLinks wint in Amsterdam met 19,3 procent, de partij van Jesse Klaver wordt gevolgd door D66 met 18,2 procent. Opvallender is dat de PvdA, bij de vorige verkiezingen nog de grootste met 35,8 procent, woensdag maar 8,4 procent van de stemmen behaalde.

De partij van Mark Rutte werd met 16,4 in Rotterdam de grootste partij. De partij van Wilders volgt de VVD op de voet met 16,1 procent van de stemmen. Ook in Rotterdam verliest de PvdA dramatisch, de partij zakt van 32 naar 6,4 procent. Nieuwkomer Denk kreeg meer stemmen.

Ook in Den Haag zijn de stemmentellers naar huis. De VVD heeft daar woensdag 20,6 procent van de stemmen gekregen. De PVV kreeg 15,5 procent. D66 kwam als grootste partij uit de bus in Utrecht. De partij kreeg ruim 22 procent van de stemmen.

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher na zijn nederlaag. Beeld anp
PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher na zijn nederlaag.Beeld anp

Voorlopige zetelverdeling

VVD: 33
PVV: 20
CDA: 19
D66: 19
GroenLinks: 14
SP: 14
PvdA: 9
ChristenUnie: 5
Partij voor de Dieren: 5
50PLUS: 4
SGP: 3
DENK: 3
Forum voor Democratie: 2

De opkomst

De landelijke opkomst lijkt op 80,3 procent uit te komen. De opkomst is daarmee flink hoger dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, toen die 74,6 procent was. Door de hoge opkomst en door het hoge aantal partijen is donderdagochtend alleen een voorlopige prognose te geven. Er moeten nog stemmen geteld worden en daardoor kan de verdeling van de restzetels wijzigen.

Meer nieuws, duiding en analyse vindt u hier:

Ondanks historische afstraffing voor kabinet kan Rutte door als premier
Na het tellen van ruim 95 procent van de stemmen verloor zijn VVD vannacht 8 zetels in de Tweede Kamer, maar overstijgt alle prognoses en torent hoog uit boven alle anderen. De vaak voorspelde opmars voor Geert Wilders' PVV blijft uit: hij werd nipt groter dan CDA en D66.

Volg alle uitslagen, reacties en ander verkiezingsnieuws in ons liveblog

Bekijk hier de totaaluitslag, de uitslagen per gemeente (tot nu toe) en welke coalities mogelijk zijn

Nederland is bij deze verkiezingen rechtser geworden
In Europa heerst opluchting, maar in Nederland ziet het toneel er minder geruststellend uit, schrijft Martin Sommer. Het regeringsbeleid is keihard afgestraft en het land is rechtser geworden.

Juncker: 'Deze verkiezingsuitslag is van fundamentele waarde voor Europa'
De kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel twitterde in het Nederlands: 'Nederland oh Nederland jij bent een kampioen! Wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen! Gefeliciteerd met dit geweldig resultaat!'.

Zij redden het niet: 0 zetels voor Roos, Dijkgraaf, Monasch, Simons, Klein, Van de Leest
Naast Denk en het Forum voor Democratie, die wél in de Tweede Kamer komen, stonden er nog veel meer nieuwe partijen op het stembiljet. Maar zij staan - volgens de prognose - met lege handen.

Coalitie vormen wordt nog lastig: dit zijn de mogelijkheden
Op en rond het Binnenhof is het rekenen onmiddellijk begonnen: wie kan met wie regeren? De VVD is als grootste partij als eerste aan zet en zal een verkenner aanwijzen om de formatieonderhandelingen voor te bereiden.

De verkiezingen in elf opmerkelijke feiten

Opiniepeilers voorspelden de grote trends verbazingwekkend goed
'Hoeveel zetels zaten de opiniepeilers er naast?' Het is een populair gespreksonderwerp vlak na de verkiezingen, maar wel een met een vreemd uitgangspunt. Peilingen zijn namelijk geen voorspellingen, het zijn momentopnames.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden