Wat u moet weten over de Duitse verkiezingen

Zondag stemmen de Duitsers voor een nieuw parlement. Merkel stevent af op een overwinning, maar deze verkiezingen zouden ook de terugkeer van extreem-rechts in de Bondsdag kunnen betekenen. In dit overzicht leest u alles wat u moet weten over de Duitse stembusgang.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Met Merkel stevig aan het roer lijkt Duitsland een stabiele periode tegemoet te gaan. Maar 'Mutti Merkel' heeft wel degelijk problemen: de maatschappelijke onrust neemt toe en een instabiele coalitie dreigt.

Want met wie gaat ze regeren? Nu vormt Merkels CDU een coalitie met de SPD, maar ook in Duitsland lijken de sociaaldemocraten hun handen niet meer te willen branden aan een regeringsdeelname. Daar hebben ze al veel te veel zetels door verloren. Als de SPD inderdaad 'nee' zegt, dan zal Merkel waarschijnlijk gaan praten met de Groenen of de Liberalen (+).

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens recente peilingen zou het AfD de derde partij van Duitsland kunnen worden. Beeld de Volkskrant
Volgens recente peilingen zou het AfD de derde partij van Duitsland kunnen worden.Beeld de Volkskrant

Extreemrechts is terug in Duitsland

Met de opkomst de AfD (Alternative für Deutschland) en de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) staat extreem-rechts weer op de kaart in Duitsland. Vooral in Oost-Duitsland is vreemdelingenhaat een groot probleem. De komst van vooral Syrische vluchtelingen heeft de boel op scherp gezet in de vaak arme Oost-Duitse deelstaten (+).

Want 'de rechts-extremisten hangen als aasgieren boven Merkels vluchtelingenpolitiek', betoogt René Cuperus (+). Het evangelie van 'wir schaffen das' verdeelt het land, en daarmee Europa, in twee kampen.

En dat zorgt voor de nodige opschudding

Tijdens de campagne werd een historisch taboe verbroken. AfD-voorman Alexander Gauland zei dat Duitsland trots mag zijn op de Wehrmacht in twee wereldoorlogen. Is dat vragen om media-aandacht of een openlijke steunbetuiging aan de nazi's (+)?

Het AfD zorgde voor meer opschudding. Dit jaar kregen de verkiezingen te maken met een nieuw fenomeen: brullende en fluitende mensen die de campagnebijeenkomsten van Merkel verstoorden (+). Het is voor extreem-rechts een nieuwe campagnestrategie.

Tekst gaat verder onder de foto

Demonstranten verstoren regelmatig partijbijeenkomsten van Merkels partij CDU Beeld Daniël Rosenthal/de Volkskrant
Demonstranten verstoren regelmatig partijbijeenkomsten van Merkels partij CDUBeeld Daniël Rosenthal/de Volkskrant

Links ruziet vooral met elkaar

Net als in Nederland is links Duitsland versplinterd. De linkse stem kan naar een groene partij (die Grünen), de sociaal-democratische SDP van Schulz of het socialistische die Linke. Maar waar in Nederland de PvdA en GroenLinks zelfs aan een fusie denken, kunnen de linkse partijen in Duitsland elkaar niet luchten of zien (+).

De grootste uitdager van Merkel is de sociaal-democraat Martin Schulz. Een half jaar geleden nog president van het Europees parlement, nu de man die een alternatief moet zijn voor de 'alternatiefloze' Merkel (+)

Tekst gaat verder onder de foto.

De leiders van Die Linke, die Grünen, CSU, FDP en AfD voor een televisiedebat Beeld AFP
De leiders van Die Linke, die Grünen, CSU, FDP en AfD voor een televisiedebatBeeld AFP
null Beeld DPA
Beeld DPA

De Duitse Jesse Klaver is rechts en Trump moet het ontgelden

Het nieuw elan in de Duitse politiek komt van rechts. Het is FDP-voorman Christian Lindner die met zijn ongeschoren kop en witte sneakers de aandacht weet te trekken. Hij wist de Duitse ondernemerspartij nieuw leven in te blazen (+).

Het was een opvallend thema in de campagne: de felle retoriek van de verschillende fractievoorzitters op Amerika, en president Trump in het bijzonder. De verschillende partijen in Duitsland zijn eensgezind in hun antiamerikanisme (+).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden