Wat te doen met vergeetachtige assistente?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Als leidinggevende in een kleine onderneming heb ik te maken met een assistente (62) die in toenemende mate vergeetachtigheid vertoont. Het gaat zover dat ik vrees dat ze zich in het beginstadium van dementie bevindt. Ik heb dit met haar besproken, maar volgens haar is er niets aan de hand. De vervelende gevolgen stapelen zich op en het valt ook andere medewerkers op. Wat te doen? Rationeel weet ik dat het zo niet veel langer kan, maar ik waardeer haar om haar plezierige karakter en haar grote bijdrage aan onze onderneming in de afgelopen jaren.

Naam bij redactie bekend.

Angst

Ik adviseer u vast te leggen wat, wanneer en hoe zaken minder goed gaan zodat u dit opnieuw kan bespreken. Verder kunt u haar ondersteuning bieden van een bedrijfsmaatschappelijk werker. U biedt haar zo de gelegenheid om in vertrouwen te spreken. Mogelijk dat zij ook constateert dat er iets verandert in haar functioneren maar dit uit angst blijft ontkennen. Verder kunt u haar adviseren de huisarts te raadplegen voor verder onderzoek. Ondertussen zou u haar taken tijdelijk kunnen aanpassen.

Menno Bouter (49), Boerakker

Formele rol

Het is fijn dat uw assistente zo door u en anderen gewaardeerd wordt, maar in deze situatie moet u uw formele rol van leidinggevende spelen. Houd een functioneringsgesprek en kom met voorbeelden van situaties waarin vergeetachtigheid een rol kan hebben gespeeld. Deel uw zorgen met haar. Kom ook met een voorstel, bijvoorbeeld een bezoek aan de bedrijfsarts als onafhankelijk derde. De uitkomst daarvan zal bepalend zijn voor het verdere functioneren van uw assistente met een goede afweging van haar persoonlijk belang en het bedrijfsbelang.

Rick Weggen (60), Buitenpost

Fijne baas

Wat bent u een fijne baas. U kunt contact opnemen met de bedrijfsarts. Die kan wellicht bij u komen op een dag dat mevrouw werkt. Want uw werknemer is gebaat bij een vroege diagnose en de hulp die daar bij hoort.

Adrie van den Hoek (60), Den Haag

Case en Care

U heeft een werknemer die niet meer goed functioneert of is er sprake van ziekte? In dit geval zou ik mij laten adviseren door de juiste deskundige. U kunt een Register Case en Care-manager inschakelen of een arbeidsdeskundige.

Chris Hoitzing (52), Den Haag

Nieuwe rol

Als leidinggevende bent u verantwoordelijk voor het functioneren van de onderneming. Leg de situatie uit, benoem de fouten en spreek ook de waardering uit. Misschien kunt u haar een nieuwe rol aanbieden.

Daan van Kooten (27), Amsterdam

Voorbeelden

Kies voorbeelden waarin uw assistente iets vergeten is. Bespreek dit en benadruk dat u haar inzet waardeert, maar dat die situatie aan het veranderen is. Leg haar de voorbeelden voor en illustreer wat de nadelige gevolgen zijn. Maak duidelijk dat die situatie voor u ongewenst is. Vraag haar om enkele dagen na uw gesprek met een voorstel voor een oplossing te komen.

Rob de Heus (56), Wijk bij Duurstede

Buren aanspreken op blaffende honden?

Elke morgen worden mijn vriendin en ik tussen 6 en 7 uur wakker van de drie blaffende honden van de onderburen. We denken dat de honden, die met z'n drieën in een appartement van circa 70 vierkante meter zitten, te weinig worden uitgelaten. Kan ik de onderburen hier op aanspreken? Enerzijds vraag ik me af wat het oplevert (gaan die honden dan minder blaffen?), anderzijds wil ik graag kwijt dat het ons stoort en vind ik het zielig voor de honden dat ze zo veel binnen zitten. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 4 mei 2015 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden