Wat te doen met mijn gevoelens voor een leerling?

Ik ben een 26-jarige docente op een middelbare school. Aan het einde van een klassenfeest heb ik gekust met een leerling van 19 jaar, die veel ouder lijkt. Ik ben erg geschrokken. Hij wil mij vaker zien en zegt dat hij verliefd is op mij. Ik heb zeker ook gevoelens voor hem. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend.

Stoppen en later heroverwegen

Als je je carrière wilt voortzetten in het onderwijs zou ik hier acuut mee stoppen. Het leeftijdsverschil is klein en je bent jong dus het is begrijpelijk dat er soms gevoelens ontstaan, maar jij bent de volwassene en jij hoort hier verstandig mee om te gaan. Misschien kun je een relatie heroverwegen als je leerling afgestudeerd is.

Cathelijne Debets (studeert voor docent, 21), Amsterdam

Neem ontslag

Je bent ook maar een mens, maar dit had je als leerkracht niet mogen laten gebeuren. Houd er rekening mee dat de leerling in kwestie je gevoelens kan misbruiken. Mogelijk weet de hele school het inmiddels. Advies: neem meteen ontslag en zoek een nieuwe baan vér weg.

Willem Hogeboom (59), Ede

Wees het roddelcircuit voor

Als uw reputatie en carrière u lief is, rest u één ding: vergeet deze man. Begin nooit iets met een leerling, behoud professionele afstand. De verhouding tussen docent en leerling is geen gelijkwaardige relatie, zeker niet in het middelbaar onderwijs. Ontmoet hem uitsluitend als anderen erbij zijn. Ook al bevalt uw werk u niet, u wilt hierna vast een andere baan; het kan u lang achtervolgen. U geeft aan dat u al gekust heeft, het 'kwaad' is al geschied, dus bespreek dit (hoe gênant ook) zo snel mogelijk met uw leidinggevende/rector. Wees het roddelcircuit voor. En ga (voorlopig) niet meer naar klassenfeestjes.

Steven Smits (66), Groningen

Stop meteen

Ophouden. Het is onprofessioneel gedrag, een lerares onwaardig. Je hebt geen idee wat je allemaal veroorzaakt. Niet alleen kun je je baan kwijtraken, het heeft ook grote impact op zijn (en andere) ouders, en: het kan tot in lengte van jaren verwoestend werken op de verhoudingen binnen het lerarenkorps. Stoppen. Nu.

Nico Wiersma (oud-rector, 72), Rhoon

Geen probleem

Als 24-jarige die al anderhalf jaar een functionerende relatie heeft met een 18-jarige begrijp ik uw dilemma. Jullie zijn volwassen en wat jullie buiten schooltijd doen, is jullie zaak. Ik zie geen probleem.

Roy van Lierop (24), Kampen

Geduldig wachten

Sommige gevoelens zijn bijna ontembaar, zeker voor 19- en 26-jarigen. Toch is mijn advies: speel niet met dynamiet. Heb geduld en wacht. 19 jaar betekent immers weldra eindexamen. Leef daarna nog lang en gelukkig, met (zoals, na vier jaar geduldig afstandelijk wachten, mijn collega M. met oud-leerling S.) of zonder elkaar.

Ger Nijman (oud-docent hbo, 69), Castricum

Over twee weken: Zal ik een verre vriend vertellen wat ik voor hem voel?

Toen ik vorig jaar met mijn partner een half jaar in het buitenland woonde, heb ik een man leren kennen. We werden vrienden. Het is nu een jaar later en ik krijg hem niet uit mijn hoofd. Ik denk dag en nacht aan hem. Er is nooit iets tussen ons gebeurd. Ik weet niet eens wat hij van mij vindt. Na een periode van intensief contact mailt hij bijna nooit meer. Ik word gek van verlangen en onzekerheid. Deze dwaze verliefdheid heeft zijn weerslag op mijn relatie. Ik wil daarom duidelijkheid en hem vertellen wat ik voel. Misschien voelt hij wel hetzelfde. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 28 november 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden