Wat te doen in de mogelijk koudste meivakantie ooit?

Drie tips voor korte rijen en een droog pak

De meivakantie staat in heel Nederland voor de deur, tijd voor vermaak. Maar wat te doen nu het land zich stort op de nationale trekpleisters, waar buien worden voorspeld en het kwik niet boven de 13 graden Celsius komt? Drie tips voor korte rijen en een droog pak.

Bezoekers van de Keukenhof trotseerden ook vorig jaar de kou en regen. Foto anp

Ga naar goed alternatief voor drukke trekpleisters

Eindeloos filelopen in de Efteling, drommen voor Rembrandt in het Rijks en amateuristische Aziaten aan het roer in Giethoorn - geen fijne vooruitzichten. Om de vervelende drukte te ontwijken, stelde de Volkskrant een lijst samen met alternatieven voor achttien populaire trekpleisters in Nederland. Ga niet naar het Amsterdamse Filmmuseum Eye, maar naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Sla Volendam over, kies voor Spakenburg. Pak niet de boot naar de Wadden, maar naar het Zuid-Hollandse eilandje Tiengemeten.

Bekijk alle alternatieve reistips op Volkskrant.nl/KijkVerder

Pakhuis Las Palmas op de Kop van Zuid, waar het Nederlands Fotomuseum is gevestigd. Foto ANP

De alternatieve reistips

Iedereen gaat naar dezelfde attracties - veel te vaak in Amsterdam ook - en dus is het daar soms vervelend druk. Daarom: alternatieve reistips voor het ideale dagje uit.

Ga naar binnen, het wordt slecht weer

Het weer is nog wel een complicerende factor de komende week. De kans op regen is flink aanwezig en met maxima van 13 graden Celsius dreigt het de koudste meivakantie te worden sinds die begin jaren negentig werd ingevoerd, meldt Weerplaza. Een uitgelezen kans om - naast musea - een van de vele educatieve indoorspeelplaatsen in Nederland te ontdekken.

Zoals de Speelfabriek in Rotterdam, de Spelerij in het Gelderse Dieren of de Kinderwerkplaats in Den Haag. Kinderen leren er een autoband verwisselen, een dam bouwen, een raket lanceren of zeep maken. Meestal mogen ze hun eigen werkjes mee naar huis nemen. In het Nemo-achtige Continium in Kerkrade leren kinderen spelenderwijs over wetenschap.

Voor een sportievere dagbesteding is een sprong te wagen in een van 's lands trampolinecentra (Jump XL, Bounz). Onder hetzelfde dak ligt nog weleens een freerunbaan, waar ook ouders zich op de hindernisbaan in het zweet kunnen werken.

Waar mogelijk is het handig vooraf entreekaartjes te reserveren.

Trampolinehal in Leidschendam. Foto TRIXS

Ga goedkoop last-minute naar de zon

Ontsnappen aan het slechte weer kan natuurlijk ook buiten, bijvoorbeeld door het vliegtuig te pakken naar de zon. Touroperators melden veel vraag naar last-minute reizen zuidwaarts. Hierdoor zijn veel bestemmingen volgeboekt of er zijn nog maar enkele stoelen. Met één uitzondering: een reis naar Turkije is sinds de politieke spanningen zeer betaalbaar, nu veel Europese toeristen het land mijden, stellen touroperators. Een uitgelezen kans een suite voor weinig geld te vinden en te zonnen op extra beveiligde stranden. Een inclusieve achtdaagse reis naar Marmaris kost bij Corendon 449 euro. Tui stelt Griekenland voor. Wie er snel bij is, kan voor 399 euro een week naar Kreta.

Turks strand. Foto anp