Wat te doen, eten en drinken dezer dagen?

De barbecues mogen afgestoft, de slippertjes aan. Eindelijk zomer. Waar kunt u naartoe, wat is de beste barbecuetip en wat drinken we daarbij?

Badgasten in Hoek van Holland, vorig jaar zomer. Beeld ANP

Het weerbericht

Geen waterig zonnetje en klappertandend met winterjas aan een voorzichtig zonnestraaltje meepakken, nee, het is echt lente. De temperaturen van aankomend weekend zijn zelfs zomers te noemen.

Weerbureau Weerplaza schrijft dat donderdag, wanneer Nederland een vrije dag viert vanwege Bevrijdingsdag én Hemelvaartsdag, het warme weer begint. De twintig graden tikken we net niet aan, een heerlijk lentezonnetje is er wel.

In het weekeinde kan de temperatuur zelfs oplopen tot zo'n 25 graden, waarmee officieel sprake is van een zomerse dag. 'Verder staat er een aflandige wind, dus op de stranden is het dezelfde temperatuur als in het binnenland', zegt Weerplaza-meteoroloog Michiel Severin, die perfect strandweer verwacht. Wel is de temperatuur van het water 11 graden. 'Zwemmen is dus voor de bikkels.'

Luchtfoto van het strand te Zandvoort. Beeld ANP

Waar kunnen we naartoe?

We trappen af met het oudste en grootste Bevrijdingsfestival van het land: Bevrijdingspop Haarlem. Met Van Nielson tot feestDJ Ruud en van Ronnie Flex & Lil' Kleine tot Eefje de Visser. Alle officiële Bevrijdingsfestivals vindt u op het kaartje hieronder.

Geen zin om mee te bulderen met Drank & Drugs? Daal dan bijvoorbeeld af naar het zonnige zuiden. In de Bredase binnenstad vindt het Breda Jazz Festival plaats. Na 5 mei zin in meer jazz, blues en rockabilly? Jazz blijft het hele prachtige voorjaarsweekend het thema in de Brabantse stad.

Bent u meer van de steviger muziek en Nederlandse topnamen op de line-up, dan kunt u beter naar het Friese Ureterp afreizen. 5, 6 en 7 mei vindt daar het Oerrock Festival plaats, met bands als Moke, Racoon en Kensington.

Jett Rebel op het Bevrijdingsfestival in Groningen vorig jaar. Ook dit jaar doet hij weer verschillende Bevrijdingspodia aan. Beeld ANP

Geen festivaltype of al op zoek naar verkoeling binnen? Van het Groninger Museum tot het Boijmans van Beuningen te Rotterdam, van CORPUS in Leiden tot het Bonnefantenmuseum in Maastricht: vrijwel alle musea zijn gewoon geopend tijdens de festiviteiten deze week. In Amsterdam is alleen het Persmuseum gesloten, bij bekende publiekstrekkers als het Rijksmuseum, het Van Gogh en het Stedelijk Museum bent u welkom. Leuker met het lenteweer in het achterhoofd is een bezoek aan de Hortus Botanicus, waar u door palmenkassen kunt flaneren en buiten eeuwenoude bomen kunt bewonderen.

Ook een lente-aanrader, en eveneens gewoon open op Bevrijdings/Hemelvaartsdag aanstaande donderdag: het Kröller Müller-museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Maak een rondje door de binnentuin in het lentezonnetje en wandel daarna zo de Veluwe op om herten en wilde zwijnen te zien.

Een bloeiende Victoria in de Hortus. Beeld Wikicommons
De beeldentuin van het Kröller Möller. Beeld ANP

Wat gooien we op de barbecue?

Zonnetje erbij, korte broek aan en haal het barbecueschort ook maar van zolder: grilltijd. Dat is een tijdje geleden, dus een korte opfriscursus is op z'n plaats: hoe voorkomen we dat ons speklapje zwart blakert en wat is de grootste amateurbarbecuefout? Onze culinair recensent Mac van Dinther sprak drie zomers terug met oud-wereldkampioen barbecueën (ja, dat bestaat) Peter de Clerq. We destilleerden zijn belangrijkste tips.

1. Heb geduld. De meeste barbecue-amateurs gooien volgens De Clerq tien minuten na het vuur aansteken de shashlickspiesjes op de grill. 'Je moet wachtent tot de kolen mooi grijs zijn. Dat duurt zeker een half uur.'
2. Laat de kippetjes in de koelkast. Staat hartstikke gezellig, zo'n vleesschaal naast de rokende kooltjes, maar als u de boel vast klaarzet loopt u grote kans dat al uw gasten diarree krijgen. Niet leuk voor zowel gast als host.
3. Blijf weg van de vieze chemische aanmaakblokjes. 'Die blijf je proeven', beweert De Clerq. 'Je hebt ook ecologische aanmaakblokjes. En nooit olie op het vuur gooien.'
4. Op gas barbecueën is prima. Het geeft een andere sfeer, erkent de oud-wereldkampioen, maar voor de houtskoolsmaak aan uw burgertje hoeft u het niet te doen. 'Dat hout is al helemaal verbrand. Als je extra smaak wilt, moet je houtsnippers op het vuur leggen of vuurkruiden.'
5. Investeer. Zo'n groot groen ei of Weber deluxe kost een paar duiten, maar: 'Als je vijf goedkope barbecues verslijt in je leven, had je net zo goed één goede kunnen kopen. Van een deftig toestel heb je je hele leven plezier.'

Zo moet het dus niet: laat het vlees in de ijskast tot het de barbecue op mag.
Beeld ANP

6. Maak verschillende vuurzones in je barbecue. Ja, hier gaan we de amateur met een wegwerpbarbecuetje van de buurtsuper voorbij, maar het is een gouden tip ter voorkoming van zwartgeblakerde chipolataworstjes. Maak en heet gedeelte en een minder hete zone met een dunnere laag kolen. Bestrijk alles wat je roostert regelmatig met olie of marinade en rooster nooit in de vlammen.
7. Rooster eens een oester. Of coquilles, wilde zalm, fazant of haas - allemaal reuze geschikt volgens De Clerq, en het zorgt voor de nodige variatie op tafel. Tip van de chef: rooster als dessert eens een hele ananas.
8. Zet minder salades op tafel. De enige manier om te voorkomen dat de gasten al volgepropt zijn met stokbrood en huzarensalade voor de barbecue goed en wel aan staat.
9. Zorg voor een goede tang, mes en snijplank. Die zijn onmisbaar. Een kwast om het vlees mee in te sauzen is ook een fijne gadget.
10. Maak het rooster schoon als het nog heet is. Niemand heeft er zin in na een fles rosé of twee, maar als de barbecue pas een dag na gebruik wordt schoongemaakt kan daar geen staalborstel meer tegen op.

Nog een bonustip van een lezer die vorig jaar een antibarbecuebrief naar de krant stuurde: doe de ramen dicht. 'Niet alleen mijn huis staat in een wolk van rook, hele rijen, alle terrassen, balkons, tuinen en binnenplaatsen, één grote stank! Waarom mag dat eigenlijk, overheid?'

Bent u de beginnerstips allang voorbij? Heeft u iedere zomer weer een discussie over of de spareribs nu voorgekookt moeten worden of niet? Verafschuwt u de voorverpakte barbecueschalen van de plaatselijke supermarkt en doet u het niet minder voor een varkensnek van een kilo of twee? Lees dan het verhaal over de barbecuecultus. (+)

Beeld Paul Faassen / de Volkskrant

En wat drinken we daar dan bij?

De lente verleidt tot de consumptie van een fruitig en fris bier, schreef bierkenner Raymond van der Laan dit weekend. En laat daar de saison voor zijn uitgevonden. Droog, fris, fruitig, het tiert op de tong. De lekkerste saisons om de lente in te luiden vindt u hier.

Geen saisonliefhebber? We ademden de prikkelende, tintelende lentelucht met volle teugen in en zochten een bier dat erbij past. De ultieme winnaars:

1. Nivard (2,75 euro)
Goudblond, fris kruidig en volmoutig biertje. We proeven alpenweiden, velden vol klavertjes vier en klingelende koeienbellen. Sprankelend, grassig, geelfruitig - het regent superlatieven.
2. Honey Porter (3,80 euro)
Of we 'm nog nodig hebben met de lentezon op onze bol weten we niet, maar in maart omschreven we deze porter met een twist als medicijn tegen winterdepressie. De bloemetjes en bijtjes stuiven in de vorm van de geur van honing het glas uit.
3. Crime Passionel (2,75 euro)
Het ideale lentebier, deze mix tussen een Duits Weizenbier en een Amerikaanse IPA. Frisheid en warmte in balans.
4. Oude Kriek (5,35)
Geen siropen, zoetstoffen of kunstmatige aroma's zoals je die aantreft in de vergissing die rosébier heet, maar de friszure, dieprode smaak van kersenbier. Duizelingwekkend. Een huwelijk uit pure liefde.
5. Boskeun (2,15)
Als het lentezonnetje ondergaat, hebben we iets nodig om ons aan te laven. Iets wat ons net even langer buiten kan laten zitten. Trui aan, vuurkorf erbij, en een pint van De Dolle Brouwers.

Toch meer zin in een knisperend wit wijntje? Schenk de lente in de glazen met deze mirakels verhelderende witte wijn van Sardinië. Wijnkenner Onno Kleyn tipte de Vermentino di Gallura Piero Mancini (2014, 9,99 euro) voor deze lente. (+)

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden