Wat schuift dat nou in loondienst

Mirjam Schöttelndreier

Na acht jaar te hebben gewerkt als zelfstandig milieu-consultant, keert de universitair geschoolde Renée (42) terug in loondienst. Ze gaat in haar nieuwe baan als senior-consultant strategische milieu-adviezen verstrekken aan overheden en bedrijven. Ook gaat ze junior-consultants coachen. Eerder werkte ze voor een provincie en een milieu adviesdienst. Ze wil 30 uur per week werken, maar heeft door haar uitstapje naar het 'eigen ondernemerschap', geen idee welk salaris ze kan vragen.


De adviseurs hebben zeer wisselend commentaar op het probleem van Renée. Jacco van den Berg, directeur van het gelijknamige trainings- en adviesbureau, vindt het erg moeilijk op basis van haar zeer globale informatie een salarisadvies te geven. Ietwat korzelig merkt hij op: 'Als ex-ondernemer en consultant weet u als geen ander dat voor een goed advies relevante informatie onontbeerlijk is. Door het ontbreken van deze informatie is het voor mij lastig om uw salarisvraag te beantwoorden.'


Vakbondsman Frank Knauf heeft daar minder last van en ziet zo een functie, schaal en bijpassend loon voor zich. 'Het salaris is waarschijnlijk niet vrij onderhandelbaar. Je nieuwe werkgever zal een onderbouwde salarisstructuur hebben, anders krijgt hij of zij met iedereen discussies. Zorg dat je die structuur kent en weet in welke schalen andere functies worden ingedeeld, met name die van de naaste collega's. In die structuur zal rekening worden gehouden met opgedane ervaring.'


Maartje Elderhuis tast ook in het duister over wat Renée straks precies gaat doen en stelt simpel: 'Senior-consultants zijn er in alle soorten en maten. Vaak bestaan de werkzaamheden uit het inhoudelijk adviseren van opdrachtgevers, acquisitie van nieuwe opdrachten en het aansturen van junior collega's in projecten. Hoe de functie in uw toekomstige organisatie eruitziet kan ik op basis van uw informatie niet beoordelen'.


Welk loon ex-ondernemer Renée zou mogen vragen bij een 30-urige werkweek, blijft dus gissen. En de adviseurs gissen heel verschillende kanten op. Van den Berg noemt geen bedrag, maar waarschuwt dat ze als 'onbekende in de markt' nog heel wat 'vlieguren moet maken' om het vak in de vingers te krijgen wil ze 'declarabel' zijn voor haar werkgever.


Vakbondsadviseur Knauf komt moeiteloos - bij een fulltime werkverband - op ruim 5.000 euro per maand uit. Elderhuis schat de kansen wat soberder in: 3.900 bruto per maand. Zij geeft de ex-eigen baas nog een adviesje mee: 'Zet in elk geval voorafgaand aan de sollicitatie voor uzelf op rij welke arbeidsvoorwaarden én werkwaarden het belangrijkst zijn in een nieuwe baan, en waar u wel en niet bereid bent concessies te doen. Zo blijft u ook in loondienst baas over uw eigen carrière.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden