Column

Wat politici tegen het Syrië-plan van Pechtold hebben

We hadden eens het plan-Azmani tegen de immigratiestroom. Het betrof een werkstukje van een Tweede Kamerlid met dé oplossing voor het grote sterven op de Middellandse Zee, namelijk alle Europese grenzen op slot en alle op drift geraakten opvangen 'in de regio', een mythisch gebied dat met het grootste gemak en zonder morren tientallen miljoenen mensen kan herbergen en dat niet noodzakelijkerwijs 'in de regio' van de op drift geraakten in kwestie hoeft te liggen - het mag ook Mongolië zijn, of Groenland of Antarctica. Zolang het maar heel ver weg van ons vandaan is, ver buiten het zicht.

Alexander Pechtold (D66) spreekt tijdens een vluchtelingenavond van D66 in het voormalige Ministerie van SZW. Beeld anp
Alexander Pechtold (D66) spreekt tijdens een vluchtelingenavond van D66 in het voormalige Ministerie van SZW.Beeld anp

Toen kregen we een plan-Samsom. Dat hield in dat mensen die eindelijk de Griekse moddervelden hadden bereikt, uit de roeiboot zouden worden getild en met het zout nog in de haren en de goedkope zwemvesten nog om op een boot terug zouden worden gezet. 'Góéde boten, hoor', zei Samsom erbij, opdat we niet zouden denken dat hij barbaarsheid propageerde. Eenmaal terug aan de overzijde zou een deel van de mensen dan eventueel op de KLM naar Europa mogen stappen. Een klein deel, of nou ja, het zouden er ook 200 duizend kunnen zijn.

Tussendoor was er nog een plan-Zijlstra. Gratis borstvergrotingen. Of juist niet - daar wil ik vanaf wezen, want het een tamelijk ingewikkeld plan.

Daarvoor was er nog een plan-Buma. Syrië binnenvallen en daar 'veilige havens' creëren voor iedereen die de aanvechting heeft naar Europa te gaan. (Dit plan is mijn favoriet, wegens de aandoenlijke overzichtelijkheid. Binnenvallen, een handvol slechte mensen opruimen, een hoekje aanharken voor de vluchtelingen, tegen de slechte mensen bozig 'blijf van ze af!' zeggen, en klaar - in een weekje uit en thuis, de maandag daarop weer met gekamde natte haartjes thuis voor de buis Sesamstraat kijken.)

Er was een plan-Rutte. In 'zes tot acht weken' geen onuitgenodigden meer die aan de poorten van Europa rammelen. De uitwerking kwam later: een vies dealtje met collega-regeringsleiders om Turkije, met zijn persbreidel, zijn Koerdenvervolgingen en zijn overige kwestietjes met mensenrechten, tot 'veilig land' voor vluchtelingen te verklaren.

Allemaal plannen. Allemaal waren ze volgens de geestelijk vaders origineel , uniek en nooit eerder bedacht. En allemaal waren ze volgens de bedenkers unaniem omarmd in Brussel, sterker: waren ze één op één omgezet in Europees beleid - al bleek men in Brussel nergens van te weten.

Gisteren bedacht Alexander Pechtold de moeder aller plannen. Wat als we nou al die plannen bij elkaar gooien en er één groot plan van maken?

Het leek mij een briljant plan, waar niemand tegen kan zijn en ik verheugde me al op beelden uit Syrië van Sybrand Buma, die een roedel ontheemde Syrische gezinnen door de woestijn naar een 'veilige zone' leidt die hij kort tevoren hoogstpersoonlijk voor ze heeft schoongeveegd.

Maar ze waren tegen. De één eiste op hoge toon dat Pechtold zelf een plan zou verzinnen in plaats van met andermans plannen lopen te pronken. De ander schamperde dat 'dit kabinet al een jaar bezig is met daadwerkelijke plannen', want kennelijk bestaan er ook niet-daadwerkelijke plannen. Een derde was boos omdat Pechtold wel een grote mond had, maar gisteravond een Kamerdebat over plannen voor vluchtelingen liet schieten. En allemaal baalden ze ervan dat Pechtold zich met zijn plan - hún plannen - van pers en tv had verzekerd.

Ik denk dat ze dat laatste het allerergste vonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden