Wat mooi is bij leven en welzijn, klinkt ook goed als slotakkoord

Religieuze tonen zijn uit, rock mag. De muziekkeuze sluit tegenwoordig beter aan bij het karakter van de overledene...

Van onze verslaggever Peter de Waard

AMSTERDAM Wat is er mis met het Ave Maria, of het Ave Verum dan wel Mieke Telkamps zo onsterfelijk lijkende Waarheen Waarvoor ?

Tegenwoordig voert Marco Borsato’s Het Water de top-50 aan van uitvaartmuziek. Deze lijst, die is samengesteld door uitvaartverzekeraar Dela, bestaat uit nummers die Nederlanders wel willen horen op hun crematie of begrafenis. Van Mieke Telkamp en haar Waarheen is geen spoor meer te vinden.

Verzekeraar Monuta publiceerde in 2003 een top-50, waarin deze klassieker nog op de derde plek stond en het Ave Maria zelfs op nummer één. ‘Er is een verschil van aanpak. Dela laat zien wat Nederlanders willen horen die nog midden in leven staan, wij toonden wat er daadwerkelijk werd gedraaid voor mensen die toen waren overleden. Deze mensen waren uiteraard stukken ouder en kozen voor meer klassiek werk als Jesus Joy, Für Elise en de Vier Jaargetijden en vooral ook religieuze liederen’, aldus een woordvoerder van Monuta.

Hij erkent dat de muzikale smaak bij uitvaarten is veranderd. ‘De trend is dat Nederlanders bij uitvaartplechtigheden overstappen van religieuze naar populaire muziek.’ November Rain van Guns ’n Roses, Who wants to live forever van Queen en Heroes van David Bowie worden op crematies en begrafenissen gedraaid in plaats van Waarheen Waarvoor? of De Heer is mijn Herder.

‘Mensen willen tegenwoordig op hun eigen uitvaart ook een persoonlijk stempel zetten, iets laten horen wat ze zelf altijd mooi hebben gevonden.’ Op de lijst van Dela bezet Borsato behalve de eerste plek, ook de vierde plaats met Afscheid nemen bestaat niet. Op twee staan Andrea Bocelli en Sarah Brightman met Time to say goodbye. Derde is Eric Clapton met Tears in heaven, vijfde is James Blunt met Goodbye My Lover, zesde Robbie Williams met Angels, zevende Bette Midler met The Rose en achtste Alan Parsons Project met Old and Wise.

Guus Meeuwis staat op de negende plaats met De weg, Frans Bauer op tien met De trein naar niemandsland en Paul de Leeuw op elf met De steen. Andere zangers zijn Rob de Nijs, Anouk, Karin Bloemen en André Hazes.

De enige artiest die zowel goed scoorde in 2003 als in 2008 is Frans Bauer. In de ‘hitlijst’ van Monuta komt de Brabantse zanger ook al drie keer voor met de nummers Op rode rozen vallen tranen, De regenboog en Bij ieder afscheid valt een traan .

Een ander blijvertje is Time to say goodbye dat ook in 2003 al op de tweede plaats stond van uitvaarttoppers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden