Wat moeten we met Varma?

We zijn collectief in verwarring. Een voormalig Kamerlid van GroenLinks lijkt haar kanker en de terminale fase waarin ze verkeert, te hebben verzonnen....

ETTEN-LEUR C. Legêne

Ik vind dat GroenLinks niets te verwijten valt. De huidige discussie over het ten onrechte in bescherming nemen van haar Kamerlid vanwege haar 'boegbeeld zijn' van de allochtone gemeenschap is helemaal niet relevant. Het was haar eigen keuze om boegbeeld te zijn en de partij was daar blij mee en kon het terecht gebruiken. Maar daar gaat het nu niet meer om. De discussie over haar financiële malversaties is net zo min relevant. Het enige dat telt is de schokkende boodschap en dus het geloof dat dit Kamerlid ongeneeslijk ziek was en de volstrekt fatsoenlijke en integere reacties daarop van haar partij en ook van de Kamer zelf. Dat dit allemaal verzonnen kon zijn, daarmee kan en mag niemand ooit rekening houden. Nooit.

Het komt echt vaker voor. Als de wanhoop van de mens die iets ten einde raad gaat verzinnen, maar groot genoeg is. Maar GroenLinks had dit nooit kunnen voorzien. Ik had het onmenselijk gevonden als aan het verhaal van dit voormalig Kamerlid eerder twijfel had bestaan. Laten we met zijn allen de proporties in het oog houden en er achteraf niet in al onze arrogante wijsheid conclusies aan verbinden die helemaal niet terzake doen. Het is zo al moeilijk, schadelijk en verwarrend genoeg. Niet in de laatste plaats voor het Kamerlid zelf. Ik wens haar een behouden terugkeer in haar eigen leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden