‘Wat moet zo’n man, verdampen?’

Wanneer wordt iemand een ongewenste vreemdeling? Hoe komt het dat een ongewenste vreemdeling niet uitgezet wordt of in de gevangenis zit?...

Er lopen duizenden ongewenste vreemdelingen vrij rond zoals T. Zij zijn ongewenst verklaard, kunnen niet worden uitgezet, maar zitten ook niet in de gevangenis omdat hun vergrijpen daarvoor te licht zijn. Voorheen werden alleen plegers van zware delicten ongewenste vreemdelingen.

VluchtelingenWerk Nederland stelt dat het stelen van een brood in principe al genoeg is om iemand ongewenst te maken. ‘Met een vergrijp waar een straf van meer dan drie jaar op staat, heb je al een ongewenstverklaring aan je broek hangen’, aldus Annemieke Bots. Ook twee keer als illegaal worden opgepakt is voldoende.

Asieladvocate Inge Zuidhoek signaleert dat vreemdelingen de laatste tijd steeds sneller ongewenst worden verklaard. Een klein vergrijp leidt al tot een ongewenstverklaring. Zij procedeert in zes zaken, waarvan de betreffende personen niet naar het land van herkomst kunnen worden uitgezet. Niet welkom hier, niet welkom daar. ‘Wat moet zo’n man of vrouw dan? Verdampen?’

Zuidhoek vindt dat er goed naar de individuele situatie van de vreemdeling gekeken moet worden, voordat hij ongewenst wordt verklaard. Kan hij wel worden uitgezet? ‘Anders roep je het onheil over je af.’

Het vermoedelijke vuurgevaarlijke gedrag van T. is het ultieme onheil. Zijn advocaat Marc Stam, die de verdachte schutter bijstaat, vindt dat de Serviër het slachtoffer is ‘van autoriteiten die hem als mens het bestaansrecht niet gunden’. Doordat Nederland hem ongewenst verklaarde en de nieuwe landen op de Balkan hem weigeren op te nemen, leidde hij een zwevend bestaan.

T., een universitair opgeleide ingenieur uit het oude Joegoslavië, heeft volgens zijn advocaat voordat hij ongewenst vreemdeling werd alles in het werk gesteld – nadat zijn huwelijk strandde en daarmee de grond onder zijn verblijfsvergunning verdween – om terug te keren naar Macedonië en Servië. Maar zonder paspoort kwam hij er niet in. Ook de autoriteiten slaagden er niet in hem uit te zetten. Hij zat tijden in vreemdelingendetentie, belandde ten slotte op straat en raakte op drift.

T. ontkent nog steeds dat hij op de politieman heeft geschoten, wel erkent hij dat hij een vuurwapen bij zich had. Dat wapen is volgens zijn advocaat het gevolg van zijn illegale bestaan, waarbij de Serviër niet al te kieskeurig is ten opzichte van degenen die hem hielpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden