Wat moet u kijken dit weekend?

De 7 interessantste programma's dit Pinksterweekeinde, van geboortezorg over de hele wereld op NPO 2, tot een reportagereeks in Afrika op Canvas.

Jesse Heijnis en Madelon Meester
null Beeld Birth Day
Beeld Birth Day

Birth Day

Zondag, NPO 2, 21.10 uur

Drie jaar lang vloog de Vlaamse fotografe en journaliste Lieve Blancquaert de wereld over voor haar serie over de geboortezorg in negen landen, waaronder India, Brazilië, Groenland en Koeweit. En niet alleen om als een vlieg op de commode van een afstandje mee te kijken, maar ook om mee te leven, door te vragen en af en toe een baby'tje te helpen sussen. In de eerste aflevering is Blancquaert in Shanghai, waar vrouwen maximaal één kind mogen krijgen en dat ene exemplaar dus hypervoorzichtig wordt behandeld door ouders, grootouders en de fulltime kinderoppas die 24 uur per dag beschikbaar is. Momenteel is Blancquaert druk met de opvolger van Birth Day: Wedding Day.

Hitch: Alfred the Great

Zaterdag, BBC 2, 13.50 uur

Als regisseur en scenarioschrijver liet Alfred Hitchcock niets aan het toeval over, maar zou hij tussen het micromanagen door ook geweten hebben hoeveel van zichzelf hij in zijn thrillers stopte? Van de bemoeizuchtige moeders in Psycho en Notorious tot de vals beschuldigde mannen uit Vertigo en North By Northwest: ze zijn allemaal terug te voeren tot de complexe man die Hitchcock zelf was. Hitch: Alfred the Great verbindt de persoon Hitchcock met de filmmaker Hitchcock en blikt aan de hand van fragmenten uit zijn films terug op Hitch' jeugd en zijn eerste stappen in de filmwereld. 'Hij schiep een wereld zo vreemd als zichzelf, waar glamour en spanning worden tegengewerkt door angst en schuld', aldus de voice-over.

KIngs of pastry

Zondag, NPO 2, 17.10 uur

Vermakelijke documentaire uit 2010 van Donn Alan Pennebaker en Chris Hegedus geeft een bijzonder inkijkje in het leven en de werkwijze van de meest bekwame patisserie-chef-koks van Frankrijk. Om de drie jaar mogen zestien chef-koks gedurende drie dagen hun buitengewone vakbekwaamheid tonen aan een gerespecteerde jury. Die jury bepaalt wie er de blauwe, witte en rode kraag wint, een prijs voor het leven. Volgens de deelnemers is de competitie zwaarder dan een deelname aan de Olympische Spelen. Deze film toont de pieken en dalen in de meest stressvolle dagen uit het leven van de patissiers. Tranen vallen er geregeld, wanneer een zorgvuldig opgebouwde taart op het laatste moment instort, bijvoorbeeld.

Focus: Wat is ongezonder? Suiker of vet?

Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Focus toont vanavond een merkwaardig Brits experiment: de tweelingbroers Chris en Xand, allebei dokter, gaan op dieet. De een eet vanaf nu bijna alleen nog maar suiker, de ander bijna alleen nog maar vet. Wie krijgt er last van de meeste kwalen? Bij voedingsdeskundigen zijn suiker en vet al jaren thema van discussie. De ene stroming wijst vet aan als de grootste bedreiging voor onze gezondheid, de andere lichting ziet het grootste gevaar in suiker. In deze Britse documentaire is te zien dat het experiment grote gevolgen heeft, maar andere dan Chris en Xand hadden verwacht

Andere Tijden Sport: Kluivert en de Tranen van de Champions League

Zondag, NPO 1, 22.10 uur

Aan het einde van het voetbalseizoen zal NPO 1 de tijd waarop normaliter Studio Voetbal wordt uitgezonden, gebruiken voor de zomerserie van Andere Tijden Sport. In de eerste aflevering zien we de Champions League-overwinning van Ajax in 1995, precies twintig jaar geleden. Dankzij Patrick Kluivert, die dan pas 18 jaar is, winnen de Amsterdammers als voorlopig laatste Nederlandse club de Champions League met 1-0 van het bijeengekochte sterrenelftal van AC Milan. 'Wonderkind' Kluivert valt va 69 minuten in voor Jari Litmanen en maakt vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd de winnende treffer. Vier maanden later veroorzaakt Kluivert een dodelijk ongeluk. In deze aflevering vertelt hij in hakkelende zinnen wat dit met hem heeft gedaan, hoe mensen hem benaderden en hoe hij zich geen houding wist te geven op straat.

null Beeld Guus Dubbelman
Beeld Guus Dubbelman

2Doc: Een lijk in het bos

Maandag, NPO 2, 22.15 uur

Op 4 december 2001 verdwijnt een 37-jarige man op merkwaardige wijze. Vier maanden later wordt hij dood gevonden in een graf in een polderbos. Al snel is Henk Haalboom hoofdverdachte, hij krijgt twintig jaar cel, maar Haalboom heeft nooit bekend. In 2007 ontstaan er twijfels over de betrokkenheid van Haalboom bij de zaak. Jacob Vis, die beheerder van het bos is waar het lijk werd gevonden, publiceert het boek Het rijk van de bok. Hierin staan belangrijke nieuwe inzichten rondom de zaak. Het tragische is dat Haalboom een pathologisch leugenaar is: ook al vertelt hij de waarheid, hij zal niet snel worden geloofd. Regisseur Michiel van Erp spreekt in deze beklemmende documentaire met het merendeel van de hoofdpersonen in de zaak en natuurlijk vooral met Haalboom, die openhartig vertelt in welke nachtmerrie hij is terechtgekomen.

Vranckx in niemandsland

Maandag, Canvas, 22.20 uur

Vorig jaar al eens uitgezonden, maar door de recente aandacht voor bootvluchtelingen opnieuw relevant, deze zesdelige reportagereeks over ontheemd Afrika. De Vlaamse brandhaardenverslaggever Rudi Vranckx reist met zijn camerateam van Somalië, via onder andere Zuid-Soedan en Tsjaad, richting Timboektoe in Mali. Landen waar volgens Vranckx conflicten broeden 'die de komende jaren ons zullen blijven overvallen'. Hij gaat niet op zoek naar het grote, politieke plaatje, maar wil de mensen die hij onderweg tegenkomt vragen naar de hoop die ze hebben voor hun land. In beginpunt Mogadishu moet dat geholpen door zes met kettingen vol kogels omhangen beveiligers; ergens langer dan 15 minuten blijven hangen is niet veilig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden