Wat moet je weten voor Koninginnedag in A'dam?

Koninginnedag 2013 wordt niet alleen een historische dag, het belooft ook een zeer drukke dag te worden. Daar sta je dan. Waar moet je zijn en hoe kom je daar? Een overzicht.

Beeld anp

De Dam en Nieuwe Kerk
De Dam is morgen toegankelijk voor bezoekers, maar de ruimte is beperkt. Zodra er 25.000 bezoekers zijn, sluit de politie de Dam af. Tussen 10.30 uur en 10.50 uur verschijnt het nieuwe koningspaar op het balkon. Wie niets van de plechtigheden wil missen, kan dus beter thuis naar de televisie kijken, adviseert de gemeente Amsterdam. De Dam is vanaf het Centraal Station alleen te voet via het Damrak te bereiken. Om en rond het plein rijden geen trams. Download hier de complete routekaart van Amsterdam.

Beeld Gemeente Amsterdam

Openbaar vervoer
Amsterdam is het beste met het openbaar vervoer te bereiken. De NS rijdt morgen met een aangepaste dienstregeling. De gemeente raadt aan via station Zuid te reizen, vanaf daar is het Museumplein beter bereikbaar. Station RAI is de hele dag gesloten. Vanuit de richting van Utrecht is het morgen het handigst om via Amsterdam Amstel te reizen, vanuit daar rijden metro's richting de binnenstad.

Op Amsterdam Centraal stoppen geen trams en bussen, ook de ingangen aan de achterkant van het station zijn de hele dag gesloten. Download hier een overzicht van de looproute rondom Amsterdam CS.

Auto
De binnenstad is zoals altijd met Koninginnedag moeilijk bereikbaar. Het centrum is vanaf 07.30 grotendeels afgesloten voor autoverkeer. Pas als de straten weer zijn schoongemaakt, gaan de wegen weer open. De schoonmaak begint die dag om 23.00 uur. Het gebied rondom het Museumplein is ook afgesloten. Ook de Piet Heinkade is niet toegankelijk voor autoverkeer. Bekijk hier het complete overzicht van afgesloten wegen.

Beeld anp

Koningsvaart
Vanaf 19.30 vaart het nieuwe koningspaar vanaf filmmuseum EYE de Koningsvaart. Deze is het beste vanaf het Oeverpark of de Noordwal in Amsterdam Noord en langs de Sumatrakade op het Java-eiland te zien. Het gebied rond het IJ is vanaf 18.00 uur open voor publiek. Rond 21.30 eindigt de tocht bij het Muziekgebouw aan het IJ. De ponten naar Amsterdam Noord varen op variabele tijden. Download hier de route van de Koningsvaart.

De MS Havenbeheer vaart over het IJ, de boot vervoert de Koninklijke familie tijdens de Koningsvaart.Beeld anp

Oranjeplein
Op 30 april heet het Museumplein voor een dag het Oranjeplein. Vanaf 10.00 uur is daar op grote schermen de abdicatie van koningin Beatrix te volgen en de balkonscène van het nieuwe koningspaar.

Rond elf uur treden tijdens het kinderbal onder anderen Kinderen voor Kinderen en jonge zangers en zangeressen van het Junior Songfestival op. 's Middags is het de beurt aan VanVelzen en gasten met een Tribute to the queen. Het avondprogramma is voor André Rieu, André van Duin en Martijn Fisscher (als André Hazes) met het Koningsbal.

Buiten het centrum zijn meer grote evenementen. Hiervoor moet je wel al een kaartje in bezit hebben, er is geen verkoop aan de deur. De grote dance evenementen zijn inmiddels uitverkocht, maar er zijn genoeg kleinere feesten. Bekijk hier een overzicht van alle evenementen.

Op het Museumplein wordt alles opgebouwd voor het Koningsbal.Beeld anp

Voedsel en drinken
Amsterdam heeft, net als afgelopen jaren, ook deze keer een alcoholmatigingsbeleid. In winkels wordt één blikje of flesje alcohol per persoon verkocht. Op de stations en in treinen is alcohol verboden en op straat mag je ook niet meer dan één unit alcohol bij je hebben.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Koninginnedag controleert dit jaar streng op de kwaliteit van de etenswaren en dranken die op straat verkocht worden. Vorig jaar bleek ongeveer de helft van de straatverkopers hun zaken niet op orde te hebben.

Beeld anp

De belangrijkste momenten van de dag:

09.00 uur: de Koninklijke Marine verwelkomt Koningin Beatrix in Amsterdam met 101 saluutschoten.

10.00 - 10.30 uur: abdicatie van Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis op de Dam.

10.30 - 10.50 uur: het nieuwe koningspaar verschijnt op het balkon, samen met (dan) prinses Beatrix. Na de toespraak komen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook op het balkon.

Om 14.00 uur, als het nieuwe koningspaar door de erehaag richting de Nieuwe Kerk loopt, vuurt een saluutbatterij van het Korps Rijdende Artillerie van de Koninklijke Landmacht op het defensieterrein aan het IJ elke 5 seconden een saluutschot af.

14.00 - 15.30 uur: inhuldiging van Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Aansluitend is er een receptie voor genodigden.

Rond 18.30 uur vertrekken Koning Willem-Alexander en zijn gezin naar het EYE Film Instituut.

Om 19.30 uur wordt het Koningslied in aanwezigheid van de Koning en de Koningin ten gehore gebracht.

Om 19.45 uur begint de Koningsvaart op het IJ bij EYE Film Instituut. De vaartocht eindigt rond 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ. Aansluitend is er een diner voor genodigden.

20.10 - 20.35 uur: Koninklijk Concertgebouw Orkest.

20.35 - 20.55 uur: KCO & Armin van Buuren.

20.55 - 21.00 uur: Afsluiting door Armin van Buuren.

21.00 - 21.15 uur: Afsluiting Koningsvaart op schermen.

De vaartocht eindigt rond 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ. Sluitstuk bij het Muziekgebouw met saluutschoten.

21.00 - 23.00 uur: Op het Museumplein is het Koningsbal met André Rieu, André van Duin en Martijn Fisscher (als André Hazes) en gastoptredens.

Toeristen met oranje hoofddeksels maken zich op voor de troonswisseling in Amsterdam.Beeld anp
De Nieuwe Kerk wordt met bloemen versierd.Beeld epa
De souvenirswinkels op het Rokin in Amsterdam kleuren oranje.Beeld anp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden