Wat moet je met een hele fles Calvados?

Met een schoolpleinmoeder nam ik het naderende kerstdiner door, waarbij wij samen in het kookblad Gourmet bladerden. Er stond een recept voor een braadstuk met rodewijnsaus in, dat er lekker uitzag....

Sylvia Witteman

Maar mijn collega-moeder aarzelde. ‘Rodewijnsaus, dat mogen de kinderen niet eten, en dan moet ik daar weer iets aparts voor koken’, verzuchtte ze.

Ik haastte me haar uit te leggen dat de alcohol er bij de bereiding grotendeels uit zou koken, en afgezien dáárvan: er heeft nog nooit een kind iets gekregen van een scheutje wijn.

Nou, vooruit, ze durfde het dan wel aan.

Er stond ook een toetje in het blad, waarbij appels met calvados werden gecombineerd. ‘Wat is dat, Calvados?’, vroeg ze nieuwsgierig.

Ik legde uit dat het appelbrandewijn was, gestookt van Normandische appels. ‘O, nee hoor, daar begin ik niet aan’, zei ze. ‘Dan moet je zo’n hele fles kopen, voor dat ene scheutje dat je nodig hebt. En wat moet je dan in godsnaam met de rest van die drank beginnen?’

‘Wat dacht je van opdrinken bij de koffie? Zei ik. ‘Je krijgt immers veertien mensen te eten, die fles is zó op.’ Hè, bah, nee; dan wordt het zo’n zuippartij, en dat vind ik niet gezellig met Kerst’, sprak ze vastberaden.

Toetje met calvados: zet de grill aan. Schep de appelstukjes om met het citroensap en de helft van de suiker. Doe de boter in een wijde, lage ovenschaal en zet die even onder de grill, tot de boter gesmolten is en de hele bodem bedekt. Verdeel de appelstukjes over de bodem van de schaal en zet de schaal terug, ongeveer 10 centimeter onder de grill. Laat hem daar staan tot de appels kleur krijgen en nét gaar zijn, een minuut of tien.

Kook intussen de maple syrup met de calvados samen twee minuten op in een pannetje. Strooi de rest van de suiker over de appels, en grill nog een minuutje, tot de suiker gesmolten is. Schep op ieder bordje wat appels, leg er een bol ijs naast, en overgiet alles met het maple syrup-calvadossausje.

Sylvia Witteman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden