nieuwsoverlastgevende asielzoekers

Wat moet er gebeuren met overlastgevende asielzoekers?

Al jaren veroorzaken sommige asielzoekers overlast in gemeenten met een asielzoekerscentrum (azc). Bewoners en bedrijven in de omgeving lijden eronder, en medewerkers in asielzoekerscentra ervaren onveilige werkomstandigheden. Wat moet er met deze overlastgevende asielzoekers gebeuren?

Migranten uit veilige landen, zoals Marokko en Tunesië, zijn tijdelijk niet welkom in het Rotterdamse asielzoekerscentrum (azc) in Beverwaard. Beeld null
Migranten uit veilige landen, zoals Marokko en Tunesië, zijn tijdelijk niet welkom in het Rotterdamse asielzoekerscentrum (azc) in Beverwaard.

Een aantal asielzoekerscentra hebben dagelijks te maken met onveilige omstandigheden door overlastgevende asielzoekers. Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers luidden de noodklok over agressie, intimidatie, gevechten en drugsgebruik. ‘Die meldingen kwamen vanuit het hele land,’ aldus FNV-bestuurder Debbie van Leiden.

In reactie op de klachten van medewerkers eist de Tweede Kamer dat staatssecretaris Harbers van Asiel ingrijpt bij asielzoekerscentra met onveilige werkomstandigheden voor het personeel. ‘Desnoods bemoeit Rutte zich hier persoonlijk mee’, benadrukt de PvdA. Ook GroenLinks en de regeringspartijen VVD en CDA pleiten voor actie.

De overlast in reguliere asielzoekerscentra is vaak afkomstig van asielzoekers die kansloos zijn voor een verblijfsvergunning omdat ze uit veilige landen als Marokko, Algerije en Tunesië komen. Deze asielzoekers maken weinig kans, dus waarom komen ze? En hoe is de gemelde overlast te verklaren? Drie van hen doen hun verhaal. Uit vrijgegeven politiecijfers in 2016 blijkt dat tweederde van de van een misdrijf verdachte asielzoekers uit veilige landen komt. Vijf vragen over criminaliteit onder asielzoekers.

Een ‘aso-azc’ in Hoogeveen. Beeld null
Een ‘aso-azc’ in Hoogeveen.

Het kabinet wil veiligelanders snel afwijzen en terugsturen naar het land van herkomst, onder andere om het aantal overlastgevende asielzoekers terug te dringen. Het is de bedoeling dat deze kansloze groepen snel uit de asielopvang gaan, maar dat lukt in de praktijk niet

Een andere maatregel tegen overlastgevende asielzoekers is een alternatieve opvanglocatie, waar ze een heropvoedingstraject moeten volgen en extra begeleiding krijgen. Twee ‘aso-azc’s’, in Amsterdam en Hoogeveen, openden eind 2017. Al gauw bleek dat deze opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers weinig gebruikt worden. Columnist Jasper van Kuijk vraagt zich af of dit goed of slecht nieuws is. De spanning in deze aso-azc’s is hoog, de overlast voor de omgeving groot. Werkt dit wel?

Verslaggever Margriet Oostveen reisde af naar Weert, waar overlast door asielzoekers werd gemeld. Ze sprak met buurtbewoners over hun ervaringen. 

Een asielzoekerscentrum in de Limburgse gemeente Weert. Beeld null
Een asielzoekerscentrum in de Limburgse gemeente Weert.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden