Wat moet dit volk nog meer in grote saamhorigheid doen?

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER GIDI HEESAKKERS

AMSTERDAM - Het Nationaal Comité Inhuldiging hoopt van de troonswisseling een toonbeeld van nationale saamhorigheid te maken. Naast het Koningslied heeft het comité daartoe nog andere plannen gemaakt, en burgers aangemoedigd zelf activiteiten op touw te zetten.

Wie iets verzint dat in de smaak valt bij het comité krijgt 'de oranje strik' - het gaat dan om festiviteiten die 'origineel, positief en authentiek' zijn. Wie in aanmerking wil komen, moet bovendien een groot publiek bedienen. Het gros van de initiatieven dat al een strik kreeg, staat of valt bij de inbreng van koningsgezinde Nederlanders. Hoe druk krijgen we het als we op 30 april aan alle verwachtingen willen voldoen? Een to-dolijst voor de toegewijde burger.

Een droom inzenden

Het Nationaal Comité laat ons hardop dromen over de toekomst van Nederland. Een utopie inzenden kan op mijndroomvooronsland.nl. De vijftig mooiste, creatiefste, meest hilarische, ontroerende en ambitieuze bijdragen worden gebundeld in een boek dat op 5 september aan de koning en koningin zal worden aangeboden.

De tango leren dansen

Direct na het zingen van het Koningslied moeten we elkaar gechoreografeerd in de armen vallen. Doel is om Máxima te eren met de zogenoemde MaxiTango. De website maxitango.nl doet een dappere poging om gewillige houten klazen uit te leggen hoe de koninginnedans in zijn werk gaat.

Meedoen aan de Koningsspelen

Basisschoolleerlingen op deelnemende basisscholen gaan op 26 april bewegen voor de Koning. De speciaal ingelaste sportdag vervangt voor ongeveer 1,3 miljoen kinderen de reguliere lessen.

Een saluut brengen

Of we even achter de webcam willen kruipen voor het Nationaal Saluut, een 'eervolle afscheidsgroet' voor Koningin Beatrix en een 'passende welkomstgroet' voor Zijne Majesteit de Koning. Een selectie van 450 foto's wordt geplaatst in een advertentie van Defensie in De Telegraaf.

De polonaise lopen

Hos een stukje, film het en upload de feestwandeling op polonaisevoordekoning.nl. Deze website verbindt alle ingezonden video's, waardoor er één lange reeks van Nederlanders achter elkaar ontstaat. Een 'digitale polonaise' heet dat.

Een felicitatie insturen

De Bijenkorf vraagt of we een felicitatieboodschap willen achterlaten op een speciaal kroningskaartje. De gelukwensen worden voor 30 april overgebracht naar het filiaal aan de Dam in Amsterdam, waar ze in de etalage komen te hangen. Een felicitatiekaart sturen kan overigens ook vanaf de Domtoren in Utrecht. Op zeventig meter hoogte staat voor de gelegenheid een speciale brievenbus klaar.

Een Koningsboom geplant zien worden

Het streven van de Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen is dat alle Nederlandse gemeenten een Koningslinde planten: 'een levend monument dat generaties lang zal herinneren aan dit historisch moment'. Idealiter gaan in iedere gemeente ná de troonswisseling de kerkklokken luiden als startsein voor het planten van de boom. Tot nu toe doen ruim driehonderd gemeenten mee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden