Wat moet de rijke en mooie Anne toch met rokkenjager DSK?

Glimlachend vergezelde zij haar man, die is aangeklaagd wegens verkrachting, naar de rechtbank. Wie is de schatrijke oud-feministe die model stond voor de Franse Marianne?

Anne Sinclair tijdens de zitting van haar man. Beeld bruno

Zowel op het wandelingetje van de auto naar de rechtszaal als op de terugweg had Dominique Strauss-Kahn vrijdag zijn arm om de schouder van zijn vrouw. Dat zag er ridderlijk beschermend uit. Maar vergis u niet: in feite zijn de rollen omgekeerd. Die arm beschermt niet, die zoekt steun. Zonder zijn vrouw, Anne Sinclair, zou de toekomst voor hem gitzwart zijn.

Sinclair (62) beschikt over de drie cruciale instrumenten die een man nodig heeft om zo'n affaire te doorstaan: macht, kennis en liefde. Over de eerste twee kan met een zekere afstandelijkheid geoordeeld worden. De derde is een groot raadsel. Voor de Fransen, maar meer nog voor de Amerikanen, die niet kunnen begrijpen hoe een ogenschijnlijk zo goed voor het leven toegeruste vrouw als zij zich zo onvoorwaardelijk kan uitleveren aan een rokkenjager.

Als ze elkaar leren kennen, in 1989, is zij bekend in alle huiskamers, en staat Strauss-Kahn, die twee mislukte huwelijken achter de rug heeft, nog helemaal onderaan de politieke ladder. Anne Sinclair, dat is de ravissante presentatrice van het programma 7 sur 7. Politici en kunstenaars verdringen elkaar om door haar geïnterviewd te worden. Helblauwe ogen boven een mohair trui - dat is haar handelsmerk. Aan haar vertrouwt Europees politiek zwaargewicht Jacques Delors toe dat hij toch geen president wil worden, bij haar stort filmster Yves Montand zijn hart uit.

Ze is intelligent, warm, invoelend, van zeer goede komaf, militant-links en bovendien mooi. Zo mooi dat de Franse burgemeesters haar in 1991 kiezen als het model voor de Marianne - het zinnebeeld van Frankrijk dat in de gemeentehuizen doorgaans op de schoorsteenmantel staat. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Brigitte Bardot, Mireille Mathieu en Catherine Deneuve. Strauss-Kahn had zo'n buste op zijn kantoor bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vonk

Die beroemde journaliste ontvangt eind jaren tachtig een jonge socialist in haar uitzending, Questions à domicile. Hij schijnt een briljant econoom te zijn, is parlementariër, en bovendien burgemeester van Sarcelles, een lastige gemeente. Al tijdens de uitzending slaat de vonk over. Twee jaar later, als ze trouwen, wordt Strauss-Kahn in feite monsieur Sinclair; wanneer ze samen campagne voeren, is het de tv-vedette naar wie alle aandacht uitgaat.

Pas veel later, als DSK in 1997 minister van Economische Zaken wordt, kantelen de verhoudingen. Strauss-Kahn ontpopt zich als een bekwaam econoom en oogst waardering voor zijn hervormingen. En omdat Sinclair haar werk als presentatrice heeft moeten inruilen voor een functie op de achtergrond, begint haar ster een beetje te doven.

Ze schijnt dat niet als opoffering te ervaren. Integendeel. Als DSK twee jaar later moet aftreden vanwege dubieuze financiële verwikkelingen, schrijft Sinclair een furieuze brief aan premier Jospin, waarin ze eist dat hij het voor haar man opneemt. DSK zal twee jaar later van alle blaam worden gezuiverd.

Ook in de jaren die volgen, wijkt ze niet van zijn zijde. Ze steunt hem als hij in 2006 een eerste poging doet om namens de socialisten presidentskandidaat te worden. 'Gaat u gebukt onder de reputatie van versierder die uw man heeft?', wordt haar dan gevraagd. Haar antwoord is veelzeggend: 'Welnee. Ik ben daar eerder trots op. Voor een politicus is het belangrijk te kunnen verleiden. Zolang ik hem verleid, en hij mij, is dat voor mij genoeg.'

Als niet lang na zijn benoeming als voorzitter van het IMF aan het licht komt dat Strauss-Kahn een Hongaarse econome van zijn kantoor tot een verhouding heeft gedwongen, staat Sinclair klaar om absolutie te verlenen. 'Iedereen weet dat dergelijke dingen kunnen gebeuren in het leven van een stel', schrijft ze op haar blog. 'Wat mij betreft is dat avontuur van een avond achter ons. We houden van elkaar zoals op de eerste dag.'

Op geen enkele manier refereert de feministe van weleer aan de manier waarop haar man zijn positie gebruikt om bij de vrouwen zijn zin te krijgen. Door de Franse vrouwenorganisaties die strijden tegen seksueel geweld wordt haar dat niet in dank afgenomen.

Het echtpaar Strauss-Kahn lijkt dat soort futiliteiten ontstegen. Het gaat hun voor de wind; op alle foto's uit die tijd lijken ze te glimlachen bij de gedachte straks zij aan zij het Élysée te kunnen binnenwandelen. We zien hen als stralend koppel de wereld rondreizen, Strauss-Kahn als blusmeester van alle financiële branden, Sinclair als trouwe communicatie-adviseur aan zijn zijde.

Libertijnse opvattingen

Die rol van mediadeskundige brengt Sinclair in de Sofitel-affaire tot grote hoogte. Haar blik, haar sobere kleding, haar waardige, zorgzame houding - alles aan haar gedrag is perfect. Een rechter moet wel zelf een perverseling zijn om te kunnen denken dat dit koppel er libertijnse opvattingen op na zou kunnen houden. Zij is het die het royale onderkomen in Tribeca regelt waar het stel de rechtszaak afwacht, ze zal ongetwijfeld een zware stem hebben gehad in de keuze van de advocaten.

Deze affaire heeft ook de onmetelijke rijkdom van het echtpaar aan het licht gebracht. Het inkomen van Strauss-Kahn als voorzitter van het IMF was voor hen niet meer dan een bijverdienste. Anne Sinclair is de kleindochter van Paul Rosenberg, een kunsthandelaar die al vroeg Braque, Léger, Matisse en Picasso op waarde schatte. Picasso portretteerde in 1918 haar grootmoeder, met haar moeder op schoot. De waarde van zijn collectie, waarvan zij een van de twee erfgenamen is, is onbekend. Sinclair liet de afgelopen jaren een Léger en een Matisse verkopen, wat een kleine 60 miljoen dollar opbracht. Dankzij dat fortuin was Strauss-Kahn de afgelopen weken een vogel in een gouden kooi.

Liefde
Kennis en macht zijn stuurloos als de liefde ontbreekt. Die moet hier onvoorwaardelijk en grenzeloos zijn. Het is een koppel dat het zo met elkaar getroffen heeft - of zulke volmaakt gelijk op gaande belangen heeft - dat de beschuldiging van een kamermeisje uit Guinee dat zich ook nog met drugs zou hebben ingelaten, er wel op moet afketsen.

De positie van Sinclair doet denken aan die van Cécilia, de ex van Sarkozy, die een cruciale rol speelde bij diens verkiezing tot president. Cécilia keerde haar man de rug toe op de dag dat hij president werd. Hoe het echtpaar Strauss-Kahn deze periode doorstaat zal de tijd leren.

Want wat de rechter de komende weken ook mag beslissen: er is sperma gevloeid op 14 mei in kamer 2806 van het New Yorkse Sofitel. Anne Sinclair is andermaal voor het front van de wereld bedrogen. Als ze ook deze ontrouw met de mantel der liefde bedekt, levert dat in elk geval een hoogst interessant debat op over huwelijkse moraal.

Anne Sinclair (L) interviewt de toenmalige president Francois Mitterrand in 1987. © ANP
Anne en haar man in 1997. © ANP
Anne Sinclair 'interviewt' haar man in 2006. © ANP
Anne Sinclair en DSK in 2006 © ANP
DSK slaat een arm om zijn vrouw bij het verlaten van de rechtbank. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden