Wat missen liefhebbers?

DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

NEW YORK - Ruzie over geld dreigt Amerikaans basketbalseizoen plat te leggen

Mocht het basketbalseizoen in de VS niet doorgaan, dan valt volgens het tijdschrift Sports Illustrated onder meer te betreuren:

dat liefhebbers het zonder Miami Heat als favoriete vijand moeten stellen. Sinds de club LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosch voor tientallen miljoenen dollars samenbracht, hebben veel sportfans net zo'n hekel aan Miami als aan New York Yankees.

dat de 'taaiste veteranenploeg in de NBA', Boston Celtics, geen laatste kans krijgt. Deze club bracht de oorspronkelijke 'grote drie' samen: Ray Allen, Paul Pierce en Kevin Garnett. Zij werden in 2008 kampioen, maar ze worden oud. Hun 'onverslaanbaarheid' in de oostelijke divisie was de reden dat Miami-spelers de krachten bundelden;

dat Shaquille O'Neal zijn debuut niet maakt als tv-analist. De reusachtige oud-speler staat bekend om humoristisch, scherp commentaar op zijn collega-spelers.

Het is maar een liefdadigheidswedstrijd met beroemde basketballers. Die worden zo vaak gespeeld tijdens de zomerstop in de VS. Maar de toegangskaarten waren binnen twee uur uitverkocht om de topspelers LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosch van Miami zaterdag in Florida te zien optreden.

Geen wonder. De vraag is wanneer liefhebbers in de VS en wereldwijd weer kunnen genieten van professioneel basketbal dat telt, live in de stadions en op de televisie. Want de spelers en clubeigenaren in de National Basketball Association (NBA) zijn al maanden verwikkeld in een arbeidsconflict. Het draait vanzelfsprekend om geld.

Ondanks koortsachtig topoverleg in New York dreigt het reguliere seizoen van 82 wedstrijden in gevaar te komen. Of de eerste, feestelijke ontmoeting tussen landskampioen Dallas en Chicago op 1 november kan worden gespeeld, is onzeker. Het voorseizoen had deze week moeten beginnen, maar er zijn al 43 oefenwedstrijden afgelast.

Mondiale gevolgen

Het conflict dreigt mondiale gevolgen te krijgen. De liga wordt steeds internationaler, met spelers uit alle mogelijke landen. De reputatieschade zou groot zijn als de lange mannen dit jaar niet spelen.

Het gaat om de winstdeling tussen spelers en eigenaren, en tussen de clubs onderling. De NBA boekte vorig jaar 225 miljoen euro verlies op een omzet van ruim 3 miljard. 8 clubs maakten winst, 22 clubs verloren geld. De vraag is hoe de 'rijke' ploegen de 'arme' kunnen ondersteunen om een financieel gezonde liga in stand te houden. Hierover lijken de voorzitters overeenstemming te hebben bereikt, wat de deur open heeft opengezet voor een nieuwe overlegronde met de spelersvakbond, die gaande is.

De eigenaren willen een nieuwe cao om het percentage dat spelers opstrijken (57 procent) omlaag te brengen. Door meer dollars naar de clubs te laten gaan, en de inkomens van de spelers dus te verlagen, zou geld beschikbaar komen om verliezen op te vangen.

Niet alle basketballers halen miljoenen aan salarissen en sponsorgeld binnen. Los daarvan, zo legde spelersvertegenwoordiger Derek Fisher van Los Angeles uit, zou geen serieuze ondernemer aanvaarden wat de clubeigenaren eisen. Waarom zouden de spelers - om wie het allemaal draait - zichzelf in de vingers snijden? 'Wij zijn de talenten, de waardevolste bronnen die deze branche in stand houden.'

Liefdadigheidspotjes

De 'lock-out' (spelers zijn 'buitengesloten') is een bekend fenomeen in de Amerikaanse topsport. Het honkbal lijdt er regelmatig onder, in het ijshockey werd in 2004-2005 helemaal niet geschaatst. De vorige lock-out in de NBA was in 1998-1999, toen een verkort seizoen werd gespeeld. Beide partijen zeggen dat ze nu verder van elkaar staan dan destijds.

Het duidelijkste teken dat het seizoen op het spel staat, komt van topspelers. De 450 profs van de dertig NBA-clubs zouden allang op trainingskamp moeten zijn. Om fit te blijven, kiezen sommigen voor het buitenland. De Spaanse spelers en broers Pau en Marc Gasol (Los Angeles Lakers) trainen mee in Barcelona. De bekende ploeggenoot van Pau Gasol, Kobe Bryant, praat met de Italiaanse club Bologna.

In Miami staat een potentieel kampioensteam klaar. In Chicago en Oklahoma azen jonge sterren op een titel. De New York bouwt aan een nieuwe topploeg. En Nets maakt zich klaar voor een verhuizing van een troosteloos stukje New Jersey naar een nieuw stadion in het centrum van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn.

Genoeg om naar uit te zien. Vooralsnog moeten supporters het doen met dunks tijdens liefdadigheidspotjes, terwijl het gebakkelei over de over miljarden dollars.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden