Wat mij betreft ruilen we Mohammed VI voor Willy

Bij ons thuis was het koningshuis heilig, want van God gegeven. Moeder had een bonte verzameling Oranje-prullaria en grasduinde graag in tijdschriften die iedere (geautoriseerde) scheet uit Soestdijk afdrukten.

Beeld Gabriel Kousbroek

De boefjes van Bea werden mijn rolmodellen, want ze waren net zo vertrouwd als de guy next door, al val ik niet op blond. Grapjes over de Oranjes werden niet op prijs gesteld door ma. Toch pleegde pa - na twee advocaatjes - nog wel eens los te gaan op Prins Hendrik, die hij Varkensheintje noemde.

Merkwaardig genoeg zong mama, stampend op de pedalen van het orgel, vol overgave psalm 146:

Vest op prinsen geen betrouwen
Waar men nimmer heil bij vindt.

Eens vroeg ik: 'Maman, Willem-Alexander staat onder Jezus' hoede, maar ik mag geen betrouwen op hem vesten. Hoe zit dat?'

Uiteindelijk kwam ze ermee weg door te zeggen dat het specifiek op Prins Bernhard sloeg.

Ik kwam uit de kast op 30 april 1980 toen ik in vol punkornaat en helemaal wappie 'geen woning, geen kroning' brulde in Mokum.

Vorige week bezocht ik 020 weer heel eventjes en kwam vast te zitten in een verkeersopstopping voor het Waldorf Astoria. Ik dacht aan Justin Bieber, maar het bleek om Mohammed de Zesde van Marokko te gaan.

Als gemankeerde Oranje-klant begrijp ik de blinde aanbidding van ons Marokkaanse volksdeel voor de Amir al-Mu'minin (de prins van de gelovigen). M6 wordt ook wel eens de Koning van de Armen genoemd, hetgeen hij nog eens benadrukte door een Lamborghini aan Badr Hari te schenken. Kwade tongen beweren dat M6 niet van de profeet Mohammed (saws) afstamt, maar dat beweerden die achterklappers ook over Khadaffi en Saddam Hoessein.

Volgens het tijdschrift Vorsten is de bijnaam van de koning Sa Majetski, een ietwat lompe verbastering van sa majesté. Op de crimesite Misdaadverslaggever vond ik een geestige anekdote over M6, uit de tijd dat hij nog kroonprins was. In Tanger raakt hij, op de jetski, in gesprek met twee zware jongens uit Mokum. Ze roken een vette jonko en discussiëren geanimeerd over de logistieke perikelen van hasjtransporten naar Nederland. Als de kroonprins wegspuit, roept hij: 'bedankt voor de tips, jullie weten me te vinden in mijn paleis.'

Vorsten verwijst tussen neus en lippen door naar M6's vermeende homoseksualiteit, hetgeen mij vooral een natte wensdroom lijkt van de redacteuren. Gelukkig werd die lafhartige insinuatie ontkracht toen M6 trouwde (met een meisje).

Ik vind de koning van Marokko een topper en wat mij betreft ruilen we hem in voor Willie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden