Wat kun je het beste doen met je vakantiegeld?

Misschien vandaag al wordt het vakantiegeld overgemaakt. Het bedrag zal voor velen lager uitvallen dan vorig jaar. Wat kun je er best mee doen: sparen, of toch maar die reis boeken?

Wilco Dekker
Sparen of toch maar op reis? Beeld ANP
Sparen of toch maar op reis?Beeld ANP

Is het weer net zo'n lekker bedrag als vorig jaar?

Nee, dat valt tegen, vooral voor de hogere inkomens. Dat is nog een nabrander van de inkomensafhankelijke zorgpremie, een kabinetsvoornemen waar de achterban van de VVD twee jaar geleden zo boos over werd dat het schielijk werd ingetrokken. Het plan werd vervangen door het inkomensafhankelijk maken van arbeids- en heffingskortingen: wie meer verdient, krijgt zo minder korting en betaalt dus meer belasting. Vorig jaar kon de Belastingdienst de tarieven niet meer tijdig aanpassen, dit jaar wordt het verrekend via het vakantiegeld. Salarisverwerker ADP berekende de gevolgen: anderhalf keer modaal (3.993 euro bruto per maand) krijgt 242 euro minder vakantiegeld, twee keer modaal 204 euro minder, tweeënhalf keer modaal 256 euro minder. Modaal (2.662 euro) ziet zes tientjes minder op de rekening verschijnen dan vorig jaar, mensen met het minimumloon leveren niet in.

Blijft er genoeg over?

Dat hangt ervan af. Mensen met een inkomen beneden modaal gebruiken het extraatje van grofweg een maandsalaris - het vakantiegeld is 8 procent van het brutojaarinkomen - relatief vaak voor volledig voor andere zaken, bleek onlangs uit onderzoek van ABN Amro. 16 procent van de werkenden heeft het geld nodig om gedurende het jaar rond te komen. Ze lossen er schulden mee af, of doen een noodzakelijke grote aankoop.

De baas van de Kredietbank Nederland opperde daarom onlangs te stoppen met extraatjes als vakantiegeld en mensen het bedrag per maand uit te keren. Zo gaat het nettomaandinkomen omhoog en kunnen mensen de rekeningen beter betalen. Dat per maand uitkeren van vakantiegeld mag, meldt de werkgeversvereniging AWVN, als het in de arbeidsovereenkomst of cao is geregeld. Vraag uw werkgever ernaar, als u het vakantiegeld bij het maandelijkse loon wilt; keuzes in de arbeidsvoorwaarden worden steeds beter mogelijk. Een grote meerderheid (86 procent) wil het bedrag echter gewoon in één keer blijven ontvangen, in mei dus, blijkt uit het onderzoek van ABN Amro. Daaruit komt ook naar voren dat krap eenderde het vakantiegeld gebruikt waarvoor het is bedoeld: ze gaan ervan op vakantie. Vier op de tien van de 1.200 ondervraagden heeft het extraatje niet nodig om de vakantie te betalen. Zij kunnen er andere dingen van doen.

Hebben de banken daarvoor weer van die acties?

Ja. Ondanks de kortingen worden er rond deze tijd steeds nog vele miljarden euro's vakantiegeld bijgeschreven die de bank graag wil hebben, al worden er geen iPads meer uitgedeeld, zoals vroeger. Een greep uit het aanbod: wie bij ABN Amro minimaal duizend euro inlegt op zijn of haar spaarrekening, maakt kans om een vakantie van 2.500 euro aan een ander weg te mogen geven. ING biedt bij 500 euro of meer inleggen op een spaarrekening een Rituals-verzorgingspakket (voor hem én haar) of 2.500 extra rentepunten. De ASN Bank steunt onder het motto 'Help de bij' de Bijenstichting, als een klant duizend euro of meer extra spaart.

Bij de vergelijkingssite Spaarrente.nl is een overzicht te vinden van de acties: blog.spaarrente.nl/vakantiegeldacties-2015. De extraatjes zijn leuk, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl, maar het is ook belangrijk om goed te kijken welke bank de hoogste rente biedt. Dat levert uiteindelijk het meeste op. De spaarrekeningen van MoneYou en Zwitserleven zijn dan nu interessant, stelt Bulthuis. Is het geld langere tijd niet nodig, dan is een kortlopend deposito interessant, waar je het geld kunt vastzetten tegen een hoger tarief dan op een spaarrekening. Omdat de rente vast staat, is het spaargeld meteen ook beschermd tegen mogelijke verdere renteverlagingen. LeasePlan Bank heeft op dit moment de hoogste depositorentes voor 1 en 2 jaar.

Extra sparen dan maar, als je vakantiegeld overhoudt?

Dat is de vraag. Het extra aflossen van schulden of de hypotheek kan meer opleveren, vooral ook als het huis onder water staat. Je betaalt na de extra aflossing over een lager bedrag hypotheekrente en soms kun je de bank vragen om een lager tarief, als je hypotheek bijvoorbeeld nog maar 75 of 50 procent van de woningwaarde is. Let er wel op dat je niet meer extra aflost dan mag van de bank. Bij andere schulden is de rente die betaald moet worden veel hoger dan wat je krijgt voor extra sparen. Schulden aflossen is dus heel verstandig, mocht er vakantiegeld overblijven. Maar los alleen extra af met spaargeld dat je niet nodig hebt, en houd een buffer aan. Anders moet je geld lenen als de wasmachine of auto stuk gaat, tegen een hogere rente dan voor de hypotheek, en is alle moeite voor niks geweest.

null Beeld Peter Van Hugten
Beeld Peter Van Hugten

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden