Wat is sultan Qaboos van Oman voor iemand?

AMSTERDAM - Het Nederlandse staatshoofd gaat op bezoek bij haar collega sultan Qaboos (70) van Oman. Dat ligt een beetje gevoelig, nu het oog van de wereld gericht is op de opstand van het volk tegen dictators in het Midden-Oosten, maar een half jaar geleden had er geen haan naar gekraaid. Hoe zit het nu eigenlijk precies met die sultan?

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima hebben een ontmoeting met sultan en minister-president Qaboos Bin Said al-Said van Oman. Het prinselijk paar bracht in 2009 een bezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Beeld anp

Er is niet heel veel bekend over de sultan, maar wat we wel weten is dat hij met democratie niet zo veel op heeft. Qaboos regeert al 41 jaar met strakke hand zijn sultanaat van drie miljoen inwoners. Het geldt als een van de meest stabiele en ontwikkelde landen in de regio. Politieke partijen zijn er verboden.

Bondgenoot
Er is wel een regering, maar als die de sultan niet meer bevalt, dan haalt hij er even flink de bezem door. De afgelopen twee weken ontsloeg hij acht ministers als reactie op de aanhoudende protesten in de anders zo rustige woestijnstaat. Demonstranten eisten een einde aan de corruptie en betoogden voor politieke en economische hervormingen. De sultan beloofde banen.

Oman is in het Midden-Oosten net als Egypte een belangrijke bondgenoot van het Westen. Maar het onderhoudt ook warme relaties met Iran. Vorig jaar regelde de sultan de vrijlating van de Amerikaanse Sarah Shourd, die werd vastgehouden door Iran, in ruil voor 500.000 dollar.

Economische belangen
Verder speelt Qaboos weliswaar geen belangrijke rol op het wereldtoneel, maar 'zijn status in de regio is buitengewoon hoog', zoals de Jordaanse koning Abdullah II het verwoordt in zijn onlangs verschenen boek.

Voor Nederland is de sultan vooral economisch van groot belang. Shell boort al jaren naar olie in het land. Toen de Omaanse minister van olie andere oliemaatschappijen wilde uitnodigen, stak de sultan daar een stokje voor. Shell kreeg voor jaren een nieuw contract.

De voornaamste reden voor het komende bezoek van koningin Beatrix aan de sultan is een grote defensie-order. De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde dingt in de Golfstaat mee naar een opdracht voor de levering van vier marineschepen. De waarde van de order loopt in de honderden miljoenen euro's

Ongehuwd
De huidige sultan is de laatste in een lijn van monarchen, die terug te voeren is tot de leider van een Jemenitische stam. Die stam verdreef de overige stammen die honderden jaar de baas waren geweest in het land, sinds ze de Portugezen in 1648 het gebied uit hadden gejaagd. Het gebied was toen 140 jaar gekoloniseerd geweest door Portugal.

Qaboos is, heel ongebruikelijk in de Arabische wereld, niet getrouwd. Weliswaar huwde hij in 1976 met een nichtje, Kamila Nawaal bin Tariq, maar die relatie eindigde al snel in een echtscheiding. De sultan heeft dan ook geen kinderen. Na zijn overlijden moet een koninklijke familieraad binnen drie dagen een opvolger aanwijzen. Voor het geval de familie er niet uitkomt, heeft Qaboos in een verzegelde envelop zijn persoonlijke keuze aangegeven.

Vrouwen demonstreren voor de Amerikaanse ambassade in Manama. Een van de afgebeelde dictators is sultan Qaboos. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden