Wat is Nederlandse cultuur?

Het nieuwe culturele programma R.A.M onderzoekt hoe de Nederlandse cultuur in de wereld staat...

In het nieuwe politieke klimaat staat cultuur onder druk. De culturele elite wordt de wacht aangezegd en cultuur moet vooral scoren en renderen. Als eerste richt Rotterdam de blik naar binnen en stuurt cultuur de wijken in. Internationale reputaties lijken niet meer van belang. Heeft de elite het te bont gemaakt?

Gaan nu ook de culturele grenzen dicht? En hoe kunnen we grote culturele kaalslag voorkomen? De redactie van R.A.M constateert dat opvallend veel buitenlandse directeuren aan het hoofd staan van Nederlandse culturele instellingen. Hoe kijken zij tegen deze ontwikkelingen aan? Onder leiding van Pieter Bouwman en George van Houts wordt gesproken met Chris Dercon, directeur van Boijmans van Beuningen, John Leighton, directeur van het Van Gogh Museum, Christoph Buchwald, directeur van het politiek-cultureel platform De Balie en Ivo van hove, artistiek leider Toneelgroep Amsterdam en het Holland Festival.

Naast het debat over hun ervaringen in Nederland, reageren zij op stellingen en meningen van andere culturele kopstukken in gefilmde items. Verder een live sfeerverslag van het optreden van Bruce Springsteen in Ahoy. R.A.M., Nederland 3, 23.15 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden