Volkskrant Avondzondag 2 december

Wat is Macrons antwoord op het gele hesjesprotest? | Hoogleraar: behandeling depressie overschat

Gele hesjesprotest in Parijs. Beeld Getty Images
Gele hesjesprotest in Parijs.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

Na ravage in Parijs wacht Frankrijk op respons van Macron
Nadat het gele hesjesprotest in Parijs zaterdag uitliep op grootschalige vernielingen, plunderingen en brandstichting, vraagt Frankrijk zich af hoe de demonstratie zo heeft kunnen escaleren. De druk op president Macron neemt toe. Krijgt de regering de geest weer in de fles?

Bevlogen Feyenoord bezorgt PSV terechte eerste competitienederlaag van het seizoen
Koploper PSV werd op een gure middag in Rotterdam getrakteerd op een terechte 2-1 nederlaag door een bij vlagen bevlogen spelend Feyenoord. Pas in de laatste twintig minuten zette de kampioen serieus aan en kwam het nog tot een treffer via Steven Bergwijn, zowat de enige PSV’er die een behoorlijk niveau haalde.

PSV's Pablo Rosario (links) en Feyenoord-speler Sam Larsson. Beeld ANP Pro Shots
PSV's Pablo Rosario (links) en Feyenoord-speler Sam Larsson.Beeld ANP Pro Shots

Philip Freriks wist niets van zijn vertrek bij OVT
Een columnist wiens afscheid buiten zijn medeweten live op de radio wordt aangekondigd. Zondagochtend, even over half elf, overkwam het Philip Freriks (74), langjarig columnist van het geschiedenisprogramma OVT.

Philip Freriks. Beeld NOS
Philip Freriks.Beeld NOS

China geeft toestemming voor overname Nederlandse chipreus NXP door Qualcomm; NXP spreekt van ‘mosterd na de maaltijd’
De Nederlandse chipproducent NXP kan mogelijk alsnog worden overgenomen door het Amerikaanse Qualcomm, nu de Chinese president Xi Jinping zijn bezwaren tegen de koop mogelijk opzij zet. Maar de kans dat de onderhandelingen weer worden opgestart, lijkt niet groot.

Video van de dag

De 14-jarige ongeneeslijk zieke Maartje schreef in 2004 een brief aan Rita Verdonk: haar laatste wens was dat haar vriendinnetje Derakshan niet terug hoefde naar Afghanistan. Als Maartje er straks niet meer is, mag Derakshan dan niet haar plaats innemen? In deze korte docu blikken we met de hoofdrolspelers terug op hoe de twee vriendinnen bleven strijden voor een positief einde.

Tv-tips

Zojuist begon op RTL 7 The Shawshank Redemption (20.30 uur), een van de grootste filmklassiekers van eind vorige eeuw. Eigenlijk een opvallend conventionele gevangenisfilm, maar het eraan ten grondslag liggende verhaal van Stephen King is zo sterk dat je wel móét smelten. Tegenlicht (NPO 2, 21.05 uur) gaat kijken in Estland, waar geëxperimenteerd wordt met een dna-database die wordt opgehangen aan je elektronische identiteitskaart. Meer tv-tips vind je hier.

Tim Robbins & Morgan Freeman in The Shawshank Redemption.   Beeld
Tim Robbins & Morgan Freeman in The Shawshank Redemption.

Aanraders van de redactie

‘Grappen over homo’s worden altijd gemaakt, maar vanaf dat moment gingen ze over mij’
Hoe vergaat het mensen toen en nu om uit de kast te komen? We spraken keeper Leon Houtzager, de 86-jarige Gerda Tolk en de 18-jarige Costas Vermeer over hun ervaringen.

Hoogleraar: effect therapie en pillen tegen depressie wordt overschat, milde vorm kan spontaan genezen
Zonder behandeling kun je van een milde depressie spontaan genezen. Het automatisme waarmee patiënten therapie of pillen krijgen, moet op de schop. Dat zegt hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers van de VU. ‘Ik vind dat mensen dit moeten weten om een goede afweging te kunnen maken.’

Venetiaans miljardenproject leert Italië vooral hoe je klimaatverandering níet moet aanpakken
Maandag begint in Katowice de nieuwe klimaattop. Venetië, een van de steden die getroffen worden het veranderende klimaat, is de strijd tegen de stijgende zeespiegel aan het verliezen. De stormvloedkering die de stad tegen het water moet beschermen, staat symbool voor hoe klimaatverandering vooral niet moet worden aangepakt.

Provisorisch voetpad in Venetië.  Beeld Getty Images
Provisorisch voetpad in Venetië.Beeld Getty Images

Was Bush de anti-Trump? In de VS woedt een fel debat over zijn nalatenschap

In de Verenigde Staten heeft de dood van oud-president George H. W. Bush tot weemoedige in-memoriams geleid, maar ook tot felle kritische reacties daarop. In de postume portretten in de grote kranten wordt hij vooral gezien als de laatste vertegenwoordiger van een vriendelijker politiek tijdperk, maar in de meer contraire media worden vooral de cynische kanten van zijn politieke carrière belicht. Lees de analyse van onze correspondent.

In de moshpit ‘voel je dat je leeft’
Joelend tegen elkaar opbeuken voor het podium en met een bloedlip muzikaal één zijn met je medefans, is de kick van de moshpit, of het bij Iggy Pop was of nu bij Ronnie Flex.

Jongeren met verwondingen door de moshpits op het Woo hah festival.  Beeld Nick Helderman / VPRO 3voor12
Jongeren met verwondingen door de moshpits op het Woo hah festival.Beeld Nick Helderman / VPRO 3voor12

Hadden de gele hesjes maar even goed nagedacht over de inhoud als over hun uiterlijk
Die gele protesthesjes zijn een sterk concept, vindt Aaf Brandt Corstius. Het schept eenheid en ziet er kunstzinnig uit. ‘Het jammere vind ik dat die hesjes niet worden verbonden aan een sterk punt om over te demonstreren. In Frankrijk, waar de gele hesjes begonnen, demonstreerden ze vooral tegen de hoge benzineprijs. Ik bedoel, hoe prozaïsch en niet-wereldreddend kun je worden als protest?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden