Wat is dit nu voor gekkigheid? (Gerectificeerd)

Handenvol aardige menusuggesties, een paar goede recepten, duidelijke aanwijzingen voor de minder geoefende kok, aangename kleurenfotografie: met het boekje Kip!...

Henrico Prins

Van het in 1996 verschenen Engelse origineel luidt de titel: Stuff it The great little book of chicken dishes. Daarmee vergeleken is Kip!, wel of niet uitroepteken, toch een beetje mager. Maar natuurlijk wel weer oneindig veel prikkelender dan Kipgerechten: creatief koken met eenvoudige ingredien. Onder die geestdodende titel is het boekje namelijk, door een ander uitgegeven, al eerder te verkrijgen geweest.

Meesterwerken recyclen, goed. Een Artusi, een Escoffier: akkoord. Maar een allesbehalve bijzonder kookboekje over kip eren met een heruitgave in harde kaft: wat is dit nu voor gekkigheid? Was de verwachting dat het, door een pakkende titel met uitroepteken, scherper in de markt kon worden gezet? Gaat Kip! in 2004 de non-fictietoptien halen?

Dat zou fantastisch zijn, voor een boek waarin zinnen staan als: 'Kip is in de loop der jaren een uitermate populair ingredi geworden, dat geschikt is voor alledaagse maaltijden maar ook voor bijzondere etentjes.' Of, van hetzelfde genre: 'Kippenvlees is mager, eiwitrijk, goedkoop, gemakkelijk te verwerken en bijzonder veelzijdig.' De uitgever zal zich door de verenigde pluimveefokkers wel flink hebben laten betalen, denk je dan onwillekeurig, maar als dat al zo is, wordt er met geen woord over gerept. Nog een mooie, uit een verklarend woordenlijstje: 'Biologische kip. Een biologische kip wordt volgens de bio-dynamische wijze gekweekt wat betreft voer, loopruimte, huisvesting en verzorging.' Interessant. En verder?

Verder dus niks, eigenlijk in elk geval geen recept voor kip op de barbecue, waarover dan spitsvondig opgemerkt zou worden dat dit boekje uitstekend kan dienen als brandstof. Een ander recept dan maar, voor gepaneerde kipfilets. Haal vier kipfilets bij de biologische slager. Leg de filets in een ovenschaal, bestrijk ze uitbundig met Dijon-mosterd en bestrooi ze met zout en zwarte peper. Meng in een kom 50 gram witbroodkruim met twee eetlepels fijngehakte verse peterselie en wat oregano, vers of uit een potje. Strooi dat over de kipfilets en sprenkel er een flinke klont gesmolten boter over. Bak in de oven op 200 graden, 20 tot 25 minuten of tot er een goudbruin korstje op zit. Serveer met krielaardappeltjes en gemengde sla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden