Wat is de top als je de liefde niet hebt?

Een leven zonder liefde is een te hoge prijs voor een mogelijke carrière.

Dat ze in Volkskrant Banen gefotografeerd werd bovenop een glazen tafel, was een leuk idee. Oké, een tafel is geen plafond, maar de boodschap is duidelijk: vrouwen kunnen die barrière breken. En zonder hun vrouwelijkheid te verliezen, dat maken de fleurige jurk en kekke pumps wel duidelijk.

Veel invloed, veel gezag en veel geld zijn niet exclusief voorbehouden aan mannen, maar krijgen vrouwen ook niet vanzelf in de schoot geworpen. Kroes, die zich sterk maakt voor vrouwenquota in de top van bedrijven, vindt dat vrouwen meer durf moeten tonen dan ze nu laten zien. ‘Op het moment dat je een baan interessant vindt, moet je ervoor gaan, en niet het gevoel hebben dat je het allemaal perfect moet doen’, zegt ze.

Gelijk heeft ze. Maar ze zegt nog meer, en daarbij vallen twee dingen op.

Eén: ze vraagt zich af of vrouwen met een topbaan wel een relatie kunnen hebben. ‘Het kan alleen als een partner geen eisen stelt’, denkt ze.

En twee, over haar toekomst na haar 68ste, als haar werk als eurocommissaris erop zit: ‘Ik ga zeker geen rozen kweken.’

Kroes mag dan veel geld en invloed hebben, ze doet zichzelf schromelijk tekort. Want wat is er nou leuker dan rozen planten, de takken langs de gevel van je huis omhoog te zien schieten, en op een mooie dag in mei wel honderdvijftig knoppen in bloei te tellen?

Ze samen tellen.

Met iemand die van je houdt en wél eisen stelt. Die vraagt om die fleurige jurk en kekke pumps niet alleen aan te trekken voor belangrijke vergaderingen met belangrijke mensen, maar ook voor een gezellige avond samen. Die graag wil dat je behalve een carrièretijger ook een leuke vrouw bent.

Iemand die, kortom, van je eist dat je je niet laat opvreten door het slopende, uitputtende, eendimensionele leven van een workaholic.

Een leven zonder liefde is een te hoge prijs voor een mogelijke carrière – en let op het woord ‘mogelijk’. Voor de meeste mensen, mannen én vrouwen, is een topbaan niet weggelegd. De top is smal, daar is het een top voor.

Menige man betreurt dan ook op oudere leeftijd wat hij allemaal gemist heeft in zijn leven. En dat ‘allemaal’ zijn meestal zijn kinderen.

Sommige mannelijke spijtoptanten halen dat verlies weer in met een ‘tweede leg’, maar dat zit er voor oudere vrouwen niet in. Zij blijven, als ze Neelies voorbeeld volgen, moederziel alleen achter.

Zonder rozen. Ook dat nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden