Wat is de lekkerste aardbei van Nederland?

De Hollandse aardbei kent zeker twintig rassen. Tijd voor een smaaktest in een Amsterdams landhuis.

Pay-Uun Hiu
De Lambada-aardbei. Beeld
De Lambada-aardbei.Beeld

54 miljoen kilo: dat was de oogst aan Nederlandse aardbeien in 2014. Daarvan ging 60 procent naar het buitenland en 40 procent hebben we zelf opgegeten. Of eigenlijk in zalige onwetendheid naar binnen laten glijden, want meer dan dat deze aardbei 'Hollands' of 'Nederlands' is, krijgt de gemiddelde supermarktklant niet te weten.

Onbegrijpelijk, vinden de aardbeienexperts, want de diversiteit is enorm. De Hollandse aardbei kent zeker twintig rassen. En dat niet alleen, er zijn kasaardbeien, tunnelaardbeien en aardbeien van de volle grond. Dat heeft allemaal invloed op de smaak.

V test of proeft op onregelmatige basis. Van ciders tot fietsroutes tot vleesvervangers.

Aardbeiencollege

Enkele experts waren op 8 juni bij elkaar tijdens een aardbeiencollege en -proeverij in Huize Frankendael in Amsterdam, georganiseerd door Willem&Drees, versleveranciers die producten direct van de boer naar de supermarkt of klant brengen. Dus waar kan V beter zijn voor de proof of the pudding van de Lambada, de Elsanta, de Elianny en andere soorten?

In het testpanel zitten Jan Robben, auteur van het boek Liefde voor aardbeien; aardbeienteler Peter van de Ven uit Sint Michelsgestel; sommelier van restaurant Merkelbach Niek Beute en Willem Treep, de ene helft van Willem&Drees. De ploeg is aangevuld met Volkskeukenkoks Onno Kleyn en Loethe Olthuis.

Er zijn voor de V-test aardbeien van drie supermarkten (Albert Heijn, Lidl en Jumbo). Zij gebruiken overwegend de Elsanta en de Sonata. De andere testaardbeien zijn de biologische Elianny, de Lambada en het nieuwe ras Furore.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Eensgezind

Het panel blijkt eensgezind. Alleen over de nieuwe aardbei, de Furore, lopen de meningen wat uiteen. Bij Beute en Kleyn belandt-ie op de laatste plaats (Beute: 'weinig zuur, eentonig'; Kleyn: 'hard, flauw en dun'). Bij de anderen komt hij op de derde plaats. Robben proeft geen uitgesproken smaak, Olthuis proeft zoet met een beetje prik, maar weinig aroma en Treep iets 'richting kauwgombal'.

De veelgeroemde Lambada komt op de tweede plaats. Beute noemt haar 'vlezig, sappig, prettig zoetzuur, ongecompliceerd lekker'. De drie 'supermarktaardbeien' lijken hun beste tijd al te hebben gehad. Vooral die van Jumbo zijn te zacht, gebutst en melig. De AH-aardbei scoort desondanks niet slecht bij Kleyn, Beute en Olthuis: 'klassiek met veel aroma, een beetje een overjarige diva'.

Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft.' Beute: 'Een aardbei met meerdere smaaklagen.' 'Als bij je oma in de tuin', zucht Olthuis. 'Dit is de kroon op de aardbei, een echte heimwee-aardbei.'

De winnende aardbei. Beeld
De winnende aardbei.Beeld

Uitkomst proeverij

1 Elianny (biologisch)
2 Lambada
3 AH
4 Furore
5 Lidl
6 Jumbo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden