Column

Wat is de echte schade van Brexit?

Mogen de Britten donderdag voor een Brexit kiezen, dan is er in Nederland een grotere crisis dan die rond de gemiste kwalificatie voor het EK Voetbal. Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend dat het land vanwege misgelopen export tien miljard euro aan bbp zal inleveren. Behalve politici als Rutte en Dijsselbloem heeft daarom zelfs koning Willem-Alexander de Britten gewaarschuwd dat ze voor donderdag nog bij zinnen moeten komen. Sinds het einde van de Vierde Engelse oorlog in 1784 heeft Nederland de Britten niet meer een zo dreigend ultimatum gesteld.

Peter de Waard
null Beeld getty
Beeld getty

In werkelijkheid zal het wel loslopen met de exportschade. Britten blijven de Nederlandse tulpen ook buiten de EU wel koesteren. Maar dat neemt niet weg dat de economische gevolgen van een Brexit groot kunnen zijn - niet vanwege de dalende exportmaar omdat Nederland zelf zal worden opgezadeld met een oeverloos Nexit-debat.

De Nederlandse homeguards Jan Roos en Thierry Baudet,die in uniform met gemak zouden door kunnen gaan voor respectievelijk kapitein Mainwaring en soldaat Pike uit de tijdloze serie Dad's Army, zullen drie jaar lang niet meer uit de kletsprogramma's op de televisie zijn weg te slaan met hun pleidooi voor een Nederlands referendum. In het huidige parlement is daar geen meerderheid voor, maar met verkiezingen in zicht zullen ze de partijen onder grote druk zetten. De stem van het populisme is machtig.

Nederland dreigt daardoor in een even heftig politiek debat te geraken als de Britten, waar het inmiddels al een dodelijk slachtoffer heeft gekost. Bedrijven of financiële instellingen die zich in Nederland zouden willen vestigen of investeren, kunnen daardoor worden afgeschrikt. In plaats van de door Mark Rutte verwachte exodus van Londense banken naar Amsterdam na een Brexit, zal er door een Nexit-debat een exodus van Nederlandse banken en financiële instellingen naar Brussel of Frankfurt sprake kunnen zijn.

Een Brexit heeft niet veel grotere indirecte economische gevolgen als de directe voor de handel. Als de Britten voor een vertrek kiezen, zal het exitvirus overslaan naar Nederland. Wilders c.s. zullen het breed uitmeten als een succes in de strijd tegen de Brusselse bureaucratie. Wie denkt dat de Britse economie na de volksraadpleging meteen ineen zal storten zodat niemand meer aan een exit wil denken, komt bedrogen uit. De onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU duren nog zeker twee jaar, zodat de nieuwe premier Boris Johnson eventuele schade voor de economie altijd op een Brussels bordje kunnen leggen.

null Beeld afp
Beeld afp

Of Nederlanders zich ooit in een beslissend referendum mogen uitspreken over het lidmaatschap van de EU is onzeker. Wat zeker is dat een Brexit een precedent schept om daar jaren over te gaan stoethaspelen.

Hopelijk luisteren de Britten daarom voor een keer naar de Nederlandse vorst.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden