Column

Wat is de echte Griekse potentie?

Peter de Waard
Toeristen bij het Parthenon op de Acropolis in Athene. Beeld AFP
Toeristen bij het Parthenon op de Acropolis in Athene.Beeld AFP

Griekenland zou eigenlijk moeten worden gekoesterd als een groot museum van de klassieke oudheid. En een museum wordt nu eenmaal zoals in zoveel gevallen overeind gehouden met subsidie. Daarom is het in principe niet erg dat er kapitaal van de rest van Europa wordt overgeheveld naar Griekenland.

Griekenland Museumland heeft in de eurozone toekomst. Maar niet als een land dat op het scherp van de snede op de wereldmarkt met de grote industriële naties, mijnbouwproducenten en agrarische grootmachten zal concurreren.

De Griekse economie zal nooit een exportland van auto's of smartphones worden. Van de Grieken kunnen in een handomdraai geen Koreanen kunnen worden gemaakt die een chaebol als Samsung of Hyundai uit de grond stampen waarmee ze met genadeloze efficiency en discipline de Chinezen en Duitsers het vuur na aan de schenen leggen.

Griekenland heeft ook niet de vruchtbare aarde die het tot een graanschuur van de eurozone zou kunnen maken. Het wordt geen grote Wieringermeer, laat staan een Canada. Uiteraard kunnen op het platteland zuidvruchten kunnen worden verbouwd zoals dat gebeurde in de tijd van Homerus, Socrates en Plato.

In een Europa van de toekomst zou Griekenland daardoor echter niet een schip van bijleg hoeven te worden. Het zou zich als museumland kunnen ontwikkelen tot een Florida van de eurozone, een staat waar de Noord-Europeanen een vakantiehuisje kopen waar ze in het voorjaar, de zomer of in het najaar verblijven of de Kerst vieren.

Voorwaarde is dat de Grieken een goede infrastructuur creëren met puike wegen en moderne havens en vliegvelden, waar snel kan worden overgestapt van het ene naar het andere transportmiddel. Er moeten leuke restaurantjes zijn waar 's avonds kan worden gedineerd bij traditionele dansen nadat overdag in een van de oude tempels naar een historische of moderne Griekse tragedie is gekeken. Het is een pakket dat superieur is aan Disney World, McDonald's en de musical van Hazes bij elkaar. Als een miljoen Europeanen in Griekenland een tweede huisje kopen van zeg 150 duizend euro per stuk - hopelijk niet in zo'n lelijk blok als in Spanje - zou dat 150 miljard aan buitenlandse investeringen genereren.

Uiteraard mag van een museum worden verwacht dat het fatsoenlijk wordt bestuurd. Er moet een boekhouder zijn die de inkomsten (entreegelden, merchandising en subsidie) netjes bij elkaar optelt, net als de uitgaven (personeel, huisvesting), en niet met de cijfers goochelt om extra aankopen van kunstwerken mogelijk te maken. En de bestuurders die daarop moeten toezien moeten niet uit de categorie idealistische malloten komen die uit zijn op de populariteitsprijs in plaats van verantwoordelijk de boel te managen.

Griekenland heeft volop potentie. Hopelijk wordt dat op tijd gezien.

Reageren?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden