Wat is bobsleeën?

Wat is bobsleeën?

Sleetjerijden voor volwassen snelheidsaanbidders. Bobsleeërs glijden in Sotsji van een heuvel af door een kunstmatig ijskanaal van 1.500 meter met 17 bochten. Ze kunnen snelheden tot 140 kilometer per uur bereiken. De mannen hebben twee wedstrijden: in de viermans en tweemansbob. De vrouwen dalen alleen in duo's af. Een afdaling duurt doorgaans minder dan een minuut. Ze maken vier afdalingen.


De bemanning van een bobslee bestaat uit de piloot en zogeheten remmers (een of drie). Ze brengen de slee vanuit stilstand op snelheid door zo'n 40 meter over licht dalend ijs te sprinten. De piloot springt als eerst in de bob en bestuurt de slee met twee touwtjes die vastzitten aan de voorste twee ijzers. Hij kan de bob alleen in de bochten van richting veranderen. Op de rechte stukken hebben de ijzers geen grip op het ijs.


Na een sprint van 5 tot 6 seconden zit de taak er voor de remmer(s) op. Pas na de eindstreep zorgen ze ervoor dat de slee stil komt te staan door aan een rem te trekken. Vroeger, toen de bobsleebanen minder veilig waren, mochten de remmers ook tijdens de afdaling vaart minderen. Tegenwoordig krijgen ze een boete als ze dat doen. Ze vernielen het ijs.


Tot voorkort was 18 jaar de minimumleeftijd voor bobsleeërs. De meesten atleten komen dan ook uit een andere sport, veelal de atletiek. Voor piloten is de vuistregels dat ze zes tot acht jaar ervaring nodig hebben om mee te kunnen doen om de medailles. De remmers kunnen veel sneller de wereldtop halen, mits ze in een snelle slee met een goede piloot terechtkomen. In hun eerste jaar kunnen ze al prijzen pakken.


Voor mannen is bobsleeën sinds 1924 een olympische sport. Voor vrouwen sinds 2002.


Wat voor materiaal?

De beste slee heeft de minste weerstand van lucht en ijs. Autofabrikanten als BMW, Audi en Ferrari zien bobsleeën als een prestigestrijd en investeren veel geld in het ontwikkelen van snelle slees. De materialen die ze gebruiken zijn geheim, al zijn in de meeste slees carbon, staal en aluminium verwerkt. In Nederland hebben de bedrijven Eurotech en DSM de laatste jaren eigen bobslees ontwikkeld.


De slees zijn ontdaan van elke luxe. Ze glijden op vier lange, botte ijzers die van dikte en vorm kunnen verschillen. De ijzers zijn een halve centimer tot een centimeter dik en ruim een meter (voor) tot een meter en dertig centimeter (achter) lang. Hoe kouder en harder het ijs is, hoe dunner de ijzers kunnen zijn.


De slees hebben een maximum gewicht. Inclusief bemanning mag een vrouwenslee 340 kilo wegen. Bij mannen is het maximale gewicht 390 en 630 (viermansbob). De limiet is ingesteld om de wedstrijd eerlijker te maken. Zware slees dalen sneller.


Wat is de kunst?

Bobsleeën draait om minieme tijdsverschillen. Snel starten is een voorwaarde. De vuistregel onder bobbers luidt: de voorsprong na vijftig meter is aan de eindstreep verdrievoudigd. Om snelheid te houden, dient een piloot de ideale lijn te vinden en zo min mogelijk te sturen. Bijsturen is eigenlijk remmen: het kost snelheid, doordat de glij-ijzers kortstondig een beetje dwars op het ijs worden gezet.


Wat het extra moeilijk maakt: piloten kunnen alleen sturen in de bocht, als de druk hoog is en de ronde ijzers in het ijs worden gedrukt. Op de rechte stukken hebben ze geen grip. Een piloot kan een bob die de bocht verkeerd uitkomt dus pas corrigeren in de volgende bocht. Op de rechte stukken stuitert hij, in het slechtste geval, van wand tot wand. Dat kost heel veel snelheid.


Telt Nederland mee?

In Sotsji doen voor de vierde maal op rij Nederlandse bobsleeërs mee. Na haar zesde plaats bij de WK van vorig jaar, lijkt pilote Esmé Kamphuis een medaillekandidaat.


Nederlandse bobbers deden nooit eerder mee om de medailles. De zesde plaats van pilote Eline Jurg, in 2002, is de beste prestatie. In Salt Lake City mochten de vrouwen dat jaar voor het eerst meedoen. Kamphuis werd vier jaar geleden in Vancouver achtste.


De beste prestatie bij de mannen werd in 1936 geleverd, toen Willem Gevers en Samuel Dunlop in Lake Placid als tiende eindigden. Nederland deed al mee aan het bobsleeën in 1924, bij de eerste Winterspelen in Chamonix. De vijfmansbob (!) eindigde toen als elfde.


WANNEER TE ZIEN?

zondag 16 februari, 17.15 uur: tweemansbob (m) rit 1 & 2


maandag 17 februari, 15.30 uur: tweemansbob (m) rit 3 & 4


dinsdag 18 februari, 16.15 uur: tweemansbob (vr) rit 1 &2


woensdag 19 februari, 17.15 uur: tweemansbob (vr) rit 3 & 4


zaterdag 22 februari, 17.30 uur: viermansbob (m) rit 1 & 2


zondag 23 februari, 10.30 uur: viermansbob (m) rit 3 & 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden